Lúdtalp megelőzése és kezelése
Főoldal / Ortopédia / Lúdtalp

Lúdtalp

TÜNETEI

A hosszanti- és haránt boltozat magassága csökken, a sarok a test közepe felé dől, emiatt a talp belső része domborúvá válik és közelebb kerül a talajhoz. Ezen hatások a térdek beforgását és megrogyását idézik elő, ezáltal a csípő behajlik, a fenék kitolódik. A lúdtalp tehát egyaránt okozhatja a bokánk, térdünk, csípőnk és derekunk fájdalmát.

A lábunk legfőbb feladata, hogy viselje az egész testünk súlyát állás és járás közben, ezen kívül a testsúlyunkat átviszi a talajra. A testsúly átviteléhez alakult ki a láb boltozatos szerkezete. A lábunknak két fontos boltozata van, a hosszanti és a keresztboltozat. E két boltozatos szerkezetet a láb talpán elhelyezkedő szalagok és izmok tartják.

Amennyiben a boltozatot az izmok és szalagok nem tudják megtartani a testsúly miatt, a talp ellapul. Lábunk bonyolult szerkezete miatt, a legkisebb szerkezeti elváltozások is fájdalmat okozhatnak.

OKAI

A kamaszkor eljövetelekor a hirtelen növekedés folyamán egyre nagyobb súly nehezedik a gyermek lábára. Kamasz és felnőttkorban a túlsúly, a felnőttkorban a terhesség és állómunkával járó szakmák is okozhatják a lúdtalpat.

DIAGNOSZTIKA

Fizikális vizsgálattal, podoscoppal végzett vizsgálattal a lúdtalp megállapítható. Néhány esetben szükséges rtg felvétel készítése.

KEZELÉSE

A lúdtalp megelőzése már a csecsemőkortól elkezdhető és további kezelése is elengedhetetlen. A megelőzést először is azzal kell kezdenünk, hogy a gyermeket nem szabad erőszakos korai talpra állásra buzdítani.

Fontos, hogy folyamatosan erősítsük a gyermek izomzatát, erre kimondottan hasznos az egyenetlen talajon való mezítláb járás.

Emellett jelentős szerepe van a megfelelő gyermekcipők, gyógycipők kiválasztásának.

A lúdtalp jól korrigálható a boltozatot alátámasztó lúdtalpbetéttel. Ha jó a betét, a test súlya a betéten nyugszik, tehermentesítve ezzel a fáradt tartószalagokat.

Lábtorna, gyógytorna segítségével is javítható a lúdtalp, célja a zsugorodott szalagok nyújtása, az izmok erősítése.

Merev lúdtalp esetén altatásban végzett gipszrögzítéssel a megfelelő helyzetben tartható.

Lúdtalppal kapcsolatos tévhitek

A lúdtalp népbetegség. Nagyon gyakran fordul elő, a lábfájdalom egyik leggyakoribb kiváltója. Mivel mindenki úgy érzi, hogy ért hozzá, rengeteg tévhit kering erről a lábbetegségről.

Lábnyom-diagnosztika?

Sokan úgy gondolják, elég csak egy pillantást vetni vizes lábnyomukra, és már kész is a diagnózis: ha a lábnyom nagyjából C-formájú, akkor nincs baj a boltozattal. Előrehaladott lúdtalp esetén valóban kitelt nyomot hagyunk, ám enyhe lúdtalp, „szép” lábnyom esetén is lehetnek problémák a lábfejjel. Forduljon ortopéd szakemberhez, ha fáj a lába!

Csak gyerekek betegsége?

Gyerekek esetében a láb hosszboltozata süllyed gyakrabban, ez a lábfej fájdalmát, X-lábat, bokafájdalmat okoz. Szerencsére nem ritka, hogy a láb növekedésével, erősödésével a helyzet javul, ennek ellenére nem árt ortopédiai vagy reumatológiai rendelésen megmutatni. Nagyon erős lábfájdalom, makacs lúdtalp esetén ortopédiai műtét is szóba jöhet. Ám a lúdtalp a felnőtteket sem kíméli. Náluk inkább a keresztboltozat süllyedése jellemző, ekkor bütyök és kalapácsujj is kialakulhat, melyek műtéttel korrigálhatók.

Magától gyógyul?

Gyerekkorban valóban gyógyulhat, de felnőtteknél, a láb növekedésének befejeződése után már nem javul a helyzet. Ortopédiai magánrendelésünkön orvosunk megfelelő betétet, cipőt ír elő, melynek segítségével a lúdtalp miatt kialakuló tartáshiba, lábfájdalom csökken, vagy teljesen el is múlik. Ha a boltozat lábujjhegyre emelkedve sem alakul ki, merev lúdtalpról beszélünk. Ilyenkor komoly bokafájdalom és térdfájdalom is tapasztalható. Ebben az esetben szakorvosi vizsgálatra van szükség, melynek során eldől, hogy kell-e lábsebészeti beavatkozást végezni.

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.