Onkoteam
Főoldal / Nőgyógyászati onkológiai sebészet / Onkoteam

Onkoteam

Az onkoteam összetétele

Az utóbbi években hatalmas lépésekkel fejlődött a rosszindulatú daganatok kezelése. Egyre jobbak a gyógyulási esélyek, egyre kíméletesebbek a gyógyító eljárások. Ehhez különböző szakterületek képviselőinek összehangolt munkája szükséges. Magyarországon előírás, hogy a beteg (vagy leletei) a diagnosztikai vizsgálatok elkészültével onkoteam elé kerüljenek. Az onkoteam tagjai

  1. klinikai onkológus szakorvos
  2. sugárterápiával foglalkozó szakember
  3. a műtétet végző nőgyógyász vagy sebész szakorvos
  4. a szövettani vizsgálatokat végző patológus szakorvos
  5. szükség esetén pszichológus, pszichiáter
  6. plasztikai sebész 
  7. az onkoteam fontos tagja természetesen a beteg, hiszen mindig ő a döntéshozó.
 

A beteg döntése lehet az onkoteam javaslatával megegyező, és lehet eltérő. Ha a páciens úgy dönt, hogy nem egyezik bele a felajánlott kezelésbe, akkor azt orvosainak el kell fogadniuk. A tapasztalatok szerint a betegek többnyire elfogadják az onkoteam javaslatait, hiszen tudják, hogy az orvosok a legkorszerűbb tudományos ajánlásokat figyelembe véve, a beteg érdekét középpontba állítva építik fel a terápia menetét.

Az onkoteam feladata műtét előtt

Az onkoteam a beteg egyéni útját, körülményeit, igényeit és a diagnosztikai vizsgálatok eredményeit figyelembe véve hoz javaslatokat az onkológiai kezelés további módjára. Mellrák esetén az úton az első lépést túlnyomórészt az emlődaganat eltávolítását célzó műtét jelenti. Ám az is előfordulhat, hogy nem ez az első lépés, hanem műtét előtti, vagyis neoadjuváns kemoterápiára tesznek javaslatot a team tagjai.

Igen ritkán előfordul, hogy a beteg nem operálható, mert speciális a daganat helyzete, kiterjedése, stádiuma, a beteg szervezetének állapota. Ekkor a kemoterápiás kezelés mellett sugárterápiás kezelés is szóba jöhet.

Műtét után az onkoteam feladata

Az onkoteam tagjai műtét után ismét összeülnek, és a beteg bevonásával ajánlatokat tesznek a további kezelésre.

Ha a mellből csak a daganatot, vagy a szövet egy részét távolították el, és nem az egész emlőt, akkor a helyi kiújulás megelőzése érdekében sugárterápiára lehet szükség. A sugárkezelés 25 alkalomból álló besugárzás-sorozat. Nem fájdalmas, és nem veszélyes. A sugárzás hatására a bőr kissé pigmentálódhat, illetve a mell szövete tömöttebbé válik, de ezek a változások egy idő múlva eltűnnek.

Előfordul, hogy a daganatsejtek hormonérzékenyek, vagyis a természetes női hormon hatására nőnek és szaporodnak. Ebben az esetben a beteg saját nőihormon termelését vissza kell fogni, akár gyógyszerekkel, akár műtéttel. Ha a beteg még menstruál, a ciklust gyógyszerrel le kell állítani, illetve lehet, hogy ki kell venni a petefészkeket, hogy ne legyen hormonterhelés.

Műtét után szükség lehet kemoterápiára. A kemoterápiának sok-sok formája van, attól függően alkalmazzák, hogy milyen típusú volt a daganat, és milyen szinten terjedt el a szervezetben.

Az onkoteam természetesen minden nőnél egyedi megoldásokat ajánl. A szakemberek mindig figyelembe veszik a betegség állapotát, a betegség jellegét és az adott páciens igényeit és lehetőségeit.

 

 

Hírek

Zokogtam a pozitív terhességi teszt felett - KÖSZÖNET!

Tisztelt Róbert Károly Magánkórház!
Ezúton szeretnék köszönetet mondani hogy segítségükkel világra jöhetett a mi kis Angyalunk! Szeretném elmesélni a történetünk.
6 nőgyógyász,
plusz 30 kiló,
inzulin rezisztencia és teljes reménytelenség. Rengeteg orvosválasz…

Ház a semmi közepén, avagy „Robi” csapat építése 2016-ban

Először is, ha jót akarsz, bérelj ki egy nagy házat a semmi kellős közepén! Internet, térerő, kábel tv, központi fűtés nincs, van ellenben fejsze és fahasáb, hideg szél és tűzrakó hely, de legfőképpen itt van veled sok-sok kedves munkatársad!Most jelöld ki a főszakácsot, ő…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.