Tüdőgyulladás
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Tüdőgyulladás

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás régen életveszélyes betegségnek számított. Ma biztonságosan gyógyítható, de nem szabad elhanyagolni. A hörghurut szintén jól kezelhető, ennek ellenére a kis beteg szervezetét és türelmét nagyon is igénybe veszi. A legjobb, ha már az elején szakszerű orvosi segítséget kap a család, hogy ne forduljonn rosszabbra az amúgy sem rózsás helyzet.

 

Az alsó légúti betegségek (a leggyakoribb a hörghurut és a tüdőgyulladás) gyerekeknél leggyakrabban felső légúti betegségekhez (nátha, arcüreggyulladás) társulva jelennek meg, többnyire egy vírusos betegség felülfertőződik baktériummal, és az húzódik le a hörgőkbe, léghólyagokba.

Heveny hörghurut

Többnyire banális náthával indul, majd a gyerek egy-két nap múlva köhögni kezd, rossz a közérzete, lázas, hurutosan köhög, és köhögés közben váladék szakad fel. Az orvos először kikérdezi a szülőt az előzményekről, majd megvizsgálja a kicsit. Sztetoszkópos hallgatózásnál jellegzetes "szörtyzörejt" hall. A gyógyítás egyik legfontosabb célja, hogy a hörgőkben lévő váladék elfolyósodjon, felszakadjon, és minél hamarabb kiürüljön, hiszen ebben szaporodnak tovább a kórokozók. Ennek érdekében váladékoldókat rendel el az orvos, sok folyadék fogyasztását írja elő, és, ha igazoltan bakteriális fertőzésről van szó, akkor antibiotikum szedését javasolja.

Tüdőgyulladás

A megelőző felső légúti betegség kórokozói ebben az esetben a tüdő léghólyagocskáit támadják meg. Ritkán – főleg csecsemőknél – okozhat tüdőgyulladást véráramba került kórokozó is. Jellemző a rossz közérzet, magas láz, étvágytalanság, köhögés, nehezített, szapora légzés. A kisgyerek bágyadt, aluszékony. Az orvos a szülővel való beszélgetés után megvizsgálja a gyereket. A tüdőgyulladás jól diagnosztizálható a "hagyományos" kopogtatással, hallgatózással. Bár úgy gondolnánk, hogy a tüdőröntgen a leginkább egyértelmű diagnosztikai módszer, valójában az a helyzet, hogy "friss" tüdőgyulladást nem mindig mutat ki ez az eljárás, néhány napnak el kell telni, hogy az orvos lássa a jellegzetes árnyékokat. A röntgen tehát inkább kiegészítő vizsgálat, amely a betegség kiterjedését segít meghatározni. A kezelést minél hamarabb meg kell kezdeni, néha akár órák alatt is változhat a kis beteg állapota. Tüdőgyulladást szinte biztos, hogy baktérium okoz, ezért fontos a megfelelő antibiotikum szedése, az előírt adagban és időtartamban. Nagy hangsúlyt kell fektetni a köhögéscsillapításra, a váladékoldásra, és szükség esetén a légzés megkönnyítésére hörgőtágító alkalmazásával. Ha nagyon súlyos a helyzet, a tüdőgyulladás kórházi kezelést is igényelhet, ilyenkor intravénásan, infúzióban kapja a kicsi az antibiotikumot.

Előzzük meg

Sem a kisgyereknek, sem a családnak nem hiányzik az őszi-téli szezonban egy komolyabb betegség. A megelőzés egyik kulcsa – furcsa mód – a kézmosás. A legtöbb kórokozót szó szerint  "benyalják" a gyerekek. Fontos még, hogy sokat legyenek a kicsik szabad levegőn, természetesen jól felöltöztetve. A szabadban kisebb a fertőzésveszély, mint egy zárt lakásban, oviban, bölcsiben. A jó minőségű táplálék, a megfelelő vitaminellátás is számottevő védelem a kritikus időszakban. De talán a legfontosabb: forduljunk már az első tüneteknél orvoshoz, hogy időben megkezdődjön a gyógyítás, és megakadályozzuk a kórokozók elszaporodását.

Hírek

Az év első lombikbébije! - KÖSZÖNET

A mi kis történetünk a meddőségi osztályon kezdődött alig egy évvel ezelőtt. Miután rátaláltunk Tekse István Doktor Úrra pár hét leforgása alatt megállapította, hogy lombikbébi beültetéssel lehet gyermekünk. Ez első hallásra nagyon ijesztő, és nagyon hosszú folyamatnak…

EndoMeetUp I. alkalom összefoglalója

Autentikus forrás szemben az internet kérdéses minőségű információval.
Ezzel az üzenettel és céllal szervezzük az EndoMeetUp eseményeinket havonta egyszer.
Szeptember 20-án lezajlott az első kiscsoportos személyes beszélgetés az endometriózisról, amit - a résztvevők…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.