A gerinc betegségei
Főoldal / Sebészet / A gerinc betegségei

A gerinc betegségei

Negyvenen túl szinte már természetes, ha valaki hátfájásra, derékfájásra panaszkodik. A bajok egy része megelőzhető, más részük pedig orvosolható, ha a beteg idejekorán jó szakembert keres. Forduljon kórházunk gerincspecialistájához!

 

Fölegyenesedtünk, s ez fajunk átütő sikerének egyik kulcsa lett. Szabaddá vált mindkét kezünk, eszközöket használunk, jobban tudunk kommunikálni, rohamléptekkel fejlődik a civilizáció. Ám ennek van ára: gerincünk nem mindig bírja jól az életmódot, amit a civilizáció diktál. A kevés mozgás, az ülőmunka, vagy éppen az egyoldalú fizikai megterhelés olyan elváltozásokat okozhat, amelyek akár évtizedekig fájdalomra, vagy mozgásban való korlátozottságra ítéli a beteget. A legtöbb később jelentkező gerincprobléma már kamaszkorban csírájában felfedezhető. A testtartási rendellenességek korai felismerésével és korrekciójával sok felnőtt megmenekülhetne a fájdalomban leélt közép- és időskortól. Sajnos nem ritka, hogy öröklődő probléma, vagy sérülés okozza a derék és hátfájdalmat.

Mi lehet a baj?

A diagnózis felállítása a beteg kikérdezése, fizikális vizsgálat és különböző képalkotó eljárások segítségével történik. Az alábbi elváltozások kezelését nagy szakértelemmel, minimál invazív műtéti technikával végzi a gerincbetegségek műtéti kezelésének specialistája, Dr.Erbszt András:

-          derékfájás;

-          gerincsérv; ágyéki, nyaki porckorongsérv;

-          lumbago;

-          isiász;

-          nyaki fájdalom;

-          csigolya csuszamlás (spondylolisthesis);

-          gerinccsatorna szűkület;

-          piriformis syndroma;

-          csigolya összeroppanás

Hogy fogok meggyógyulni?

Azt nem ígérhetjük, hogy a kopást vagy meszesedést visszafordítjuk. De számtalan módja van annak, hogy a beteg fájdalmát megszüntessük, és a szabad mozgás lehetőségét visszaadjuk:  gyulladáscsökkentők, fájdalomcsökkentők, izomlazító  gyógyszerek állnak rendelkezésre a többi terápiás lehetőség mellett. A gyógytorna megerősíti azokat az izmokat, melyek az érintett rész körül „segíthetnek”a fájdalommentes működésben. Fizioterápiás technikák (melegítés, elektroterápia, ultrahang és a többi) rövid- és hosszútávon javíthatják az állapotot. Anatómiai rendellenesség, vagy a csigolya illetve porckorong kóros alakváltozása esetén műtéti korrekcióra kerül sor. Ám nem elég az orvos szakértelme, a gyógyulásban hatalmas szerepe van annak, hogy betegünk megfelelő életmódot alakítson ki, így együtt tudunk vigyázni a gerincére!

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.