Melldaganat diagnosztikája
Főoldal / Nőgyógyászati onkológiai sebészet /

Melldaganat diagnosztikája

A biztos hármas

Tapintás, vagy szűrővizsgálat során kiderített tünetek esetén az alábbi teljes körű diagnózist biztosító eljárásra van szükség azonnal: mammográfia, emlő ultrahang és ultrahang vezérelt mintavétel (tű biopszia) útján történő sejt vagy szövettani vizsgálat.

 

Az emlő ultrahang-vizsgálata fájdalommentes és teljesen ártalmatlan. Az ultrahang a legtöbb lehetséges emlő-elváltozás kimutatására alkalmas, de sajnos nem mindenre. Ha az ultrahang-diagnosztikai vizsgálat nem elegendő, orvosa a mammográfiát fogja ajánlani. Esetenként ilyenkor a röntgen vizsgálat segítségével végezzük el az elváltozásból  a mintavételt is.

A mammográfia a mell röntgenvizsgálata. A vizsgálatot asszisztensek végzik, a kész felvételt szakorvos értékeli. A vizsgálat maga csak pár percet vesz igénybe. A szabaddá tett mellet a filmet tartalmazó felületre helyezik, az asszisztens egy plasztiklappal felülről lenyomja, hogy a mell minél jobban szétterüljön, és így minél kevesebb képlet fedje egymást.  Általában két irányból készül röntgenkép mindkét mellről. Az emlő épségét sem a sugárterhelés, sem a rá gyakorolt nyomás nem veszélyezteti.

Az elkészült felvételen, amely RTG kép vagy sok esetben már ún. digitalizált látható, hogy van-e elváltozás, és ha van, akkor nagy eséllyel megjósolható, hogy a daganat jóindulatú vagy rosszindulatú. Ahhoz, hogy biztos legyen a diagnózis, még sokkal közelebbről meg kell vizsgálni, sejt illetve szövetmintát kell venni.

Az ultrahang vezérelt mintavétel során vékony tűvel sejteket, vagy vastagabb tűvel szövethengert nyernek a kérdéses területről. A mintából mikroszkópos vizsgálattal lehet eldönteni, hogy jóindulatú daganattal vagy emlőrákkal állunk-e szemben.

A vizsgálatok leleteit mihamarabb el kell juttatni a nőgyógyászhoz vagy a sebészhez. Ő tájékoztatja a pácienst arról, hogy mi a teendő, és rosszindulatú daganat esetén ő szervezi meg a páciens (vagy leletei) ún. onkoteamhez való eljutását.

Jóindulatú (benignus) elváltozás esetén nincs további teendő, hacsak a beteget nem zavarja a képlet. Ez utóbbi esetben azt sebészeti úton el lehet távolítani. Jóindulatú emlődaganat esetén orvosa valószínűleg visszahívja bizonyos időközönként kontroll vizsgálatra.

Tisztánlátás és törődés a gyógyulás útján

Kórházunkban biztonságban érezheti magát. Pontos és részletes tájékoztatást kap. Megszervezzük a kezelést, irányítjuk a folyamatot, időben hozzájut a gyógyító eljárásokhoz. Tudjuk, hogy a melldaganatos betegek kezelése során gyakori, hogy a páciens magára marad az egészségügy bonyolult útvesztőiben, elveszettnek és reménytelennek látja sorsát. Ezért a mi célunk az, hogy megvédjük ettől a bizonytalanságtól. Tisztázunk minden mozzanatot, stabil és reményteli marad a beavatkozások során, elkerüli a tanácstalanságot, és a magára hagyottság érzését. Sebészeink különleges hozzáértése, körültekintő döntései, hosszú távú és komplex megoldást biztosítanak.

Hírek

Zokogtam a pozitív terhességi teszt felett - KÖSZÖNET!

Tisztelt Róbert Károly Magánkórház!
Ezúton szeretnék köszönetet mondani hogy segítségükkel világra jöhetett a mi kis Angyalunk! Szeretném elmesélni a történetünk.
6 nőgyógyász,
plusz 30 kiló,
inzulin rezisztencia és teljes reménytelenség. Rengeteg orvosválasz…

Ház a semmi közepén, avagy „Robi” csapat építése 2016-ban

Először is, ha jót akarsz, bérelj ki egy nagy házat a semmi kellős közepén! Internet, térerő, kábel tv, központi fűtés nincs, van ellenben fejsze és fahasáb, hideg szél és tűzrakó hely, de legfőképpen itt van veled sok-sok kedves munkatársad!Most jelöld ki a főszakácsot, ő…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.