Tejcukorézékenység
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Tejcukorérzékenység

Tejcukorérzékenység

Fáj a hasa, rosszkedvű, hasmenéssel küszködik. Szegény gyerek, hogy segítsünk rajta? Egyre több csecsemőről, kisgyermekről derül ki, hogy szervezete nem tudja lebontani a tejcukrot. A jó diagnózis alapján megfelelő terápia kezdődhet, így pár nap alatt jelentősen csökkenhetnek a tünetek. Forduljon gyermek-gasztroenterológusunkhoz.

 

A laktóz, vagy tejcukor minden emlős tejében megtalálható. Nagyon fontos a növekedő agy számára, de energiaforrás az egész testnek. Ahhoz, hogy a laktóz hasznosuljon, laktáz enzimnek kell rendelkezésre állni. Ezt az enzimet a vékonybél falán található hámsejtek termelik. Természetes körülmények között minden emlősfaj kölyke addig találkozik laktózzal, amíg az anyja szoptatja. Az elválasztás után már nincs szüksége laktózbontó-enzimre, mert nem fogyaszt tejet. Ez alól az ember kivétel. Mi a szoptatási időszak végeztével is adunk tejet a kicsinyeinknek, színtej vagy tejtermék formájában. Természetes körülmények között az elválasztás valahol kettő és öt éves kor között következne  be, szervezetünk többnyire erre készül. A laktáz enzim termelése újszülött korban a legintenzívebb, és az idő múlásával csökken. Valójában az a különös, ha valaki élete végéig képes úgy tejet inni, hogy ne fájduljon meg a hasa tőle!

Sok víz, sok gáz

Ha egyáltalán nincs laktáz enzim, vagy csak kevés termelődik, tej fogyasztása után a picinek fájni kezd a hasa, puffad, híg lesz a széklete, és akár hányingere is lehet. Ennek az az oka, hogy a tejcukor nem bomlik le a vékonybélben egyszerű cukrokká, hanem lassan tovább halad, és vizet von magához. A vastagbélbe jutva erjedni kezd, széndioxid és hidrogéngáz termelődik a folyamat során. Ettől a pocak fölpuffad, fáj, és a széklet híggá válik.

De hova tűnt a laktáz? Ritkán előfordul, hogy egy gyermek szervezete egyáltalán nem termel tejcukorbontó enzimet. Ebben az esetben speciális tápszer segíthet a kicsin. Gyakoribb a szerzett laktázhiány, melynek az az oka, hogy fertőzés, gyulladás vagy más alapbetegség miatt a vékonybél laktázt termelő sejtjei elpusztulnak. Szerencsére a legtöbb esetben a vékonybél hámja könnyen regenerálódik az alapbetegség gyógyulása után.

Fújjunk zacskóba!

Orvosunk alaposan megvizsgálja a kis beteget, és a szülőkkel is beszélget a gyerekről és a tünetekről. Ha tejcukorérzékenységre gyanakszik, akkor kilégzéses tesztet ír elő. Tudjuk, hogy ha nem bomlik le a tejcukor a vékonybélben, akkor széndioxid és hidrogén szabadul fel. A hidrogén felszívódik, a vérbe kerül, majd onnan a tüdőn át kilélegezzük. A kilélegzett hidrogén mennyisége mérhető. A vizsgálat elején tejcukoroldatot kell innia a betegnek, majd három óra alatt félóránként egy-egy steril, üres nylonzacskóba kell lélegezni. A laborban megvizsgálják, hogy az átlagosnál több hidrogént tartalmaz-e a kilélegzett levegő.  Ha igazolódik a laktózérzékenység, az orvosnak már csak az a dolga, hogy felderítse, mi okozza ezt az állapotot. A legfontosabb, hogy az alapbetegség meggyógyuljon, és az, hogy amíg a vékonybél nem regenerálódott, addig ne fogyasszon a gyerek laktóz tartalmú élelmiszereket.

Laktózmentesen

Ma már nem olyan nagy kihívás laktózmentes diétát tartani, mint régebben. Szerencsére szinte minden bolt polcain megtalálhatók a laktózmentes tejtermékek, de remek tejmentes recepteket is talál, aki keres. Szinte semmi finomságot sem kell nélkülöznie a kis betegnek a gyógyulás érdekében, csak a bevásárlásnál kell odafigyelni.

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.