A női meddőség vizsgálatai
Főoldal / Meddőségi Centrum / Női meddőség

Női meddőség

Kórházunk Meddőségi Centruma megoldást kínál Önnek is, mert

Eredményességi mutatóink a magyarországi legmagasabbak között vannak – az Ön statisztikai esélyei a gyermekáldáshoz az átlagnál jobbak magánklinikánkon.

A nemzetközi sztenderdek alapján felépített szakmai protokollunk gyors és hatékony. A meddőség kivizsgálása legfeljebb hat hét leforgása alatt feltárja a meddőség okát.

A kivizsgálási protokoll női vizsgálatsorozat része az alábbi vizsgálatok alapján állítja fel a kezeléshez szükséges diagnózist.

 

 

NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATOK

A nőgyógyász bimanuálisan(tapintásos) és vaginális ultrahang segítségével elvégzi a kismedence elsődleges vizsgálatát. Az ultrahang vizsgálatról készült fotódokumentáció kerül elsőként a leletgyűjteménybe

MÉHNYAK RÁKSZŰRÉS

A méhszáj-kenet leletét - amennyiben eltérést mutat - onkológus szakkonzultáció bevonásával elemezzük, és szükség szerint - abnormalitás esetén - további HPV altípus meghatározást végzünk.A Humán papillóma vírus felelős az összes emberi daganat 7 %-ért, ezen belül a méhnyak rákok 99,7%-ért. Ma a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. Több mint 130 típusa ismert, közülük 40 altípus képes betegséget okozni a nemi szerveken.

BAKTERIÁLIS PANEL

A női genitális bakterológiai panel vizsgálatokban a vizelet, hüvelyváladék és méhnyak-kenet kitenyésztésével a bakteriológiai fertőzéseket szűrjük ki. A méhnyak-kenet tenyésztést Chlamydia, Ureaplasma és Neisseria baktériumokra végezzük.

HORMON VIZSGÁLATOK

Az alaphormon vizsgálatok során-a ciklus 3. napján: FSH, LH, Ösztradiol, Prolaktin, Progesteron, Tesztoszteron, TSH, -a ciklus 21. napján: Progesteron, Prolaktin teszteket végzünk..Szükség esetén további hormon tesztek is végezhetők: DHEA-S, FT3, FT4, aTPO, AMH (Anti Müller Hormon), Inhibin, Inzulin rezisztencia vizsgálatok.

VÉRVIZSGÁLATOK

Vérminta alapján vírus és egyéb fertőzések vizsgálatát is elvégezzük. Ezek a következők:

 • HIV

 • Siphilis

 • Chlamydia trachomatis antitest

 • Toxoplasma gondii antitest

 • Rubeola vírus antitest

 • Cytomegalovírus antitest

 • Herpes simplex virus 1-2

 • Varicella zoster vírus

 • Hepatitis panel (HBsAg, HbsAt, HBc At, anti HCV)

ÁTJÁRHATÓSÁGI VIZSGÁLATOK

Az átjárhatósági vizsgálatok a női ivarszervek anatómiai viszonyainak feltárására irányulnak, segítségükkel a méhüreg és a petevezetők átjárhatósága válik ismeretessé. Az átjárhatósági vizsgálatok három különféle módszerét alkalmazzuk attól függően, hogy mennyire részletes képre van szükségünk, illetve mennyire kíméletes módszert igényel az adott eset.

 • HSG A Histerosalpingographia röntgengéppel készített, kevéssé komfortos eljárás. A méhüregről kevésbé, a petevezetők állapotáról azonban igen pontos képet ad. Magyarországon a leginkább elterjedt, OEP finanszírozás keretében végezhető vizsgálat
 • HYCOSY A Hystero Contrast Salpingographia ultrahanggal végzett, kevésbé fájdalmas eljárás. A szervezet minimális megterhelésével a méhüreg feltárása meglehetősen pontosan, a petevezetőké pontosan történik meg. A lelet értékelése gyakorlott, nagy hozzáértéssel rendelkező szakembert igényel.
 • Hysteroscopia,Laparoscopia Méhüregi és hasüregi tükrözés, ami műtéti beavatkozást igényel. A hysteroscopia és a laparoscopia a legpontosabb módszerek az anatómiai viszonyok részletes és pontos feltárására, ellenben viszonylag jelentős megterhelést jelentenek a páciens számára.

GENETIKAI VIZSGÁLATOK (szükség szerint)

A meddőségi előzmények feltárása közben fény derülhet arra, hogy a meddőség hátterében genetikai eltérés található. Többszöri sikertelen meddőségi kezelés vagy sokszori visszatérő vetélés mögött is meghúzódhat genetikai hiba. Ezért a kezelések megkezdése előtt utánajárunk a diagnózisnak, s csak azt követően kezdjük meg a meddőségi kezeléseket. A diagnózist genetikus állapítja meg, többszöri konzultáció és genetikai vizsgálatok segítségével.

IMMUNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK (szükség szerint)

A visszatérő vetélések, valamint a sikertelen meddőségi eljárások után elkerülhetetlen az immunológiai vizsgálat. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy bizonyos immunológiai faktorok akadályozzák a teherbeeséstvagy a terhesség megtartását. A kivizsgálást és az ok feltárását követően ez a probléma is kezelhető. HAEMOPHYLIA (szükség szerint), véralvadási zavarok, még ha enyhe fokban is, de meglepő gyakorisággal vannak jelen életünkben. Ezen eltérések okai lehetnek a meddőségnek, a sorozatos sikertelen kezeléseknek és a többszöri vetélésnek egyaránt. Ezekben az esetekben Dr. Udvardy Miklós belgyógyász, haematológus segítségével haematológiai konzultációk, felderítő vizsgálatok, majd a megfelelő kezelés beállításával hárítjuk el az akadályt. Kétszer, vagy annál többszöri spontán vetélést követően a női vizsgálatok a "sikertelen terhesség ambulancia" protokollja alapján történnek.

Kapcsolódó szolgáltatások:

Férfi meddőség

Kapcsolódó szolgáltatások a Róbert Rendelőintézetben

Meddőségkezelés pszichoterápiával

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.