A kisbaba gyarapodása
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Az egészséges gyermek gyarapodása

Az egészséges gyermek gyarapodása

Állandó kérdés, hogy hány kiló egy kisbaba, jól gyarapszik-e. Sok anyát a sírba lehet vinni a kérdéssel, mások elbizonytalanodnak. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

 

Minden baba más, minden baba egyedi. A te kisbabád is különleges, sajátos anyagcserével rendelkezik, sajátos temperamentummal, ráadásul öröklött testalkata is megkülönbözteti a szomszédék kisbabájától. Nem várhatjuk el, hogy ugyanannyit egyen, ugyanannyit gyarapodjon!

Mit eszik?

A WHO 2006-ban nyilvánosságra hozta egy nagylélegzetű kutatás eredményét, a WHO fejlődési görbéket. Ez az első olyan kutatás, ahol elkülönítik az anyatejes és a vegyesen táplált babák fejlődését. A régi görbéknél ugyanis nem válogatták szét a táplálás módja szerint az adatokat. Kiderült, hogy az anyatejjel táplált babák máshogy fejlődnek, mint azok, akik mást, vagy mást is kapnak már a korai hónapokban. A régi adatok alapján túl sok babát diagnosztizáltak tévesen gyengén gyarapodónak. Tehát fontos, hogy mit eszik a kisbaba.

Az ajánlás szerint fél éves korig optimális, ha csak anyatejet kap. Azt, hogy mennyi anyatejet kell fogyasztani egy babának, csak megbecsülni tudjuk, de a legjobb, ha rábízzuk, mennyit eszik, nem mérjük és nem próbáljuk meg napirendre szoktatni. Így a legnagyobb az esélye annak, hogy a szoptatás addig fog tartani, ameddig az anya és a baba is szeretné.

Ha a baba anyatej mellett tápszert is kap, a legjobb megoldás, hogy tápszerből a lehető legkisebb mennyiséget kapja, ami elég ahhoz, hogy jól gyarapodjon. Így lesz az anyatej aránya a lehető legmagasabb, és így tart tovább a szoptatás.

Ha a kisbaba csak tápszert kap, törekedjünk az adott tápszer dobozán feltűntetett mennyiséget adni neki. Fontos tudni, hogy a baba cumisüvegből többet is képes enni, mint amennyire szüksége van, hiszen magát a cumizást is nagyon élvezi.

Fél éves kor után az anyatejes és a vegyesen, vagy tápszerrel táplált babák is elkezdhetnek ismerkedni más ételekkel. Az anyatej/tápszer szerepe két éves korig fontos a totyogó táplálásában.

Jól gyarapszik?

Az újszülött az első három nap veszít a születési súlyából, akár 7-10%-ot is. Ez normális. Ha elég táplálékhoz jut, akkor két hetes korra visszanyeri a születési súlyát, majd a további két hétben hetenként legalább 15 dekát hízik. Utána, egy hónapos korától, amíg meg nem duplázza a születési súlyát, hetente legalább 13- 15 dekát, majd, miután megduplázta (ez 4-6 hónapos kor körül következik be) legalább havi 40-50 dekát. A legtöbb kisbaba az alsó határnál többet hízik. A hízás nem mindig egyenletes: lehet, hogy az egyik héten jócskán magára szed, a következő héten alig. Ami biztosan rossz jel, ha egy kisbaba súlya csökken. A fogyás betegséget is jelezhet, nem feltétlenül azt, hogy nem jut a baba elég táplálékhoz. 

A legtöbb totyogó 12-16 hónapos korára megháromszorozza a születési súlyát. Kisgyermek korban, ahogy elveszti a babás formáit, egyre inkább kirajzolódik, milyen az öröklött alkata.  Van, aki izmos, van, aki továbbra is gömbölyded. Ha hirtelen fogyást vagy hízást tapasztalunk, a legjobb orvossal konzultálni, betegég is okozhat meglepő súlyváltozást.

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.