A gyermek fül, orr, gége betegségei
Főoldal / Gyermekgyógyászat / A gyermek fül, orr, gége betegségei

A gyermek fül, orr, gége betegségei

GYERMEK FÜL- ORR- GÉGÉSZET

A csecsemőket és kisgyermekeket érintő betegségek többsége felső légúti betegség. Sajnos, őket jobban leveri a lábukról az a „kis nátha”, mint a felnőtteket. Ennek pedig számos oka van.

Immunrendszerük még nem olyan fejlett, mint a nagyoké. Nem tudnak még hatékonyan orrot fújni. A pici gyerekek testfelépítése sajnos megkönnyíti a kórokozók bejutását és elszaporodását. A felső légutak rövidebb, szűkebb járataiban könnyebben okoz elzáródást már kevés váladék is. A felső légúti betegségekkel együtt járó kellemetlenséget, fájdalmakat is rosszabbul tűri a gyermek, és nehezebben működik együtt a gyógyulásért vívott folyamatban a szülővel. Sajnos a nem kezelt felső légúti problémák krónikussá válhatnak, akár felnőtt korig is elkísérhetik a beteget.

Száz szónak is egy a vége, a fül, orr, gége betegségeit a legjobb megelőzni, vagy hamar kikúrálni, ezt pedig fontos olyan szakorvosra (Dr.Jósa Valéria) bízni, aki a legtöbb tudással és a legnagyobb gyakorlattal rendelkezik a területen.

 


Honlapunkon részletesen írunk az alábbi gyermekkori fül-orr-gégészeti problémákról:

A gyermek fül-orr gégészeti vizsgálata

Az első találkozás részletes beszélgetéssel kezdődik, melyből az orvos megtudja a szükséges információkat, a születés körülményeitől az eddigi betegségeken át egészen a családban előforduló fül-orr-gégészeti problémákig. A beszélgetés jó lehetőség arra is, hogy oldódjon a gyermek szorongása.
Ezután fizikális vizsgálat következik: a fül, az orr és a torok alapos megtekintése. A betegségnek megfelelően az orvos elrendelhet még laborvizsgálatot, képalkotó vizsgálatot (MRI, CT), hallásvizsgálatot vagy egyéb műszeres vizsgálatot. Az orvos az anamnézis, a tünetek, a leletek és az összkép alapján felméri, milyen terápiás lehetőségek jöhetnek szóba.

Előfordulhat, hogy valamely krónikus betegség esetén a teljes gyógyuláshoz műtétre (link a műtétekre) van szükség. Kórházunkban nagy gyakorlattal rendelkező fül-orr-gégész (link Jósa Valériára) végzi szükség esetén az orrmandula, garatmandula műtétet, vagy krónikus középfül-gyulladás esetén grommet tubus behelyezését.

A műtét előtt a szülők és a gyermek is bőséges információt kap a beavatkozás menetéről, a teendőkről, a lábadozásról. A műtét gyermekek esetében mindig altatásban történik. A műtét utáni kórházban töltött idő alatt fül-orr-gégészeti szakápolók vigyáznak a kis beteg egészségére, szükség esetén az operáló orvos is behívható.

 

Minél előbb szakorvoshoz!

Bár a házi gyermekorvosok nagyszámú felső légúti betegséggel küzdő gyermeket látnak, a visszatérő vagy speciális fül-orr-gégészeti problémák terápiáját a legjobb minél előbb szakorvosra bízni, hogy megelőzzük a betegség krónikussá válását.

Dr.Jósa Valéria

Fül- orr- gégész szakorvos

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.