Köhög, krákog, rekedt vagy már nincs is hangja és lázas is ? jó, ha fül-orr-gégész szakorvos látja.
Főoldal / Lázas torokgyulladás
menü

Lázas torokgyulladás

 

Lázas torokgyulladás

Köhög, krákog, rekedt vagy már nincs is hangja. Ráadásul lázas is szegény gyerek. Ha nem múlik pár nap alatt, vagy visszatér a torokgyulladás, jó, ha szakorvos látja.

 

 

Nyilván mindenki azt szeretné, hogy a beteg gyerek amint lehet, meggyógyuljon, de legalább a fájdalom és a láz múljon el minél előbb. Gyógytea, meleg kendő nem mindig elég, a vaktában adott antibiotikum pedig gyakran felesleges, és egyben ártalmas. A legjobb szakorvoshoz vinni a kicsit, aki alapos vizsgálat után el tudja különíteni a kórokozót, és ennek alapján meg tudja hozni a legjobb javaslatokat a kezeléshez.

Vírus vagy baktérium?

Pusztán a tünetek alapján nem lehet eldönteni, hogy garatgyulladásról, vagy mandulagyulladásról van-e szó. Mindkét esetben a torokfájás a vezető tünet. Az orvos tehát ezt is ellenőrzi, és a vizsgálat alapján meg tudja mondani, hogy vírus, vagy baktérium okozza a betegséget. Az esetek túlnyomó többségében vírus a ludas. Ilyenkor fáj a gyerek keze, lába, magas láza van, elesett. A vírusos betegséget javarészt a szervezetünk maga győzi le, nem kell semmiféle gyógyszert szedni, főleg antibiotikumot nem. Segíthetünk a kis beteg saját immunrendszerének torokfertőtlenítővel, C-vitaminnal, mézes teával, illetve a bátrabb szülők fokhagymát is nyomhatnak mézbe, ez valódi bomba a kórokozók ellen. Az a vállalkozó kedvű gyerek, aki ezt hajlandó lenyelni, egy nap múlva már nem is érzi csípősnek.

Ha baktérium okozza a torokgyulladást, akkor is fölmegy a gyerkőc láza, az orvos azonban pöttyöket lát a mandulán. Az antibiotikum adása nem elkerülhető. Emellett nagyon jó, ha a szülő alkalmazza a vírusos torokgyulladásnál ajánlott házi praktikákat, meggyorsítja a gyógyulást! Ha gyakran kap bakteriális gyulladást a gyerek, az orvos javasolhatja a mandula eltávolítását., ugyanis ebben az esetben a kórokozók tartósan megtelepedhetnek a mandula szövevényes állományában, és már antibiotikummal sem lehet megszabadulni tőlük. Sajnos előfordulhat, hogy a baktériumok a véráramba kerülve más szerveket is megbetegítenek. Kialakulhat szívbillentyű-gyulladás vagy vesebetegség.

 Az is előfordul, hogy a mandulán tályog alakul ki. Ilyenkor a műtét elkerülhetetlen, mert a tályog bármilyen kis megfázásnál újra visszatérhet.

Mandulakő?

A mandula felszíne nem sima. Kesztyűujj-szerű járatok vezetnek a mélyére. Ide bejuthat bármi, ami elég kicsi: nyál, ételmaradékok, kórokozók. Ez az anyag összesűrűsödhet. Alapesetben a „kesztyűujjak” spontán kiürülnek, de előfordulhat, hogy nem. Ekkor akár idegentest érzést is kelthet, rossz szagú leheletet okoz. Ha a mandulakő miatt visszatérő panaszok alakulnak ki, megfontolandó a mandulák eltávolítása.

 

Mi történik az orvosnál

Szakorvosaink alapos kikérdezéssel kezdik a munkát: szeretné megtudni, mi történt a kis beteggel megszületése óta, milyen betegségei voltak, hogyan fejlődött. Utána jön a fizikális vizsgálat: bekukucskál az orrba, fülbe, és megnézi a gyerkőc torkát. Megsimogatja a kis beteg nyakát, érez-e bárhol megnagyobbodott nyirokcsomót. Előfordulhat, hogy laboratóriumi vizsgálatra is szükség lesz. Az így kapott eredmények alapján eldönti, hogy elegendő-e otthon szelíd gyógymódokkal kezelni a beteget, gyógyszeres kezelésre, esetleg műtétre lesz szükség. Kórházunkban nagy gyakorlattal rendelkező fül-orr-gégész végzi az orrmandula, garatmandula műtétet, krónikus savós középfül-gyulladás esetén pedig a fülkürtöt szellőztető grommet tubus behelyezését. A műtét előtt a szülők és a gyermek is bőséges információt kap a beavatkozás menetéről, a teendőkről, a lábadozásról. A műtét utáni kórházban töltött idő alatt fül-orr-gégészeti szakápolók vigyáznak a kis beteg egészségére, szükség esetén az operáló orvos is behívható.

 

 

 

Dr.Jósa Valéria Fül- orr- gégész szakorvos


Fül- orr- gége betegségek szakértői

Dr.Jósa Valéria

Dr.Jósa Valéria

Fül- orr- gégész szakorvos

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.