Mandula és egyéb műtétek
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Mandula és egyéb műtétek

Mandula és egyéb műtétek

Fül-orr-gégészeti műtétek gyermekek esetében

Az állandósult vagy visszatérő fülfájás, és a gyakori felső légúti betegségek mögött nemegyszer olyan kórkép áll, aminek egyszerű, egynapos rutinműtéttel véget lehet venni. Gyakorlott, gyermeknyelvet is beszélő fül-orr-gégész szakorvosunk műtétje nyomán megnyugtató módon lezárul az örökös betegeskedés időszaka.

 

 

Régebben szinte nem volt gyerek, akinek kamasz korában még megvolt a mandulája. Mára olyan korszerű gyógyszerek kerültek forgalomba, melyek segítségével a műtétek egy része elkerülhető. Ám még így is gyakran előfordul, hogy az orrmandula, a torokmandula nem reagál a konzervatív kezelésre. Ha viszont kiveszik a manduláját, akkor a gyermek állapota általában egy csapásra megjavul.

Ha a fülfájás, a középfülgyulladás állandó kísérője a gyermek életének, akkor, elképzelhető, hogy a teljes gyógyulás érdekében úgynevezett grommet tubust kell behelyezni a dobhártyába, így biztosítva a középfül levegőzését.

Mind az orrmandula, mind a garatmandula operációját, mind a grommet tubus felhelyezését fül-orr-gégész szakorvosunk végzi. A műtét feltétele, hogy a beteg három éven felüli legyen, vagy testsúlya meghaladja a 13 kilót.

Kicsikre formázva

A kisgyerek nem kicsi felnőtt, ez a gyermekgyógyászat alaptétele. Rájuk különös figyelmet fordítunk, a szakma szabályai szerint járunk el. Gyerekeket csak altatásban operálunk, a műtét így az kevesebb szorongással és fájdalommal jár. A műtétet megelőzően a család találkozik az operáló orvossal, aki kikérdezi és megvizsgálja a beteget, és friss laborvizsgálatot rendel el. Majd az altatóorvosi konzultáció következik, ahol az altatás, fájdalomcsillapítás részleteibe avatja be a szülőket.
A műtétre érkezők előző éjfélkor ehetnek utoljára. A műtét reggelén a család külön szobát kap, gyermekággyal. Nemsokára megjelenik a már ismerős doktor néni. Megvizsgálja a kicsit, és megkínálja egy csésze (ez valójában kanál) „varázsitallal”, amitől a gyerek elálmosodik. Ezután a kicsi hamar bekerül a műtőbe, mert itt a gyerekek az elsők. Munkatársaink tudják, hogy mennyire nehéz egy kisgyereknek éhesen, szorongva várni a beavatkozásra.

Tubus behelyezése után néhány órával a kicsi haza is mehet.

Mandulaműtét után egy napot mindenki bent marad egy éjszakát, legyen szó akár az orr-, akár a garatmanduláról. Szerencsére gyerekekhez értő, gyerekszerető fül-orr-gégészeti ápolók vigyáznak rá a kórházi tartózkodás alatt. Komplikáció esetén az operáló orvos bármikor behívható.

Édes otthon

A legtöbb gyerek hazaérkezés után mozgékony, eszébe sincs ágyban maradni. A jobb gyógyulás érdekében nem szabad „vadulni”, nagyobb súlyt megemelni. Ha bármilyen gyanús fájdalom, láz, vérzés lép fel, hívja újra klinikánkat, sürgős szakorvosi ellátásért a Bethesda kórházat kell megkeresni. 

 

Dr.Jósa Valéria

Fül- orr- gégész szakorvos

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.