Dr. Szabó Ferenc
Főoldal / Dr. Szabó Ferenc

Dr. Szabó Ferenc

 

Dr. Szabó Ferenc az urológia után az andrológiai szakvizsgát Magyarországon az elsők között tette le. Rá néhány évre az Európai Andrológia Akadémia vizsgáját is teljesítette. Kiemelt szakterülete a férfi meddőség, ami véleménye szerint már régóta nem számít tabu témának. Az új technológiák és a mikrosebészeti eljárások mindig felkeltik az érdeklődését, de az alternatív gyógyászati lehetőségeket is állandóan figyelemmel kíséri. Egy 10 éves kislány büszke apukája.

 

   Urológia vagy andrológia

1994-ben, az egyetem befejezése után az Országos Gyógyintézeti Központban kaptam munkát urológiai területen, a szakvizsgát pedig néhány évvel később 2000-ben abszolváltam. Az akkori professzorom vezetése alatt láttam bele jobban a férfi meddőség témakörébe, amit az első pillanattól kezdve nagyon érdekesnek találtam. 2005-ben már andrológusként szakvizsgáztam. Elsősorban a biológiája fogott meg, aztán a gyógyítás, orvoslás része. Szeretem a munkám, az esetek nagy részében sikereket érünk el és így hozzásegíthetek egy boldog párt ahhoz, hogy gyermeke szülessen. Gyakran kapok pozitív visszajelzést, köszönetet vagy fényképet, ami egy olyan motiváló közeget biztosít, amelyből táplálkozni és erőt meríteni lehet, hogy továbbra is jól csináljam a dolgomat.

   Magyarországon az első andrológiai tankönyv 2000-ben jelent meg, az andrológia szakvizsgát pedig 2004-ben lehetett először letenni. Ön az elsők között vizsgázott.

Mint tudomány az andrológia régóta létezik. Ha az andrológia történetét megnézzük, akkor látható, hogy nem új kutatási terület, csak az urológiától nem volt teljesen elválasztva. Prof. Dr. Papp György foglalkozik évtizedek óta az andrológia szervezési ügyeivel. Az ő munkája révén került kiemelésre ez a szakterület, és mivel az ő irányítása alatt dolgoztam, így hozzám is egyre közelebb került. Az andrológia nemcsak a férfi meddőséggel foglalkozik, hanem a merevedési zavarokkal, valamint a férfi fogamzásgátlással is. Minden egyes szakága, egy külön tudományággá nőtte ki magát. Én elsősorban a férfi meddősséggel foglalkozom, illetve urológusként ambuláns gyakorlatban vagyok aktív, vagyis a prosztata betegségekben és gyulladások kezelésében.

   A férfi meddőség tabu téma?

Szerintem már nem nevezhető a férfi meddőség tabu témának. Az emberek beszélnek erről a problémáról egymásnak, a barátoknak is. Előttem pedig már egyáltalán nem feszélyezettek, ha beszélni kell róla. A férfi büszkeség csorbulása inkább akkor érhető tetten, ha valaki egy szuper hímnek gondolja magát, bejön a rendelőmbe és egy általánosabb kivizsgálás rossz eredményeket hoz számára. Akkor látom a zavarodottságot. A meddőségnek nincsenek tünetei. Lehet teljesen egészséges, nemi érett, rendes erekcióval és ejakulációval, azonban még sem biztos, hogy van hímivarsejt az ondóban. Az első sokk mindig megviseli az embereket, ezért nagyon fontos a szakmánkban az empátia. Úgy kell megmagyarázni mindent, hogy a páciens megértse, hogy mi a probléma, és hogy lehet megoldani. Néha nekem is nagyon nehéz a rossz hírt közölni.

 

 Az andrológiai szakvizsgát követően az Európai Andrológia Akadémiának is tagja lett.

2010-ben letettem az Európai Andrológia Akadémia szakvizsgáját, melyet Magyarországon csak ketten szereztünk meg az egyik kollégámmal. Az akadémia egyik vezetőségi tagja bíztatott, hogy csináljam meg. Szerintem az nagyon jó dolog, hogy Közép és Kelet Európából is van olyan, aki rendelkezik ezzel a vizsgával. A Honvéd Kórház andrológiai osztálya, ahol dolgoztam, az Európai Akadémia hivatalos képzési centruma is volt. Így kerültem kapcsolatba a széles körű andrológiai anyagból álló nemzetközi szakvizsgával. Érdekes volt a vizsgázó csapat. Európában sok fiatal orvos és sok női orvos, illetve kutató foglalkozik ezzel a szakterülettel.

 

  Gyors fejlődés 

Az urológia nagyon lendületesen fejlődik. Számos technikai újdonság jelenik meg. A mikrosebészeti eljárások gyorsan haladnak előre, például a robotsebészet. De a technikai fejlődés mellett az ismeretanyag is állandóan bővül. Sajnos a férfi meddőség 30-40%-a továbbra is ismeretlen, és még el kell telnie némi időnek, hogy az összes okot feltérképezzük. A genetikai eltérések vizsgálata már nagyon rohamosan fejlődnek, mégis szerintem az esetek nagy részének teljes kezeléséhez el kell telnie még legalább 30 évnek.

 

  Az első fogadóóra inkább egyedül jönnek a férfiak vagy a párjukkal?

Az első fogadóórára minden második páciens a párja kíséretében jön, ami számomra azért érdekes, mert nőgyógyászhoz nem járnak szerintem párban az emberek. A férfiakat terelgetni kell. Olyannyira, hogy sokszor a párjuk kéri az időpontot. Azt tapasztalom, hogy az erősebb nem képviselői az esetek egy részében kényszeresen sodródnak ezekkel a dolgokkal. Valakit úgy kell elvonszolni, valaki eljön magától, sokuk viszont nagyon tudatosan érkezik. Az sem ritka, hogy a pár megismerkedése után, vagy a házassági eskü kimondása előtt a férfi elvégeztet néhány vizsgálatot. A páros megjelenésnek kifejezetten örülni szoktam, hisz egy rossz eredmény közlésénél jó, ha van egy kéz, amit meg lehet fogni. Így könnyebben lehet a problémákat megbeszélni. Főleg az első alkalommal vagy a kritikus találkozásoknál jönnek együtt a párok. Ilyenkor sokszor a nő meséli el a baj gyökerét, mert néhány férfi csak ül némán. A nők jobban összefogják ezeket a dolgokat.

 

 Mekkora részben okozzák a zavarokat a pszichés problémák?

Ha merevedési panaszokról beszélünk, én nem kizárólag a gyógyszeres kezelésben hiszek. A merevedési panaszokat okozhatják pszichés gondok, válás, szorongás, új kapcsolat. A zavarok az élet eredetű dolgokhoz vezethetők vissza. Ezzel is magyarázható, hogy velem párhuzamosan zömmel egy pszichológust is felkeresnek a férfiak. A családi traumára, vagy egy elválásra nem gyógyszer kell, hanem türelem. Az esetek 20-25%-ának a szexuálpszichológus jelent gyakorlati megoldást. Olykor persze egy kék tabletta is hatásos lehet, hisz segít gyorsan átlendülni egy szerencsétlen időszakon. 

 

  Minek köszönhető, hogy az elmúlt 20 évben folyamatosan romlik a sperma állomány Magyarországon?

A sperma paraméterek és a nemzőképességi értékek folyamatosan változnak, melyek több okra is visszavezethetők. Különböző környezetei hatások, tartósítószerek, Wifi sugárzás, dohányzás, hőhatások, illetve az ivóvízben is megtalálható ösztrogénszerű molekulák is roncsolják. Például a laptop használat is. Sokan dolgoznak otthon úgy, hogy az ölükben van a laptop, ami folyamatosan melegíti a heréket, ami nem jó. Ugyanígy probléma forrása lehet a sok szauna és a forró fürdőzések. A hőhatás az egyik legismertebb hereműködést befolyásoló tényező. Szintén probléma az elhízás, a lelógó has és a combok között létrejött hő csapda miatt a zsírszövet külön hormonszerként működik, negatív hatással. De ha ez ellen tenni akarunk, akkor sem mindegy, milyen sporttal próbálkozunk. A kifejezetten erős és rendszeres kerékpározás a kompresszió végett bizonyítottan ártalmas ilyen szempontból.

 

Hogy kell elképzelni az első andrológiai kezelést?

A vizsgálat a sperma paraméterek kiderítésével kezdődik. Elvégzünk egy nemzőképességi vizsgálatot és egy részleges analízist, amely kitér mindenre az előző betegségektől az erekció szabályosságán át az utóbbi 3 hónap lázas tüneteiig. Fontos tudni, hogy milyen gyógyszereket szed, illetve szedett a páciens, milyen házas életet él, volt-e hereműtéte vagy hereleszállási zavara, és különböző gyerekkori betegségek is kiderülhetnek. Ezt követően végezzük a fizikai vizsgálatot, mely során a heréket, a prosztatát és a szőrzetet is ellenőrizzük. Ha valamilyen eltérés van a sperma paraméterekben – alacsony szám, rossz mozgás, ingatag adatok -, akkor első körben életmódváltással, vitaminok és antioxidánsok szedésével sokat lehet javítani az adatokon. A C-vitamin és az E vitamin igazoltan javítják a paramétereket. Szerintem ilyen változtatásokkal a meddőségi problémák 20-25%-a javítható, de sok minden befolyásolhatja még.

 

 Módszerek és lehetőségek

A herevisszér nagyon gyakori, tehát értágulat esetén már műtéti beavatkozás kell. Vetélések és többszörös sikertelen lombik esetén is feltételezhető, hogy nemcsak a környezeti ártalmak a felelősek. Számos új vizsgálati módszer létezik, amellyel a probléma valódi okát ki lehet nyomozni. Ilyen a genetikai vizsgálat, a spermium DNS pregmentációs vizsgálat, továbbá a szabad oxigén kimutatása a spermiumban analízis. Ha nincs egyáltalán hímivarsejt az ondóban, akkor genetikai eltérések vagy különböző elzáródások, illetve spermiumtermelődési zavarok okolhatóak. Ezekben az esetekben a herebiopszia jelenthet megoldást. Az jelenti a nagy kihívást és sikert, amikor egy ilyen kilátástalan helyzetből gyermek születik.

 

  Támogatja az alternatív megoldásokat is?

Annak idején foglalkoztam alternatív gyógyászattal. Akupunktúrából is levizsgáztam és van egy hagyományos kínai orvoslás szakvizsgám is, valamint lézerterápiából és lézerakupunktúrából is vizsgát tettem. Nyitott vagyok az alternatív dolgokra is, viszont nehéz összeegyeztetni, hogy egy meddőségi problémát lézer akupunktúrával gyógyítsak vagy hagyományosan. Amerikában már jó arányban tudják ezeket keverni. Nálunk ez még nehéz. Kínában sűrűn alkalmazzák a meddőség ellen az akupunktúrát és rengeteg cikk is beszámolt már a pozitív hatásáról. Jelenleg is keresem, hogy milyen problémákra lehet természetes és bevált készítményeket adni. A merevedési panaszokra is vizsgálnak mindenféle gyógynövényeket, amiket szintén figyelemmel kísérek.

 

  A szakmai karrierjében milyen céljai vannak?

Fontos, hogy az ember mindig fejlődjön, folyamatosan fejlessze a tudását és naprakész legyen, hisz a betegek is manapság azok, mert utána olvasnak mindennek, mindent tudnak.  A közeljövőben szeretnék néhány modern vizsgálati módszert bevezetni és a műtéti technikákban fejlődni, valamint mikrosebészeti irányába elmozdulni.

 


Dr. Szabó Ferenc két interjút is adott a Lánchíd Rádiónak:

Kalauz - Férfi meddőség: http://lanchidradio.hu/videok/145143

Drogoszkóphttp://lanchidradio.hu/videok/146523

 

 

http://hajraegeszseg.hu/cikk/2013-03-09/attores-a-ferfi-meddosegi-vizsgalatokban
http://hajraegeszseg.hu/rovat/baba-mama-csalad

Új, immáron DNS-alapú vizsgálatokkal hatékonyabban megállapítható, hogy mi állhat a férfiak meddőségének hátterében. A beavatkozást már Magyarországon is végzik; az InfoRádió által megkérdezett andrológus szerint a speciális módszerrel a meddő párok 20%-án tudnak segíteni. Gál Ildikó kérdezte Szabó Ferencet.Szabó Ferenc andrológust hallották.

Hírek

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.