Véralvadás
Főoldal / Meddőségi Centrum / Véralvadás

Véralvadás

A fokozott véralvadási hajlamú pácienseknél az átlagosnál lényegesen gyakrabban fordul elő ismétlődő spontán vetélés.

 

Ugyanezen ok áll az alábbi problémák hátterében is

  • ismételt beágyazódási (megtapadási) sikertelenség lombik-bébi kezeléseknél
  • méhen belüli magzati elhalások, méhen belüli sorvadás, (small for gestational age)
  • terhességi toxémia (a terhesség 20. hete után jelentkező magas vérnyomás, fehérjevizelés és ödéma)

A véralvadási problémák diagnózisa szűrővizsgálatokon, direkt vizsgálatokon, és genetikai vizsgálatokon alapul.

Fontos tudni, hogy egy - vagy ha valamelyik szűrővizsgálat pozitív - két vérvételből megoldható.

Pozitív eredmény esetén a véralvadási rendszerrel foglalkozó szakember Dr. Udvardy Miklós belgyógyász, hematológus állítja fel a pontos diagnózist, és írja elő a kezelést. A kezelés általában véralvadásgátló gyógyszer (terhesség alatt injekció), melyet az egész terhesség alatt alkalmazni kell. Reprodukciós kezelés esetén a petefészek-stimuláció megkezdésével indul a terápia (a köznyelv „vérhígítónak” nevezi ezeket a gyógyszereket).

A fokozott véralvadási hajlamnak (trombofília) két alapvető formája van:

Veleszületett. Ilyenkor gyakran a családban is előfordul trombózis, mégpedig fiatal korban.

Az élet során kialakult. A kezdetben egészséges véralvadási rendszer romlik el, nem ritkán valamilyen immunológiai eltérés talaján alakul ki, legismertebb megjelenése az antifoszfolipid-szindróma

A kórfolyamat lényege, hogy a kialakulóban lévő méhlepényt ellátó kis anyai erekben vérrögök képződnek, elzárják azokat, így a lepény fejlődése igen korai (lombik-bébi kezelés), korai (missed abortion, a 12. terhességi hétig az embrió elhalása)stádiumban megáll, vagy súlyosan károsodik, mely a későbbiekben vezet működési zavarhoz (méhen belüli sorvadás, méhen belüli elhalás, terhességi toxikózis). Bizonyos esetekben direkt lepénykárosító hatás is kimutatható. Fontos tudni, hogy más betegségek esetén is aktiválódhat a véralvadási rendszer (leggyakrabban immunológiai megbetegedések kapcsán, de policisztás ovárium szindróma esetén is megfigyelték az egyik-mostanában felfedezett- véralvadási faktor fokozott működését).

A Hematológiai szakrendelésről további információkét ide kattintson.

A Sikertelen terhesség ambulancia további vizsgálataihoz ide kattintson

Mi köze a hematológiának a sikertelen terhességhez?

A véralvadási rendszer kényes egyensúlya két szélsőség irányába tolódhat el.

  • véralvadás csak igen lassan - néha szinte egyáltalán nem - következik be. Ez a vérzékenység. Ilyenkor a legkisebb sérülés is nagyon súlyos vérzésekhez vezet (legismertebb formája az orosz cári családban előforduló, öröklődő hemofília)
  • véralvadás fokozott mértékű. Ez a trombofília. Ez esetben sérülés nélkül is véralvadékok képződnek az érpályán belül és trombózis alakul ki. Ha a keletkezett vérrög elsodródik keletkezési helyéről és másutt okoz érelzáródást, embóliáról beszélünk.

A haematológia a belgyógyászat egyik speciális ága, mely a vér, a vérképző rendszer és a véralvadási rendszer megbetegedéseivel foglalkozik. Az, hogy a sikertelen terhességek és reprodukciós kezelések kivizsgálásával foglalkozó intézet egyik kiemelt vizsgálati ága a haematológiai betegségek kutatása, jól példázza azt, hogy napjainkban az orvostudomány olyan ágai között találunk kapcsolatot, mely néhány éve még teljesen elképzelhetetlen volt.

A haematológiának egyik szubspecialitása a homeosztazeológia, vagyis a véralvadási rendszer megbetegedéseivel foglalkozó tudomány.

Teljesen természetesnek gondoljuk, hogy ereinkben a vér folyékony formában található, holott egy igen bonyolult mechanizmus biztosítja ezt a folyékonyságot.Gondoljunk csak arra,hogy ha megsérülünk, a vérzés hamarosan megáll. Ehhez az szükséges, hogy egy sok lépcsős, egymást aktiváló kémiai folyamatokból álló rendszer (a véralvadási kaszkád) hibátlanul működjön, és a folyamat végén a sérülés helyén kialakuljon egy megfelelő méretű vérrög (trombus), mely elzárja a további vérzés útját. A rendszer másik része arról gondoskodik, hogy ez a vérrög idővel „feloldódjon”, vagyis az érpálya ismét átjárható legyen.

Dr. Skriba Eszter

Szülész- nőgyógyász szakorvos, meddőségi specialista

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.