Rendszeres torokfájdalomnál érdemes fül-orr-gégészhez fordulni
Főoldal / Visszatérő torokfájdalom
menü

Visszatérő torokfájdalom

Egyszer-egyszer fáj a torkunk? Jöhet a mézes tea, citromlé, elmúlik pár nap alatt. Ám, ha a torokfájdalom rendszeres és kitartó, nem segítenek a hagyományos gyógymódok, érdemes fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni.

A torokfájdalom járhat rekedtséggel, kaparó érzéssel, úgy érezhetjük, gombóc van a torkunkban. A nyelési nehézségek sem ritkák, de fáj, amikor ásítunk vagy köhögünk, nevetünk.  Van, amikor a fájdalom felerősödik, máskor csak enyhén jelentkezik, de szinte állandóan ott van a háttérben.

Idült mandulagyulladás

A fájdalom lehet fellángoló, de enyhe is. Gyakori, hogy egy pohár hideg sör vagy 1-2 gombóc fagylalt is napokig tartó torokfájást eredményez. Általános a rossz szájíz, a kellemetlen lehelet. A nyaki nyirokcsomó duzzadt lehet. Az orvos a vizsgálat során heges, a mandulaárokból alig kibillenthető mandulákat lát, esetenként világos foltokkal tarkítva. A mandula felszínén található mélyedésekből váladék folyhat.  A krónikusan beteg mandulában a baktériumok tartósan megtelepednek, ezért lángolhat fel újból és újból helyileg a gyulladás, sőt, a vérárammal távolabbi szervekbe eljutva a kórokozók a szívben, vesében is gyulladást okozhatnak. A krónikus mandulagyulladás bizonyos esetekben korábbi akut mandulagyulladásból alakulhat ki, ha a beteg hamarabb abbahagyja az antibiotikum szedését, mint ahogy az orvos elrendelte.   Ha célzott és tartós antibiotikum terápiától sem múlik, vagy évente három, lázzal járó mandulagyulladás jelentkezik, indokolt a mandula eltávolítása.

 

 

Mandulakő

Nem ritka, hogy a mandula felszínéből kesztyűujjszerűen a mélybe nyúló üregekben különböző anyagok rakódnak le (elhalt sejtek, ételmaradékok stb.), ez az elegy (detritus) nagyon jó táptalajul szolgál a kórokozóknak. Az orvos ilyenkor fehér foltokat, göböket lát a mandulán. A detritus besűrűsödhet, és az eleinte lágy, kinyomható anyag úgynevezett mandulakővé válhat. A probléma nem szüntethető meg antibiotikummal, mert az nem segíti a kő kiürülését a járatokból. Ha nem kíséri fájdalom, idegentest érzés vagy krónikus gyulladás a mandulakő jelenlétét, nincs tennivaló, ám ha kellemetlen tüneteket okoz, vagy tartósan mandulagyulladással jár együtt, javasolt a mandulaműtét.

Reflux

A reflux tünetei is okozhatnak fájdalmat, kaparást a garat-gége tájékon, a beteg gombócot érezhet a torkában, száraz köhögés, idegentest érzés, rekedtes hang is megjelenhet. A fül-orr-gégész feladata a differenciáldiagnosztika, vagyis vizsgálatai során elkülöníti a refluxot más olyan gége- és garatbetegségektől, amelyek hasonló tünetekkel járnak. Életmód-változtatást javasol, az alvási és táplálkozási szokások átalakítását, és ha ez nem elég, gyógyszeres kezelés is gyakran szükségessé válik.

Dr.Jósa Valéria Fül- orr- gégész szakorvos

Kapcsolódó szolgáltatások:

 

Kapcsolódó szolgáltatások a Róbert Rendelőintézetben:

 


Fül- orr- gége betegségek szakértői

Dr.Jósa Valéria

Dr.Jósa Valéria

Fül- orr- gégész szakorvos

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.