Görcsrohamok
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Görcsrohamok

Görcsrohamok

Talán nincs annál ijesztőbb, mint átélni egy lázgörcsöt a kisgyerek mellett. A szülő tehetetlen, és egyben rémült. Szerencsére az esetek többségében nincs ok aggodalomra, de az elengedhetetlen, hogy a gyereket lássa orvos.

 

A központi idegrendszer születés után is sokat érik, fejlődik. A csecsemők és kisgyerekek idegrendszerében könnyebben előfordulhat, hogy az elektromos jelek időnként nem szabályszerűen terjednek.   Az agyi elektromos impulzusok kóros kisülése görcsrohamot okoz.

Görcsroham többféle formában jelentkezhet, de klasszikusan a következőképpen zajlik: a gyerek pár pillanatig elrévülve néz maga elé, majd apró rángások láthatók a szem környékén. Ezután testszerte összehúzódnak az izmok, rángatózás fut végig a végtagokon és a törzsön is. Előfordulhat, hogy rövid időre a gyerek légzése is kimarad. Pulzusa szapora lesz, bőre sápadt, vagy éppen kipirosodik. A görcs pár másodperc vagy néhány perc múlva oldódik, a gyerek nem emlékszik semmire. A legtöbben kimerülten elalszanak, de panaszkodhatnak fejfájásra, izomfájdalmakra.

Pánik helyett

Fontos, hogy a szülő a roham alatt a gyerek mellett maradjon, ne hagyja őt magára. Fordítsa oldalfekvésbe, és figyelje meg, hogy a légutak szabadon maradtak-e. Tegyen a kis beteg köré párnákat, hogy meg ne üsse magát a gyermek. Ha már gyakorlott a szülő, akkor tudja, hogy az otthon tartott görcsoldó kúp is segíthet. Hívjunk orvost, és tartsuk be utasításait!

Mi okozza?

Az egyszerű lázgörcs mellett többféle állapot okozhat görcsös rohamot. Lehet, hogy a vércukor, a kalcium, a magnézium, a B6 vitamin vagy a nátrium szintje eltér a normálistól. Igen magas láz is lehet kiváltó ok. Egyes idegrendszeri eltérések (jó és rosszindulatú daganat, agyhártya vagy agyvelőgyulladás stb.) is állhatnak a háttérben. Visszatérő rohamok esetén megnő a gyanú az epilepsziára.

Mindig ki kell vizsgálni!

Görcsroham esetén mindig orvoshoz kell fordulni. Az orvos kikérdezi a szülőket arról, mit láttak pontosan, hogyan zajlott a görcsroham, és vizsgálatokat javasol. Vérvétel és vizeletvizsgálat elkerülhetetlen. Bizonyos esetekben lumbálpunkcióra (gerinccsapolásra) is szükség lehet. Lehet, hogy a központi idegrendszer vizsgálatára CT vagy MRI vizsgálat is szükség lesz. A gyermek megfigyelése során EEG-t és EKG-t biztosan készítenek.

Nem kérünk többet!

Az orvos a vizsgálatok alapján megállapítja, mi a magasabb görcskészség oka. Ha valamiből hiány van, azt pótolni kell, ha fertőzést diagnosztizáltak, abból ki kell gyógyulni, mely folyamatot antibiotikum illetve egyéb gyógyszerek segíthetik. Ha pedig epilepszia a diagnózis, akkor együtt kell működni a neurológus szakorvossal, aki megkeresi a kis beteg számára a legjobb, leghatékonyabb gyógyszert. Ez a folyamat akár hetekig is eltarthat, ám a gyógyszer beállításával az a célunk, hogy minél jobb életminőséggel, akár tünetmentesen éljen a gyermek.

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.