Gyulladásos bélbetegségek
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Gyulladásos bélbetegségek

Gyulladásos bélbetegségek

Régebben szinte soha nem diagnosztizáltak csecsemőnél vagy kisgyereknél Crohn betegséget vagy colitis ulcerosát. Jelenleg évente 200 új diagnózis születik. Sajnos sokan nem szakorvoshoz viszik a szenvedő picit, ezért hónapok vagy évek telhetnek el szakszerű kezelés nélkül.

 

A colitis ulcerosa és a Crohn betegség nagyon hasonló tünetekkel jár, de jó diagnosztikai eszközökkel többnyire elkülöníthető állapotok.  Ezeket a betegségeket együtt IBD (Inflammatory Bowel Disease) néven emlegetik a szakemberek. A lényeg, hogy ismeretlen oknál fogva a bél egy hosszabb – rövidebb szakasza gyulladásba jön, a beteg szakaszok nem tudják ellátni a feladatukat.  A gyulladás és így a tünetek is vissza-visszatérnek. A kis beteg fejlődése, gyarapodása megáll, gyakran van hasmenése, széklete véres lehet. Sokat fáj a hasa. Lehet ízületi panasza is, és krónikus szemgyulladása. Az orvos vérszegénységet tapasztalhat, ami nem reagál jól a gyógyszeres kezelésre. A tünetek időnként fellobbannak, időnként teljesen megszűnnek.

Colitis ulcerosa esetén csak a vastagbél illetve esetenként a végbél érintett. A bél gyulladása a nyálkahártyára és a nyálkahártya alatti rétegre terjed ki.

Crohn betegség esetén bármely bélszakasz érintett lehet: egészséges szakaszt beteg követheti, majd újra egészséges, és újra beteg. Sajnos itt a bélfal minden rétege érintett, a gyulladás mély. Ennek megfelelően előfordulhatnak sebek, vérzések a bél belső felszínén.  Mindkét betegség esetén létrejöhetnek veszélyes szövődmények. A betegségek pontos kialakulását nem ismerjük. Feltételezhető, hogy autoimmun betegségről van szó: a szervezet immunrendszere megtámadja a bélfal sejtjeit. A betegséget környezeti hatások is kiválthatják, fokozhatják: az anyatejes táplálás hiánya, a korai antibiotikum kezelés, és a császármetszés hajlamosítja rá a kisgyereket.

Be kell kukucskálni

Sajnos ezek a betegségek nem diagnosztizálhatók egyszerűen. Néha a legjobb orvos sem tudja a kettőt egymástól elkülöníteni. Alapos kutatómunkára van szükség. A szülők részletes kikérdezése után megvizsgálja a kicsi fizikai állapotát, majd további vizsgálatokat ír elő. Vérvételre biztosan szükség van, mert onnan állapítható meg a vérszegénység mértéke, és a gyulladásra utaló jelek, valamint más faktorok is, amelyek a diagnózist segítik. Nem fájdalmas, de meglehetősen jól diagnosztizál a hasi ultrahang, ha értő szakember végzi a vizsgálatot. Sajnos szinte elengedhetetlen a belekből való szövetminta-vétel, és a colonoszkópia, vagyis a belekben való „körülnézés” egy apró kamerával.

Tünetmentesség!

A bél gyulladásos betegségei időnként fellángolhatnak, de tartós tünetmentességet is el lehet érni. Van, amikor a speciális tápszer segít, más esetben gyulladásgátló, immunválaszt csökkentő szerek. Az orvos vagy a dietetikus speciális diétát javasolhat. Fontos a rendszeres kontroll, melynek során újra és újra ellenőrzik a kisgyermek állapotát.

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.