Főoldal / Sebészet / Mellplasztika

Mellplasztika

 A nő magabiztossága gyakran azon múlik, hogy milyen mellének mérete, formája. Implantátum behelyezésével, korrekciós műtéttel könnyű javítani az alkati adottságokon, így nagyobbá vagy feszesebbé varázsolható a női mell.

MELLNAGYOBBÍTÁS

A mellprotézisek

Az 1960-as évek közepén kifejlesztett implantatumok tulajdonképpen szilikongéllel töltött rugalmas szilikonzacskók. A gyártási technológia fejlődésével megjelennek a kettős üregű, illetve az élettani sóoldattal töltött protézisek is. A kettős üregű protézis egy állandó méretű, szilikongéllel töltött belső tasakból és egy ezt körülvevő, steril sóoldattal feltölthető külső tasakból áll, amit a sebész a műtét során tölt fel kellő méretűre. A sóoldattal tölthető protézis egyetlen tasak, amit a műtét során töltünk fel steril élettani sóoldattal.

A protézisek sima, vagy ún.texturált, azaz érdesített felszínűek lehetnek. Ennek a műtét után létrejövő, a protézist körülvevő hegesedés kialakulásánál van jelentősége, amit a későbbiekben ismertettünk.

A MŰTÉT

A műtétet előzőleg kivizsgált betegen altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben végezzük. A megfelelő méretű protézist a mirigyállomány vagy a nagy mellizom alá ültetjük be. A műtéti behatolás történhet az emlő alatti redőben, vagy a hónaljárok felöl, vagy a bimbóudvaron át vezetett 4-5 cm-es metszésből. A bőrt mindig plasztikai varrattal zárjuk. A protézis számára kialakított üregbe a váladék elvezetésére csaknem minden esetben draint helyezünk be, amit másnap távolítunk el.

MŰTÉT UTÁNI TEENDŐK

A műtét után rugalmas kötést kap a beteg, amit egy hétig viselni kell. Az első hét után ez a szoros kötés cserélhető rugalmas sportmelltartóra, amit további 5 hétig kell viselni annak érdekében, hogy a műtétnél kialakított helyzetben rögzüljön a protézis. A varratokat két hét után távolítjuk el. A beavatkozás után 2-3 hétig feszítő érzés észlelhető ez azonban néhány hét alatt megszűnik, a páciens megszokja a protézis okozta feszülést és súlytöbbletet. A műtét utáni megfigyelési időt (altatás után egy éjszaka) követően a beteget kísérővel hazabocsátjuk. A műtét után a beteget rendszeresen kontrolláljuk, ezen vizsgálatok alkalmával beszéljük meg az aktuális tennivalókat, pl.a műtét utáni masszírozás elkezdését és módját a capsulaképződés megelőzésére (ld.később)

SZÖVŐDMÉNYEK

Fontos megérteni, hogy teljesen kockázatmentesen nem lehet protézist alkalmazni. A műtéthez választott implantatum fajtájától függően az alább felsorolt komplikációk közül bármelyik jelentkezhet.

1.Úgynevezett capsula képződése

A leggyakrabban jelentkező probléma, aminek lényege, hogy a befogadó szervezet erős kötőszövetes tokot képez a protézis teljes felszíne körül. Ez a tok később zsugorodik, összenyomja a protézist. Néha a mell feszessé és rugalmatlanná válhat. Ez a jelenség a beavatkozást követően bármikor jelentkezhet, még évekkel később is, de leggyakrabban néhány hónappal a műtétet követően. Megjelenhet egy, vagy mindkét oldalon, érdesített felszínű protézis alkalmazásakor a szakirodalom szerint ritkábban.

Mivel a capsulaképződés pontos okát nem ismerjük, a probléma megelőzésére és megoldására sincs biztos módszer. Súlyos esetben szükség lehet a capsula műtéti bemetszésére, vagy eltávolítására is. Bár ez kellemetlen szövődmény, a felmérések azt mutatják, hogy az érintettek nagy része ennek ellenére újra vállalná a beavatkozást.

2. Kilyukadás, tónusvesztés

Mint minden folyadékkal töltött tartály a mellprotézis is kilyukadhat, néha látszólag ok nélkül is. A leggyakoribb ok a szilikon elöregedése, a használat okozta sérülés, vagy mechanikai hatás által okozott szakadás. Ha az implantatum kilyukad, akkor összeesik, és a mell formája a műtétet megelőző állapothoz hasonlít. Sóoldattal töltött protézis esetén a kifolyt oldat egyszerűen felszívódik, nem okoz károsodást. A kilyukadt protézist műtét úton lehet kicserélni.

3.Gélszivárgás

Szilikongéllel töltött protézisek esetében előfordul, hogy mikroszkópikus méretű gél cseppek szivárognak át a protézis falán. Ezek a cseppek megtalálhatók a körülvevő szövetekben, de ritkán a test távolabbi pontjaira is eljuthatnak. Nem bizonyított, hogy ez a jelenség capsula képződést vagy egyéb szövődményt okozna, a hosszú távú hatások ez ideig ismeretlenek.

4.Szakadás

Bármelyik, géllel töltött protézisnek adott a kiszakadás veszélye. Ennek gyakori oka a nem megfelelő használat, kézi vagy mechanikai nyomás direkt trauma. Annak ellenére, hogy a szilikon nagyon sűrű a tok sérülése helyén kiszivároghat a környezetbe és ez helyi gyulladásos folyamatot, feszességet, szilikoncsomó képződést okozhat. Ha ez történik apró csomócskákat észlel a beteg a beültetés környezetében, és ebben az esetben sebészi úton szükséges eltávolítani az implantátumot, valamint a kijutott szilikont. A testbe kijutott szilikongél késői hatásáról nem tudunk.

5.Fertőzés

Amennyiben fertőzés lép fel, annak területei (helyi bőrpír, feszesség, fájdalom, láz) rövid idővel a műtét után jelentkeznek. Ennek kezelése antibiotikumok adásával, feltárással, protéziseltávolítással történhet.

6.Egyéb szövődmény

Egyéb szövődmények ritkán, de előfordulhatnak, úgymint a szilikon túlérzékenység, utóvérzés, bőrelhalás, a capsula meszesedése, a mellbimbó érzékenységének változása.

Arra hajlamos betegnél a műtéti behatolás helyén vastagabb, ún.hipertrófiás heg vagy keloidos heg alakulhat ki, ennek lehetőségét azonban a műtét előtt biztosan nem lehet megítélni. Amennyiben a későbbiekben mammographias vizsgálatot terveznek, a röntgenorvost mindenképpen tájékoztatni kell a protézis jelenlétéről, mert az a vizsgálatkor félrevezető lehet.

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozás szövődményei: utóvérzés, gyulladás azonban – hála az orvostudomány fejlődésének – egyre ritkábbak, előfordulásuk esetén kezelhetők.

GYÓGYULÁSI KILÁTÁSOK

A végleges forma csak hónapok múlva alakul ki, ennyi idő szükséges, hogy a protézist a szervezet körülhatárolja, az rögzüljön. Ugyanennyi idő szükséges ahhoz, hogy a beteg a kialakított új helyzetet megszokja. Sajnos, az évek múlásával a természetes emlőhöz hasonlóan a mesterségesen megnagyobbított mell is megereszkedhet, ezt azonban nem tudjuk kivédeni.

MELLFELVARRÁS, MELLKISEBBÍTÉS

Mi indokolja a mell korrekciót?

A női emlő az életkor változásával veszít feszességéből, megereszkedik. Egyrészt a bőr rugalmassága csökken, de jelentős változás következhet be szülést, vagy akár abortuszt követően is. A terhesség alatt ugyanis, a hormonok hatására az emlő mirigyállománya megduzzad, felkészül a tej termelésére a baba számára. A szülést követően ez a tejtermelés általában meg is indul. A tejtermelés megszűnte után, illetve a terhesség művi, vagy spontán megszakítását követően a mirigyállomány nem az eredeti állapotára áll vissza, hanem kisebb lesz, sorvad. A kitágult bőr rugalmasságának köszönhetően bizonyos szintig ezt tudja kompenzálni összehúzódással, (mint például a hasnál) de akiknél ez a rugalmasság kisebb, illetve a sorvadás nagyobb mértékű, a megereszkedés óhatatlanul bekövetkezik. Ennek mértéke a fent említett tényezőktől, illetve a mell eredeti nagyságától is függ. A megereszkedés gyakori fogyást, hízást követően is jelentős lehet.

4 fő stádium különíthető el.

1: az emlőbimbó az áthajlási redő (ahol az emlő alsó íve találkozik a mellkassal) felett található.

2: az emlőbimbó (mamilla) az áthajlási redő magasságában van.

3: az áthajlási redő alatt helyezkedik el.

4: az emlő bimbó már lefelé néz.

Tehát a változás során tulajdonképpen az áthajlási redő-mellbimbó távolsága nő, illetve a mellbimbó kerül egyre lejjebb.

A műtét során a mellbimbót kell feljebb helyezni, illetve fent említett távolságot csökkenteni.

A második stádiumban csupán implantátum beültetésével is jó eredményeket lehet elérni, anélkül, hogy az emlő bőréből is kellene kimetszeni, (valamelyik emlő felvarrási módszert választva) mely óhatatlanul hegekkel jár.

A MELLFELVARRÁS MEGOLDÁSAI

Az emlő felvarrásnak 3 leggyakrabban használt műtéti típus a következő:

I. Az emlő udvar körül a bőrt gyűrű alakban eltávolítjuk. Ez az eljárás jár a legkevesebb heggel, azonban csak ritkán alkalmazható, (úgynevezett tubularis (cső alakú) emlőknél, ahol kis alapon helyezkednek el és hosszúkás az alakjuk) mivel nem megfelelő estben választva ezt a műtéti formát, lelapított, rossz formájú emlőt eredményezhet.

II. Amikor az emlő udvar körüli, és az alatta elhelyezkedő területekről úgy távolítunk el bőrfelesleget (melynek formája gomba alakra hasonlít), hogy utána az emlő udvar körül, és függőlegesen alatta helyezkednek el hegek. A függőleges heg valamivel vastagabb lehet az átlagosnál e műtét esetében.

III. A hagyományos, (fordított „T” alakú) metszésvezetés során az emlő bimbó körül, függőlegesen, valamint vízszintesen, az áthajlási redőben keletkezik heg.

Megfelelő választás esetén mindhárom technikával kitűnő eredmények érhetőek el.

A MŰTÉT VELEJÁRÓI

A műtét altatásban történik, altató-orvosi kivizsgálás előzi meg, komplikáció mentes esetben a beavatkozást követő napon lehet hazamenni.

A varratszedés a 2. hét végén történik, 4 hétig éjjel-nappal, azt követően 2 hétig nappal kell melltartót hordani. A hegek fokozatosan elhalványodnak, optimális esetben bizonyos idő elteltével alig láthatóak.

Kímélő életformát kell folytatni az első hónapban, ezt követően fokozatosan vissza lehet térni az előző életformára, sportolásra.

Leggyakoribb szövődmények a vérzés, gyulladás, beidegzési zavar, bőr,- és szövetelhalás, sebgyógyulási zavar lehetnek.

Hírek

Hétfőtől kártyázunk

Most tanuljuk az elektronikus beléptető rendszer működésétHónapok óta zajlik a recepció átalakítása.
Cél volt, hogy igényes, esztétikus környezet fogadja pácienseinket és az is, hogy a személyi és a vagyoni biztonságot megőrizzük.Hétfőtől minden kedves Páciensünk kap…

Úsztunk, csúsztunk, raftingoztunk

Az alábbi képek az első Robis csapatépítő hétvégén születtek, ami a rafting jegyében volt hivatott minket szórakoztatni, kikapcsolni és kötetlen környezetben - végre nem munka révén - közelebb hozni egymáshoz.
Jelentjük mindez nagyszerűen sikerült.
Az időjárás…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.