Az orrcsepp nem elég? Dr. Jósa Valéria megnézi és kezeli a bajt
Főoldal / Arcüreg betegség
menü

Arcüreg betegség

Allergiás nátha, orrpolip, orrmelléküreg-gyulladás

Állandó nátha, tüsszögés, orrdugulás – az orrmelléküregek krónikus gyulladásos betegségei képesek hónapokra tönkretenni a közérzetünket. A rossz hír az, hogy ez az állapot magától nem javul. Csakis akkor, ha szakorvoshoz fordulunk, hogy kiderítse, mi a pontos ok és mi a megfelelő terápia. 

A tünetek persze hasonlók: gyulladás hatására az orrmelléküregek nyálkahártyái megduzzadnak, váladékot termelnek, eldugul az orr, fáj a fej, utáljuk az egészet. Nem javul egy hét alatt.  Az orrcsepp nem elég? Nézzük, mi lehet! 

Allergiás nátha

A szénanátha valójában krónikus orrmelléküreg-gyulladás, jellegzetes tünetekkel: orrdugulás, vízszerű orrfolyás, viszkető orr, tüsszögés, néha a szem allergiás reakcióival kísérve. Nem csak a zsebkendő fogy, sajnos aludni sem könnyű ilyen állapotban, csökken a koncentrációs képesség, nehezen megy a tanulás, a munka. A szénanátha lehet szezonális, amikor csak bizonyos időszakokban jelennek meg az allergének. Ilyen a parlagfű-allergia nyár végén, de van, akit a tiszafa virágpora „támad” koratavasszal. Sajnos vannak allergének, amelyek szinte folyamatosan jelen vannak. Ilyen lehet az állatszőr, a poratka, a penész. Az allergiás gyulladást fül-orr-gégészünk allergiateszttel mutatja ki. Javaslatokat tesz életmódváltozásra, segít az akut tünetek csillapításában, de felajánlja a végleges gyógyulás lehetőségét is.

 

 

Allergén-specifikus immunterápia

A megoldás az allergén-specifikus immunterápia. Régen, ha valaki immunterápiát akart igénybe venni, kórházba kellett vonulnia. Ma már az új módszer (SLIT) a nyelv alá csöppentett allergénnel dolgozik, mellyel a beteg az orvostól távol is folytathatja a terápiát. A gyógyszert orvosi utasításnak megfelelően kell használni. Szezonális allergia ellen a szezon kezdete előtti hónapokban javasolt a terápia megkezdése. Ebben az esetben már az első szezonban érzi a beteg, hogy enyhültek a tünetei. A teljes terápia legalább három, legföljebb öt évig tart, de igen hamar érezni a javulást. Három év elteltével a korábban használt tablettát, orrsprayt le tudja tenni a beteg, és többé nem is lesz szüksége rá, hogy panaszmentes legyen. Nagy előnye, hogy ilyen kezeléssel meg lehet előzni újabb allergiák vagy akár asztma kialakulását, amit sajnos a hagyományos, tüneti kezelés nem old meg.

Orrpolip

Sajnos előfordul, hogy a hosszas nátha hatására az orrnyálkahártya már nem gyógyul, inkább burjánzani kezd. Kis csepp alakú, majd szabálytalan formájú kocsonyás göböcskék keletkeznek az orrjáratban, később onnan az arcüregbe nyúlnak. Gennyes orrfolyás, orrdugulás, a szaglás romlása, ízérzési zavar léphet fel. Sajnos a göböcskék teljesen elzárhatják az orrjáratot, a belül felgyűlt folyadék pedig gyorsan elfertőződhet. Polipózisról akkor beszélünk, amikor szinte az egész orrmelléküreg rendszert kitöltik a göbök.  Kezdeti stádiumban előfordulhat, hogy szteroid tartalmú orrspray hatására visszahúzódik, de az sem ritka, hogy csak műtéttel lehet eltávolítani.

Krónikus arcüreggyulladás

Előfordul, hogy nem kezelt régi betegség okozza a tüneteket, vagyis az akut arcüreggyulladás válik krónikussá. Ritkán, de előfordul, hogy fogászati okok miatt alakul ki a betegség. A foggyökerek nagyon közel helyezkednek el az orrmelléküregekhez, esetenként be is lóghatnak oda. Lyukas fog, foggyökérgyulladás irritálhatja az arcüreg nyálkahártyáját. Szélsőséges esetben foghúzás után átjárhatóvá válik a szájüreget és az orrmelléküreget elválasztó csont, és a szájüregből kórokozók és ételmaradékok kerülhetnek az arcüregbe. Ebben az esetben műtétet javasol a fül-orr-gégész a rés zárására, és a gyulladás megszüntetésére.

 

Dr.Jósa Valéria  Fül- orr- gégész szakorvos

Dr.Jósa Valéria - Fül- orr- gégész szakorvos

Kapcsolódó szolgáltatások a Róbert Rendelőintézetben:

 


Fül- orr- gége betegségek szakértői

Dr.Jósa Valéria

Dr.Jósa Valéria

Fül- orr- gégész szakorvos

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.