Főoldal / Sebészet / Arcplasztika

Arcplasztika

 Az évek múlása az arcon letagadhatatlan nyomokat hagy. A megereszkedett bőr, a ráncok leglátványosabban arcplasztika segítségével tüntethetők el. Az arc kisimul, visszanyeri feszességét és 5-10 évvel fiatalabbá válik.

 

Miért van szükség arcplasztikára?

Az életkor előrehaladtával az arcbőr rugalmassága csökken, egyre nehezebben áll ellen a gravitáció hatásainak. Az orr és az ajak közötti redők, a homlok ráncai mélyülnek, az áll körüli, és alatti területeken a bőr egyre jobban megereszkedik. Egy idő után a különböző kozmetikai, ráncfeltöltési, fényterápiás, lézeres kezelések már nem hoznak kielégítő megoldást. 

Mitől fiatalodik meg az arc 5-10 évet?

A kívánt hatást ilyen esetben már csak plasztikai sebészeti módszerek segítségével lehet elérni. Az arcplasztika lényege a bőr, és az alatta elhelyezkedő szövetek megfeszítése illetve a felesleges bőr kimetszése.

Mi történik a műtét során?

A műtét történhet helyi érzéstelenítésben, illetve altatásban. Mindkét esetben konzultáció illetve kivizsgálás előzi meg a beavatkozást. A műtéti metszés a hajas fejbőr halántéktájékán kezdődik, közvetlenül a fül előtt folytatódik, majd mögé kanyarodva, a haj határvonalát követve végződik. E metszésből a bőrt felpreparáljuk elől a járomívektől szinte az ajak orr-redőkig, illetve az állszegletekig, valamint a fül alatt és mögött kb. 5 cm-ig. (léteznek úgynevezett "minor" arcplasztikák is, melyeknél a metszés és a preparálás kisebb területen történik.)Ekkor tűnik elő a preparálás alapján az a kötőszövetes réteg, melyet a műtéti eljárástól függően csak megfeszítünk, vagy a felesleget is eltávolítjuk. A bőr enyhe feszítése során megmutatkozik az a mennyiség, melyet ki kell metszeni, és a sebszéleket egyesíteni.Az áll alatti területen gyakran zsírfelesleg is jelentkezik, ilyen esetekben ezen a területen zsírszívást is alkalmazunk.A homlokplasztikánál a feladat hasonló, a metszést a hajkorona szélétől feljebb, vagy a hajkorona szélénél vezetjük a hajas fejbőrön, bőrfelesleg kimetszésével érjük el a kívánt hatást. Az alsó szemhéjplasztikánál nem csak a felesleges bőr kerül kimetszésre.A "táskákat" okozó, a szemüregben elhelyezkedő, a szemgolyót kipárnázó felesleges zsírszövetet "kitüremkedéseit" is eltávolítjuk. A felső szemhéj esetében közel babérlevél alakú bőrterület metszünk ki. A fenti műtéti eljárásokkal 5-10 évvel fiatalabb benyomást kelthetünk. Ez az előny természetesen az évek múlásával fokozatosan csökken.

Műtét után

Az első 24 órában jegelés javasolt. Az arcműtét során behelyezett draint (csövet) a beavatkozás utáni első napon távolítjuk el. Az első héten a felpreparált területeknek megfelelően duzzanat, véraláfutás jelentkezhet, mely fokozatosan megszűnik. A varratokat az 5-7. napon távolítjuk el. Optimális esetben a 3. héten már alig látszik a beavatkozás nyoma. Az 5-6. hétre teljes mértékben vissza lehet térni a műtét előtti életmódra. A szemhéjplasztikák esetében ez az idő kb. 2 hét.Mint minden orvosi beavatkozásnál, itt is jelentkezhetnek szövődmények a leggondosabban végzett munka ellenére is. Ezek a vérzés, gyulladás,sebgyógyulási zavar. A fül mögött a nyak tájékán keloidos sebgyógyulás, kis területen bőrelhalás jelentkezhet. Arcplasztikánál a legsúlyosabb szövődmény az arcidegsérülés, következményes arcidegbénulás lehet. Ezek a problémák szerencsére csak 1-2 %-ban fordulnak elő.

 

 

Hírek

2014. Karácsonyi Parti

Ha egy szóban kellene leírni 2014-et, az a szó az lenne - VÁLTOZÁS.Név, logó, honlap. Felújított negyedik emelet, felújított recepció, biztonsági rendszer, irányító táblák. Új orvosszakmák, új munkatársak hosszú sora...Ami nem változott - leültünk egy este szinte…

Hétfőtől kártyázunk

Most tanuljuk az elektronikus beléptető rendszer működésétHónapok óta zajlik a recepció átalakítása.
Cél volt, hogy igényes, esztétikus környezet fogadja pácienseinket és az is, hogy a személyi és a vagyoni biztonságot megőrizzük.Hétfőtől minden kedves Páciensünk kap…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.