Gyermek tüdőgyógyász főorvos: Dr. Kovács Lajos
Főoldal / Dr. Kovács Lajos

Dr. Kovács Lajos

Magabiztos és jó kedélyű doktor úrral találkozik az, aki Dr. Kovács Lajost keresi fel. Belgyógyászként kezdte, bronchológusként és pulmonológusként folytatta, majd az allergológiában is kiteljesedett. Szakmai múltja lefedi a gyermek pulmonológia teljes spektrumát, jelenleg az I-es számú Gyermekklinika pulmonológiai osztályvezető főorvosa. Életét átszövi a változások hálója, hivatása alapos átgondolást előíró és gyermekközpontú orvosi filozófián alapul.

 

Nem fél a változásoktól, megfontoltan várja őket

Az egész életemet áthatják a váratlan változások. Harminc évvel ezelőtt egy csendes kis faluban, háziorvosként képzeltem el magam, de a sors az élet sűrűjébe sodort, így elestem ettől a lehetőségtől. Irtóztam a vértől, ám belekerültem a bronchológia azon területére, ahol altatott betegeknél végzünk műtéteket a légcső és a hörgők megbetegedései ellen. Debrecenben nőttem fel, világ életemben utáltam a fővárost a maga nyüzsgésével és személytelenségével. Ezzel szemben húsz éve Budapesten élek és egészen megszerettem mindazt, amit nyújtani tud a nagyváros. Fiatal koromban elég bátor voltam. Ha ért egy új impulzus, támadt egy új lehetőség, nem féltem belevágni. Mára már megfontoltabb vagyok, nem félek a változásoktól, már megszoktam őket az életem során, hiszen általuk olyan dolgokat is megéltem, amiket el sem tudtam volna képzelni.

 

Apai örökség a vágyott orvosi pálya

Gyermekként erdész akartam lenni, de a soproni erdészeti egyetem távolsága miatt a család lebeszélt róla. Édesapám annak idején orvosi pályára készült, de mivel nem sikerült neki, ő jogász lett, ezért folyton azt hallgattam, hogy fiam, neked kell beteljesíteni ezt az álmot. Hatalmas tanulni akarás és lelkesedés volt benne, amit mindig is nagyon tiszteltem, ráadásul örököltem is, ezért az ő kedvéért jelentkeztem az orvosi egyetemre, amit azóta sem bántam meg.

 

Kis falusi belgyógyászat, nagyvárosi pulmonológia

A pulmonológia szakterületére az élet sodort, nem tervezett váltás volt. Ahogy terveztem, egy kisvárosban, Mezőtúron kezdtem meg az orvosi tevékenységemet. A nagy csendet kicsit megelégeltem, és egy hirtelen húzással szakítottam az ottani praxisommal, szerencsét próbáltam Budapesten, a Heim Pál gyerekkórházban gyermekorvosként. Aztán egy budapesti barátom focizás közben megemlítette, hogy a Svábhegyi Gyógyintézetbe egy megbízható orvost keresnek. Dr. Székely Edgár interjúztatott, aki a magyar gyermek pulmonológiának talán a legismertebb alakja volt és fél óra múlva már megegyeztünk a kezdésemet illetően. Gyermek tüdőgyógyász lettem a következő héttől kezdve egészen 16 éven át. Mind szakmailag, mind emberileg rengeteget tanultam tőle, a gyerekekkel való foglalkozást, az osztályvezetést, mindent. Ő az én igazi példaképem.

 

Orvosi hitvallásának alapja: bizalmatlanság és maximalizmus

Az orvosi filozófiám Dr. Székely Edgár osztályvezető úr mellett alakult ki, és a következőkön alapszik – senkinek semmit nem szabad elhinni orvosként, csak amit saját magad látsz és saját magad megtapasztalsz. Nem szabad megnyugodni, amíg a diagnózisban biztos nem vagy, és amíg a gyermek meg nem kapja a legmegfelelőbb kezelést. A Svábhegyen gyakran maradtam munkaidő után is röntgenképeket elemezni, hogy egészen biztos lehessek a betegséget illetően. Minden beteget megillet az alapos elgondolás és a tudásunk maximuma. Bármilyen diagnózissal küldtek hozzám beteget addig nem hittem el, amíg meg nem győződtem az állítás helyességéről, ezért én is végigmentem azon az úton, ami a kórismét vagy a kezelést megalapozta. Székely osztályvezető úr mutatta meg nekünk, hogy a gyermeknek kell mindig az első helyen állni, az ő érdekében muszáj minden alkalommal az alapos végiggondolás és a megalapozott döntéshozatal.

 

Színes tapasztalati paletta

2002-ben Prof. Tulassay Tivadar hívására a Gyermekgyógyászati Klinikán folytattam tovább a pályámat, ahol a gyerek tüdőgyógyászat spektrumát szélesíteni kívánták bronchológiai esetekkel. Egy teljesen más beteganyagba csöppentem, ami az első években megkövetelte tőlem, hogy folyamatosan képezzem magam. A klinikán több, különböző szakterület országos vezetője van jelen, így súlyos betegek jelentős légzőszervi problémáival találkozom nap, mint nap. Szakmai érdeklődésem a változatos impulzusok miatt igen sokrétű. Első helyen említeném a sebészekkel való kölcsönös együttműködést, hiszen ha adott egy jó pulmonológus, bronchológus, akkor a sebész olyan betegeket is meg tud operálni, akiknek olyan légzőszervi megbetegedésük van, melyet addig még nem operált. Például olyan légúti szűkületeket, melynek elhelyezkedését, súlyosságát én bronchoszkóppal meg tudom állapítani. A cisztákat vagy más fejlődési rendellenességeket, szövődményként kialakult tüdőfolyamatokat én pulmonológia szempontból diagnosztizálni tudom és később az utókezelésben is segíteni tudok. Második és egyben ugyanennyire fontos érdeklődési terültem a koraszülött osztályon lévő újszülöttek légúti betegségeinek kezelése. Összességében sok terület speciális légzőszervi problémáit tudjuk így együttesen, a Gyermekgyógyászati Klinikán összegyűjteni, kezelni, gondozni.

 

A tüdőátültetés és annak utógondozásában rejlő új dimenzió

Nagy kihívást jelentett, amikor az ezredforduló utáni években Tulassay professzor úr, a klinika igazgatója bevont a tüdő átültetési folyamatba. Fél évet töltöttünk Bécsben, ahol el kellett sajátítani a tüdő átültetéssel, illetve a gondozással kapcsolatos ismereteket annak érdekében, hogy a Bécsben ilyen beavatkozáson átesett gyerekeket a klinikán képesek legyünk gondozni. A mi felelősségünk volt, hogy ezek a gyerekek megfelelő ellátásban részesüljenek, ami a páciensek rendszeres és súlyos immunológiai problémáival speciális odafigyelést kívánt. Életük végéig komoly immun szupressziót kapnak, ami az immunrendszer gyengítéséhez szükséges amiatt, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki. A fertőzéseket, daganatokat, gyulladásokat idejében fel kellett ismerni, ezért tudnom kellett, hogy milyen vizsgálatokat, milyen időközönként szükséges rendszeresen elvégezni, illetve a gyanújelek alapján kiterjeszteni. Mivel ez egy esendő gyerekcsoport, ezért fokozottabb odafigyelést igényelnek.

 

Róbert dimenzió: általános gyermek tüdőgyógyászat és allergológia

A Róbert Károly Kórházban az általános gyermek tüdőgyógyászat mellett allergológiával foglalkozom. Az allergológiai szakvizsgám szélesebb látókört adott a zömmel allergiás populációra nézve, akik gyerekkori asztmásként, szénanáthásként jelentkeznek a szakrendeléseken. Az akut és krónikus légúti beteg gyerekeknek próbálok segítséget nyújtani, kivizsgálást, gondozást, kezelést javasolni.

 

Milyen tüdőproblémák veszélyeztetik az újszülötteket?

Minél korábban érkezik a csecsemő a vártnál, annál több a légúti probléma esélye. Ennek egyrészt a szervek éretlensége az oka, ugyanis a szervek kevesebb időt kaptak, hogy felkészüljenek a normális levegőjű életre. Másrészt a koraszülött és/vagy súlyos beteg csecsemők a javuló intenzív ellátás következtében, a léglegeztetés, az intenzív ellátás és a sebészeti beavatkozások miatt számos gyereknek van átmeneti, vagy maradandó légúti problémája, hiszen ezek a súlyos beavatkozások nem múlnak el nyomtalanul. A koraszülött és veleszületett rendellenességgel küzdő betegeknek egyéb szervi problémáik mellett légzőszervi problémáik is adódnak. Ők utógondozásra szorulnak esetenként életük végéig a fejletlenebb, sérülékenyebb vagy kisebb volumenű tüdő következményeként.

 

A boldogság útja a természetbe vezet

Szeretem a természetet, szeretem az erdőt, a mezőt, a vizet, az eget. Szeretek horgászni, sétálni vagy fürödni a szabad ég alatt, engem a természet elementáris erővel vonz. Faluhelyen több és könnyebb lehetőségek vannak a természet közelségének élvezetére, mint Budapesten. Túl sok időm nincs a természet kincseit élvezni, de a vonzódás kisgyerekkorom óta mit sem változott. Majd, ha a nyugdíjas lét időszaka beköszönt, akkor talán több esélyem lesz erre a szenvedélyre.

 

Ha kikapcsolódás, akkor gyerekek vagy Vass Albert

A párommal három kiskorú gyermeket nevelünk, akik mindig adnak annyi elfoglaltságot, hogy az egyben kikapcsolódást is jelentsen, mint például egy kosármeccs, egy uszodalátogatás vagy egy kirándulás. Más egyébre nincs sok időm. Ha nagyon kipihent vagyok, akkor éjszaka olvasok. A csendnek, a nyugalomnak és valamilyen jó könyvnek mindig tudok örülni. Oda vagyok az erdélyi írókért, a kedvencem Vass Albert, akinek szeretném a teljes regényanyagát elolvasni, de azt hiszem nagyjából a feléig jutottam eddig el. Borzasztóan szeretem az ő erős és következetes hitét a Magyarságban, a magyar faluban, a parasztságban, illetve az erdélyi hegyekben.

 

Hírek

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.