Érdemes újszülött korban, majd ötévenként rendszeres hallásszűrést igénybe venni, hogy elcsípjük a bajt.
Főoldal / Halláscsökkenés
menü

Halláscsökkenés

Halláscsökkenés

Nem túl feltűnő, ha a kisgyerek rosszul hall. A picik jól alkalmazkodnak, a beszéden kívül számtalan más jelből leveszik, mit akarunk tőlük. Érdemes újszülött korban, majd ötévenként rendszeres hallásszűrést igénybe venni, hogy elcsípjük a bajt.

A szülészeteken kötelező a hallásvizsgálat, mert a probléma korai felfedezése teszi lehetővé a korai és hatékony terápiát. Ám sajnos a legtöbb szülészeti intézmény nem rendelkezik korszerű hallásszűrő készülékkel, ezért, ha fokozott az esély a halláscsökkenésre, érdemes a vizsgálatot modern eszközzel megismételni. A halláscsökkenés nem csak veleszületett lehet. Betegség vagy baleset hatására is sérülhet a hallás képessége.  Gyakori vagy krónikus középfülgyulladás esetén, illetve bármikor, amikor a gyereken azt vesszük észre, hogy nem reagál szokásosan a megszokott hangra, hangerőre, keressünk fel gyermek fül-orr-gégészt. A halláscsökkenés a mindennapi életben nem is annyira feltűnő, hiszen a kisgyerek sokszor mozdulatunkból, mimikánkból is érti, amit szeretnénk: „gyere ide!”, „hozd ide!”, „megyünk sétálni!” Ezekhez az eseményekhez különböző nem verbális jelek is tartoznak, a gyerekek ezekből kiválóan olvasnak. Ha gyanús a gyerek, szólaljunk meg a háta mögött, vagy kerüljük a gesztusokat, és figyeljük meg, hogy így is jól érti-e, amit mondunk. Ha nem, keressünk orvost! Ha a beszédfejlődés nem indul meg 12-15 hónapos kor körül, akkor is ellenőrzésre lesz szükség.

 

 

Miért nem hall jól?                                                                                                             

A halláscsökkenések egy része veleszületett. Genetikailag meghatározott szindrómákhoz is kapcsolódhat, de terhesség alatti fertőzés is okozhat hallásproblémát a magzatnál, ugyanígy bizonyos születés közben szerzett károsodások. A szerzett halláskárosodás oka leggyakrabban valamilyen elhúzódó felső légúti betegség. Csecsemőknél, kisgyermekeknél vírusos vagy bakteriális felső légúti fertőzés során megduzzad az orrmandula és a környező nyálkahártya, és ez elzárhatja a fülkürtöt. A fülkürt vékony kis cső, amely az orrgaratot köti össze a középfüllel, és biztosítja, hogy a dobhártya mindkét oldalán azonos legyen a nyomás. Ha elzáródik, vagy nem tud megfelelően működni, akkor a középfülből felszívódik az ott található levegő, „negatív nyomás” alakul ki, a dobhártya benyomódik a középfül felé, a középfülben savós folyadék gyűlik fel, ami felülfertőződhet. Ez a középfülgyulladás.  A behúzódott dobhártya kevésbé továbbítja a hangot, mert rugalmassága lecsökken. A középfülben található folyadékban pedig rosszabbul terjed a hang, mint a levegőben. Ez a halláscsökkenés leggyakoribb oka, amely szerencsére gyorsan korrigálható. Akut gyulladás esetén a kórokozók felülfertőzhetik a középfülben felgyülemlett savós váladékot vagy virulens baktériumok akár közvetlenül is okozhatnak gennyes középfülgyulladást. Szerencsére a mai hatékony, jól felszívódó antibiotikumok mellett egyre kevesebbszer van szükség a fül felszúrására (paracentézis), és ritkaság számba mennek olyan súlyos szövődmények, mint pl. a középfülgyulladás ráterjedése a csecsnyúlványra (mastoiditis), vagy a környező életfontosságú szervekre (agyhártyagyulladás, agytályog), amikor igen komoly műtéti beavatkozásra van szükség.

Krónikus gennyes középfülgyulladás során a dobhártyán lyuk keletkezik. Vissza-visszatérő fülfolyás jellemzi ezt az állapotot, annak ellenére is, ha a beteg nagyon vigyáz, hogy semmilyen folyadék/víz ne kerüljön a fülébe. Sajnos az ismétlődő gyulladások miatt romlik a hallócsontok vérellátása, és hosszabb távon kisebb-nagyobb mértékben sérülnek. Emellett a gyulladás során felszabaduló anyagok átszivárognak a belső fülbe is, és károsítják azt. Ezért fontos ebben az esetben is a mielőbbi műtéti ellátás (a dobhártya pótlása), hogy az ún. vezetéses halláscsökkenés mellett ne alakuljon ki idegi halláscsökkenés is.

Mit csinál az orvos?

A szokásos beszélgetésen, és fül-orr-gégészeti vizsgálaton kívül objektív hallásvizsgálatot is elrendel. Az információk birtokában tudja megítélni, hogy milyen beavatkozásra lesz szükség. Első lépésben szabaddá kell tenni a levegőáramlást. Ha sikerül orrcseppel lelohasztani a fülkürtöt elzáró akadályt, akkor gyors javulást tapasztalunk. Lehet, hogy szükség van a dobhártya felszúrására is ahhoz, hogy a váladék távozzon. Ha többször visszatér a középfülgyulladás, a legbiztosabb gyógymód az orrgarat mandula eltávolítása. Krónikus gennyes középfülgyulladás esetén komolyabb fülműtétre kerülhet sor, mely során a dobhártyát, és szükség szerint a sérült hallócsonto(ka)t pótolják. Ebben az esetben nem is számíthatunk gyors hallásjavulásra.

 Kórházunkban nagy gyakorlattal rendelkező fül-orr-gégész végzi szükség esetén az orrmandula, garatmandula műtétet, vagy krónikus középfül-gyulladás esetén grommet tubus behelyezését. A műtét előtt a szülők és a gyermek is bőséges információt kap a beavatkozás menetéről, a teendőkről, a lábadozásról. A műtét utáni kórházban töltött idő alatt fül-orr-gégészeti szakápolók vigyáznak a kis beteg egészségére, szükség esetén az operáló orvos is behívható. 

 

 

Dr.Jósa Valéria Fül- orr- gégész szakorvos


Fül- orr- gége betegségek szakértői

Dr.Jósa Valéria

Dr.Jósa Valéria

Fül- orr- gégész szakorvos

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.