Szigetvári Zsuzsa
Főoldal / Szigetvári Zsuzsa

Szigetvári Zsuzsa

Egy jó részlegvezető tudjon szervezni, káoszt átlátni, kreatív megoldásokat találni és együttérezni. Lüktessen együtt az osztállyal, érdekeljék a betegek, végezze precízen és empatikusan a munkáját és mindemellett az sem árt, ha tud szívből mosolyogni. Szigetvári Zsuzsanna meddőségi részletvezető pont ilyen. A kétgyermekes családanya folyamatosan újratöltődő energiákkal ugrik fejest a hétköznapokba és miközben a megújult meddőségi központ új szobáit járjuk körbe, betekintést enged munkájába és életébe is.

 

   Főnővéri teendők

Itt csak az tud dolgozni, aki szereti a pörgést és észreveszi, hogy mikor, mi a teendő. Nincs kiadva, hogy ki vesz vért és ki konzultál, hanem mindenki csinál mindent, így jónak kell lenni mindenben. Nagyon jó a közösség, az orvosok is, mi a Róbertben szoros együttműködésben dolgozunk egymással. Jól jön a kreativitás, amikor egyszerre kell a telefonra odafigyelni, az orvos szavára és az előttem álló páciensre is. A pult mindig zsibong, tehát gyorsan kell dönteni annak érdekében, hogy minden rendben menjen, de az itt dolgozó lányok ügyesen veszik ezeket az akadályokat. Varga Erika embriológus sokat segít nekünk, amikor nincs labormunkája, ő egy áldás. Rengeteget változott a kórház, amióta itt vagyok, sőt, igazából folyamatos változásban, mozgásban van. Informatikai rendszer kiépítése, az épület átépítése, az orvosok körének bővülése, a forgalom növekedése, ezek csak az utóbbi időszak változásai. Nincs két egyforma hetünk, ami nagyon impulzív és pozitív dolog, viszont közben a szívünket-lelkünket kitesszük, hogy a családias légkört egy pillanatig se veszítsük el. Erő és sok odafigyelés kell ahhoz, hogy a változások és a nagy pörgés ellenére átlássam és összefogjam a dolgokat. Négy év rutinjával mondom, hogy ha valaki nem irányít, össze tud esni a napi menet.

   Hittan helyett egészségügy

Egészségügyi szakközépiskolát végeztem, azonban hittanári és magyar irodalom felkészítőre jártam, mert nagyon érdekelt a hittanári és az ének szak. Kántor szerettem volna lenni, később a felvételinél azonban mégis az egészségügyi iskolát soroltam előrébb. Egyszerűen a mai napig nem tudom megmagyarázni, hogy miért történt így. Lehet az volt a közös pont, hogy tudok hinni abban, amit csinálok. Könnyen bele tudom érezni magam mások helyzetébe és olykor elsírom magam. Az empátiám kialakulásában biztos az is segített, hogy hárman voltunk testvérek és sosem volt köztünk irigység, inkább nagyon is jól megértettük egymást. A főiskolán ismertem meg a férjem, ahol kb. ezer lányra jutott négy fiú. Kitartóan és kedvesen udvarolt, így nyert meg magának. Ő is az egészségügyben dolgozik, gyógytornász és manuál terapeuta.

   Londoni évek

London a házaséletünkben nagy szerelem, két szép évet töltöttünk ott együtt. A főiskola után Angliában kötöttünk ki és ott jegyeztük el egymást. Hetente 4x4 órában angolul tanultunk és közben mindketten munkát vállaltunk. Én dadusként dolgoztam, először egy lombikiker pár jelentette a családot születésüktől 1 éves korukig, majd egy 3 gyerekes családhoz kerültem, akikkel még mindig tartom a kapcsolatot. Angliában a hétköznapokat a családoknál töltöttem és csak a szabad hétvégeken, valamint a nyelviskolában tudtunk találkozni a férjemmel. Szerettem Londonban élni, ott kinyílt számomra a világ, egy sokszínű világot ismertem meg. Szó szerint is értem a sokszínűséget, mert nagyon sokféle emberrel találkoztam. Néha hiányzik itthon a kint tapasztalt átható tolerancia.

 Gyerekek, Család, Róbert Károly Kórház

Gyereket szerettük volna, ezért hazaköltöztünk. Egyszerűen nem akartam ott szülni. A kint tartózkodásom alatt mindig hazarepültem orvoshoz, ha valami bajom volt. Nem voltak jó tapasztalataim az angol egészségüggyel, ráadásul nem tudtam elképzelni, hogy az anyukám és a testvéreim nélkül szülök és nevelek gyerekeket. A gyerekek mellett egy hírügynökségnél dolgoztam, viszont a gyerekekkel egészségügyi problémák adódtak, ezért otthon töltöttem néhány évet. A hírügynökségnél a szervezkedést profi szinten meg lehetett tanulni, azonban egy pillanatig sem szerettem volna a gyerekek mellett erre a területre visszamenni. Akkor volt szerencsém a Róbert Károly Kórházba jelentkezni, ahol már a főiskola alatt is vállaltam éjszakai műszakot. Fülöp doktorral már az első találkozásnál megtaláltuk a közös hangot és azt sem volt utolsó szempont, hogy a férjemmel korábbról ismerték egymást és tudtam róla, hogy jó ember és jó szakember, olyan, aki mögé szívesen beállnék. Kérte, hogy jöjjek be és szagoljak bele az itteni működésbe, szóval én jöttem és beleszagoltam és nagyon jó érzéseim voltak, mintha valami egyből idekötött volna. Két nap múlva kezdtem is. 

Baráti kapcsolat, nyugodt légkör

Négy éve, amikor kezdtem, a meddőségi részlegen még más volt a meddőségi protokoll. A külön részleg már akkor is adott volt, ugyanis már régóta működik a klinikán meddőségi központ. A volumen nőtt, sok páciens jön és szájról-szájra jár a Róbert Kórház jó hírneve. Ennek egyrészt nagyon örülünk, mert elismerés, másrészt pedig kihívás, igyekszünk ezt a szintet továbbra is fenntartani. Régebben két pihenő szobánk volt, tehát zsúfoltabb volt az a részleg, ahol a páciensek lazítani tudtak. Már több ággyal és szobával rendelkezünk és a környezet is sokkal színesebb és szebb lett. A belsőépítészeknek és nekünk is fontos szempont volt, hogy a pácienseknek nyugodt elhelyezést tudjunk biztosítani. Szinte baráti kapcsolat alakul ki az itt töltött idő során az asszisztensek és a páciensek között, sokat beszélgetünk és a program megpróbáltatásai miatt is kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő környezet.

 Terhek, frusztrációk, szorongások – nagyon nehéz helyzet

Néha belegondolok, hogy mi zajlik a meddőségi problémákkal küzdő párokban, hölgyekben… Az egy nagyon szívszorító érzés. Ezek a nők dolgoznak, párkapcsolatban élnek és megpróbálnak az élet kihívásainak eleget tenni. Frusztrálja őket a meddőség és közben amiatt is szoronganak, hogy milyen ideges lesz a főnökük, ha az egyik vizsgálat miatt késni fognak a munkahelyről. Ezek a nők a sok más elvárás mellett a gyerekükért küzdenek és ezt gyakran el sem mondhatják a munkahelyükön vagy a családban. Iszonyatos terhelésnek vannak kitéve. Nekem a szülésnél nem voltak problémáim, ellenben az élet más nehézséget tartogatott számomra, amivel hadakozni kellett, tehát maximálisan át tudom érezni a helyzetüket, sőt szerintem nekünk át is kell. Tudni kell, hogy nem ránk idegesek, nem miattunk nézegetik az órát és nem minket vádolnak, hanem a munkája miatt izgulnak, és ezt tetézi a terhesség miatti nyomás. Egyáltalán nem könnyű nekik, szinte lehetetlen ilyen terhek mellett lelkileg egységben maradni és maximálisan koncentrálni, hinni, reménykedni. 

  A részlegvezető főnővér 1 napja

Állandó feladatim vannak az adminisztrációval és agyagrendeléssel, valamint minden e-mailt – akár magyar, akár angol - meg kell válaszolnom, ami hozzánk befut. A meddőségi részlegen minden doktornak van saját e-mail címe, amit egyedül menedzselnek, csak néha kell besegítenem egy-egy levélnél, illetve a call centerbe beeső kérdéseket is én válaszolom meg. Az utóbbi időben elkülönítettünk egy kis részt irodának, de még mindig nem érzem ezt saját szobámnak. Itt konzultálunk a párokkal először, kitöltjük a kórlapot és felvesszük az anamnézis Fülöp doktor úrnak. Fel kell mérni, hogy min vannak túl és ők is képet kapnak rólunk ezen az első és nagyon fontos találkozón. A tájékoztatás kiemelt jelentőségű, mindent nagyon részletesen mondunk el a folyamatról. Nagy kihívás és felelősség, hogy az első konzultáción oldjuk a feszültséget és kicsit megnyugtassuk őket. Ugyanakkor muszáj elmesélni a teljes folyamatot, az állomásokat, a célokat. Jó érzés látni a szemükben, hogy megértették az elmondottakat és később már tudják, mi miután következik. Amikor már lombikról vagy inszeminációról van szó, akkor el kell magyarázni, hogy miről szól, mi fog történni, mennyi gyógyszert kell beadni és azt hogyan kell csinálni. A meddőségi protokollt és folyamatot folyamatosan koordinálni, támogatni kell. Ezt nem tanítják sem a főiskolán, sem a középiskolában, ebbe bele kell szokni és rá kell érezni. A legrosszabb napok azok, amikor a beültetés után két héttel jönnek vérvételre a páciensek és akkor derül ki, hogy sikeres volt-e az eljárás. Olyankor nagyon izgulunk, mindenkinek görcsben van a gyomra és remegve nézzük meg az eredményt. A negatív eredményt borzalmas közölni, ilyenkor nem ritka, hogy együtt sírunk. A jó hír viszont maga a csoda. 

  Kimondani annyi néha, mint megoldani

Hatalmas lépés, ha egy pár végre rászánja magát, hogy eljöjjön egy meddőségi központba. Szerintem ez a legnehezebb, itt aztán leesik róluk egy teher, és ha nincs nagy gond, akkor általában nagyon sokan teherbe is esnek a kivizsgálás végére. Ha már itt vannak, az azt jelenti, hogy mindketten akarják a babát és készen állnak ezért tenni is. Ahogy ezt kimondják, felszabadulnak egy kicsit, a közös elhatározás pedig már sokat lendít az ügyön. Főleg ha azt érzik, hogy jó helyen vannak, jó kezekben. A záró konzultáción vagy valamivel azután, már előfordul, hogy csillognak a szemek a babavárás izgalmától.

  Endometriózis Nap

Fülöp doktor úrnak az endometriózis a „specialitása”, ami egy szörnyű betegség erős fizikai és pszichés igénybevétellel. Sokan keresik meg Fülöp doktort ezzel a problémával, így nálunk egy sokkal nehezebb beteganyag van. Az endometriózis hosszú ideig lappang, mire a tünetek egyértelművé válnak, azonban addigra már sok fájdalommal jár. A médiában is egyre többet lehet hallani róla és a kórház is több fórumon igyekszik felhívni erre a betegségre a figyelmet. Például évente megrendezzük az Endometriózis Napot márciusban, amikor rendezvényekkel és egyéb programokkal próbáljuk kiemelt témaként kezelni és egyre több emberrel megismertetni ezt a szörnyű kórt.

  Kikapcs pontok

A lányaim, a férjem, a szüleim, az olvasás, a jóga és a klasszikus zene tölt fel energiával. A tiszaparti faluban, Szabolcsvárosban, ahol felnőttem, mindig megtelt a művelődési ház, ha a kórus énekelt. Nagyon szerettem kórista lenni és szólóban is énekelni. A klasszikus zene és az éneklés kapcsol ki leginkább. Amikor vezetek, anyukámmal beszélek telefonon vagy énekelek. Ezek fontos pontok az életemben. A gyerekek is nagyon szeretik, amikor esténként bebújok melléjük és népdalokat éneklünk. A zene és az olvasás az egész család vesszőparipája. Nálunk mindenki olvas, a lányokkal inkább a könyveket választjuk a tv helyett, otthon 7 éve nincs TV. A szüleimmel erős a kötelék köztünk, nagyon bölcsen neveltek minket és ezért életem végéig hálás leszek. Sosem játszott szerepet az önzés a kapcsolatunkban, mindig engedték, hogy mi döntsünk az életünkről. Biztos nehéz lehetett, amikor messze kerültünk, de hagyták, hogy kibontakozzunk az életben. Büszke vagyok a szüleimre, sokat tanultam tőlük és úgy gondolom, hogy még mindig lenne mit. 

Hírek

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.