Dr.Nyéky Boldizsár
Főoldal / Dr.Nyéky Boldizsár

Dr.Nyéky Boldizsár

A beszélgetés végén azt kérdeztem tőle, hogy mire a legbüszkébb. Nem is tudom, mit gondoltam, talán majd azt mondja, hogy „a megszámlálhatatlan mennyiségű média megjelenésemre”? Vagy a „közéleti tevékenységemre”? Vagy „a több száz gyermekre, aki az orvoslásomnak köszönhetően fogant és/vagy született”?

Mert sikerben volt része eddig bőven az életben.

Ötödik éve stabil tartóoszlop a Róbert Károly Magánklinikán. Kevés orvos kap akkora felelősségi területeket, mint ő. Meddőséget kezel, az endoszkópos team rutinos sebésze, emellett havi 8-10 szülést is levezet.

 

 

 

Miben méri a munkája sikerét?

Mindhárom területen másban. A szülésben az a siker, amikor látom, hogy a pár boldog. Hogy még néhány nap elteltével is, ahogy bemegyek közéjük, szinte érzem a felfokozott boldogságukat. És hát természetesen, ha a gyerek is és az anya is jól van. Ebből töltődöm fel.
A műtéteknél gyógyulásban, jó érzésben mérem a munkám eredményét. Ha látom, hogy elmúltak a panaszok, hogy a beteg jól van, újra egészséges. Vagy hogy elhárult a teherbeesés akadálya..
A meddőségkezelésnél sokszor abban, hogy megfogan az annyira várt gyermek. De van, hogy már az is sikerélmény számomra, hogy tudom tartani a lelket, egy sikertelen próbálkozás után nem adja fel és mosolyogva távozik.

Mi a titka? – kérdezem, majd végighallgatom, ahogy kisfiús mosollyal mentegetőzik néhány percet, hogy őneki nincs is titka, ő semmi különös. De mesél és én megértem, hogy a figyelem a kulcs. Hogy a válasz, ami az orvos kérdésére születik, a szavak, amiket a páciens mond, na, azok nagyon kis részei az információnak. Máshol kell keresni a kulcsokat.

A válasz a nő egész viselkedéséből áll össze – mondja, majd folytatja – A kérdésekből, amit feltesz. A kéréseiből, a félelmeiből. Már régen rájöttem, hogy ezeket nagyon komolyan kell venni. Olyan nincs, hogy a betegséget kezelem. Csak olyan van, hogy az egész embert. Ha automatikusan hallgatom őt és nem koncentrálok a teljes emberre, akkor nem lesz sikeres a kezelés. A klasszikus példám egy belgyógyászati gyakorlat – megkérdezték a pácienst, hogy iszik-e. És a hölgy bólogatott, hogy igen, iszik, elég sokat. Minden orvos úgy értette ott, akkor, hogy alkoholista. A nő viszont azt akarta mondani, hogy elég sok folyadékot iszik…
Volt egy páciensem, nálam akart szülni, de mondta, hogy szerinte császár lesz. Megindult a vajúdás, eltelt egy kis idő, láttam, hogy nem haladunk, mentünk a műtőbe. A magzatvíz mekóniumos volt… Mintha már előre tudta volna.

Nagyon szeretik a páciensei. Számtalan elismerő levelet kap a klinika, amiben szinte rajongással emlegetik. Szeretik, hogy közvetlen és hogy jó a humora.

Nekem nem addig tart a munkám, hogy megszülte a gyereket és megkaptam a pénzem érte. Fontosnak tartom például, hogy szoptasson. Őszintén érdekel, hogy hogy van a család, a szülés utáni hat hetes kontroll sem csak annyiból áll, hogy rendben, igen, akkor hogyan védekezzen tovább rutinkérdései.

Sebészként kezdett. Néhány év után viszont az édesanyja – aki szintén orvos volt a Schöpf-Mérei Kórházban – odahívta dolgozni. Nőgyógyászra volt akkor szükség, gondolta megpróbálja. Alig telt el néhány hónap, már tudta, jó helyen van. Letette hát a nőgyógyász szakvizsgát is.

Gyorsan haladt előre a szakmájában, de valahogy mindig kellett csinálnia valami mást is. Például annak idején „Csöppnyi szeretet” címmel egy kampányt szervezett a szoptatás előnyeinek propagálására. Ő készítette a Schöpf-Mérei honlapját, előadást tartott egészségügyi pr-ról, jótékonysági hangversenyt babamentés támogatására, és a híres Pázmány-Szalont…

Miért csinálja?

A családomban az ilyesmi természetes volt. A szüleim orvosok voltak, de sokoldalú emberek. Édesapám hegedült. Az egyik nővérem is muzsikus lett.
És különben is, megéri jónak lenni! Annak idején azért találtuk ki a Pázmány Szalont, mert kellett egy jó hangulatú szellemi műhely az egyetemen, ahol oldottan találkozhat a tanár és a diák. Elindítottuk, még ma is működik. Egy-egy téma köré szerveződött egy-egy nap – komolyzene, értelmes és szórakoztató előadások, stb. Sok energiát tettem bele, sőt még a finanszírozásából is kivettem a részem, de megérte! Különösen, mert cserébe lett egy feleségem. Ugyanis egy ilyen Pázmány Szalon rendezvényen ismertem meg Anitát, a feleségemet.
Persze mióta megszülettek a fiaink, azóta rajtuk és a munkán kívül legfeljebb csak alvásra szánok időt.
A nagyobbik két éves, a kicsi fél éves.
És hogy mire vagyok a legbüszkébb? Hát természetesen rájuk!

 
 

Iskolák:

Munkahelyek:

 

Tevékenység: terhesgondozás, szülésvezetés, meddőségi kivizsgálás, ultrahang, nyitott hasi, laparoscopos, hysteroscopos műtétek

 

Egyéb:

 

Nyelvismeret: angol közép szintű, német alap szintű

 

Számítógépismeret: Word, Excel, Internet, E-mail

 

Kedvenc időtöltés: Családommal, utazás, sport

 

Tudományos munkák és szereplések:

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.