Főoldal / Sebészet / Orrplasztika

Orrplasztika

Egy előnytelen orrforma vagy -méret a legcsinosabb arcot is elcsúfíthatja. Hiába a gyönyörű szemek, formás ajak, ha az arc közepén egy lelógó vagy horgas orr megbontja az arc esztétikáját.  Az orrplasztika megteremti az arc harmóniáját, megszépíti, kiemeli az arc előnyös vonásait. A műtét látható heg nélkül, néhány hét alatt létrehozza a kívánt változást.

 

EGY KIS ORR-ANATÓMIA

Az orr porcos és csontos váza nagyon változatos formákat nyújthat. Meghatározó az orrcsont, folytatása a szélső porc, az orrszárnyi porc, valamint az orrsövény. Az orrcsont és a szélső porc alakja befolyásolja az orr szélességét, és az orrhát formáját, görbületét. Az orrszárnyi porc az orrcsúcs alakjáért felelős, ez határozza meg finomságát, illetve esetleges "vaskosságát". Az orrsövény pedig az orr hosszúságáért, illetve alsó harmadának arcból valló kiemelkedésének mértékéért felelős, valamint az orr tengelyének egyenességéért. Ezeket általában örökletes tényezők határozzák meg. Az orrot ért esetleges baleset is jelentős befolyásoló tényező.

MINDEN KORRIGÁLHATÓ

Az orr plasztikai műtéte során a fent említett anatómiai tényezők megváltoztatásával érhető el a kívánt eredmény. Az orrszárnyi porc felső részének eltávolításával, modellálásával az orrcsúcs formája, az orrcsont, illetve a szélső porc kiemelkedésének levésésével, illetve a csont "betörésével" az orrhát görbülete, illetve a szélessége befolyásolható. Az orrsövény alsó élének kisebbítésével az orr hossza, elülső ívének mérséklésével az orr kiemelkedése csökkenthető. Az orrsövény jelentős görbülete az orr tengelyét is elferdítheti, ennek megoldása azonban súlyosabb esetben inkább fül-orr-gégész feladata.

Az orrszárnyak formálását az alapjukon ejtett kimetszésekkel, lehet elérni. Az orr alakjától függően a fent említett beavatkozások kombinációjával lehet a kívánt formát elérni.

MIVEL JÁR A MŰTÉT?

A műtét általában altatásban történik, előzetes kivizsgálást követően Időtartama az elváltozástól függően fél óra hosszúságtól akár 2-3 óra hosszan is tarthat.

A metszések (kivéve az orrszárnyakon történt beavatkozásoknál) az orron belül, rejtetten történnek.
 

Az operáció után 5-10 napra rögzítő kötés kerül az orra, mely a legtöbb esetben gipsz. Az orrüregbe vérzéscsillapításra, és a felpreparált nyálkahártya letapadásának elősegítésére tampont helyezünk, melyet 24-48 óra múlva távolítunk el.

2-3 hétig orrot fújni, hajolgatni, fizikai munkát végezni nem szabad. A gipsz levétele után már látható az orron bekövetkezett átalakítás, az ilyenkor még meglévő duzzanat miatt a végleges forma azonban még nem látható. Ez 4-6 hét után csaknem teljesen kialakul, végeredményről azonban csak fél év után beszélhetünk, mivel addig még apró változások történhetnek. A műtét leggyakoribb szövődménye a vérzés és a gyulladás, ideiglenes érzéskiesés, légzési nehezítettség, aszimmetria lehet. Ha külső metszések is vannak (pl. orrszárny kisebbítés), sebgyógyulási zavar is felléphet.

 

Hírek

Hétfőtől kártyázunk

Most tanuljuk az elektronikus beléptető rendszer működésétHónapok óta zajlik a recepció átalakítása.
Cél volt, hogy igényes, esztétikus környezet fogadja pácienseinket és az is, hogy a személyi és a vagyoni biztonságot megőrizzük.Hétfőtől minden kedves Páciensünk kap…

Úsztunk, csúsztunk, raftingoztunk

Az alábbi képek az első Robis csapatépítő hétvégén születtek, ami a rafting jegyében volt hivatott minket szórakoztatni, kikapcsolni és kötetlen környezetben - végre nem munka révén - közelebb hozni egymáshoz.
Jelentjük mindez nagyszerűen sikerült.
Az időjárás…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.