Főoldal / Sebészet / Hasplasztika

Hasplasztika

 A terhesség, vagy egy erőteljes fogyás következményeképp a hasfal gyakran elveszti rugalmasságát és megereszkedik. Ennek megoldása a hasplasztika, amelynek során a plasztikai sebész eltávolítja a feleslegessé vált szöveteket és zsírt és visszaadja a has feszességét.

 
 

MIÉRT LEHET SZÜKSÉG HASPLASZTIKAI MŰTÉTRE?

Nagymértékű fogyást, illetve gyakori hízás-fogyást követően a has bőre nem tudja követni a változásokat, megereszkedhet. Hasonló problémát okozhat szülést követően a bőr összehúzódó képességének, rugalmasságának csökkenése is. Túlzott elhízásnál a bőr a vastag zsírréteggel együtt lóg lefelé. Ezen elváltozások oly nagy mértékűek is lehetnek, hogy a has kötényszerűen lelóg. Ez a későbbiekben sok higiénés, esztétikai, akár mozgásszervi panasz forrása lehet.

Sokszor találkozhatunk a has előredomborodásával jelentősebb hízás, és a bőr megereszkedése nélkül is. Ilyenkor a két egyenes hasizom eltávolodik egymástól, és az izom-ínköpeny megnyúlik. Leggyakrabban szülés, illetve szülések következménye.

A műtét tervezésénél figyelembe kell venni azt, hogy a fenti problémák közül melyik dominál, illetve mennyire kiterjedt az elváltozás. Ezektől függ az eltávolítandó bőr-zsír komplexum nagysága, a heg kiterjedése, elhelyezkedése, illetve az, hogy az izom-ín köpenyt helyre kell-e állítani vagy sem.

MI TÖRTÉNIK A MŰTÉT SORÁN?

A beavatkozás során a két csípőlapátot összekötő, a szemérem-domb felett vezetett metszésen keresztül a bőr-zsír réteget a hasfalról felpreparáljuk egészen a bordaívekig, és csaknem a szegycsontig. A köldökgyűrűt körbevágjuk, és az alapon hagyjuk. A köldök alá eső részt eltávolítjuk, az alsó és felső sebszéleket egyesítjük, miután a köldöknek új nyílást képeztünk, melyen keresztülhúzzuk, és csomós öltésekkel rögzítjük. Szilikon csöveket helyeztünk be az esetleges váladék elvezetésére.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy közvetlenül a műtétet megelőzően zsírszívást is végzünk, hogy a zsírréteg vastagságát csökkentsük, így a végső eredmény kedvezőbb lehet.

Az operáció végén nyomókötést helyezünk fel, illetve a betegágynál homokzsákot teszünk a felpreparált területre. Ez az utóvérzés lehetőségének csökkentése érekében, illetve a sebfelszín letapadásának elősegítésére történik. Rendelkezésünkre állnak speciális, erre a célra kifejlesztett úgynevezett kompressziós ruhák is, melyekben zuhanyozni is lehet, ezt követően hajszárítóval meg lehet szárítani, így akár 4 héten keresztül is viselhetőek megszakítás nélkül.

MŰTÉT UTÁN

A behelyezett csöveket általában a beavatkozást követő 2-3, napon távolítjuk el, amikor a rajta keresztül távozó folyadék mennyisége jelentős mértékben csökkent. A páciens ezt követően távozhat otthonába.

A varratszedés a 2-3. héten történik.

A kompressziós kötést, illetve ruhát 4 hétig éjjel nappal kell hordani, további két hétig nap közben, sportolás alkalmával azonban a későbbiekben is tanácsos viselése.

A szövődmények közül legelőször a vérzés jelentkezhet, mely általában az első 24-48 órára jellemző. A bőr feszítése miatt a keringést akadályozhatja, mely a későbbiekben említett bőrelhaláshoz is vezethet.

Gondot okozhat az első hetekben a fokozott szövetnedv és nyirok termelés, melyet esetleg le kell bocsátani.

A legveszélyesebbkomplikáció azonban a thrombo-embólia, mely az életet is veszélyeztetheti. Okozója általában a nagy sebfelszín, a súlyfelesleg, a dohányzás, a mozgáshiány, a visszeresség. Lényege, hogy a kis vénákban vérrögök keletkezhetnek, melyek a fő vénás keringésbe kerülhetnek, amelyből a tüdőt ellátó fő erekbe jutva súlyos elzáródást okozhatnak.

Súlyos szövődmény a bőrelhalás is mely általában a vérkeringés zavara miatt keletkezik.

Leggyakrabban a köldök alatti területen keletkezik, pár négyzet cm-nyi, de nagyon súlyos esetekben akár több tenyérnyi is lehet. Általában spontán meggyógyul, a gyógyulás azonban hónapokig tarthat, a begyógyult bőr azonban mint állagában, mint színében különbözik a környező épp bőrtől.

Az első hetekben a műtét eredményét és a páciens egészségét a gyulladás lehetősége veszélyeztetheti, mely nagyfokú gennyes váladékozáshoz, hasfali tályogüregek kialakulásához vezethet.

A sebgyógyulás minősége a hosszú sebvonal miatt jelentős. Gyakran előfordulhat a seb kiszélesedése, ritkábban a keloidos elváltozás.

Hírek

Hétfőtől kártyázunk

Most tanuljuk az elektronikus beléptető rendszer működésétHónapok óta zajlik a recepció átalakítása.
Cél volt, hogy igényes, esztétikus környezet fogadja pácienseinket és az is, hogy a személyi és a vagyoni biztonságot megőrizzük.Hétfőtől minden kedves Páciensünk kap…

Úsztunk, csúsztunk, raftingoztunk

Az alábbi képek az első Robis csapatépítő hétvégén születtek, ami a rafting jegyében volt hivatott minket szórakoztatni, kikapcsolni és kötetlen környezetben - végre nem munka révén - közelebb hozni egymáshoz.
Jelentjük mindez nagyszerűen sikerült.
Az időjárás…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.