Főoldal / Sebészet / Szemhéjplasztika

Szemhéjplasztika

Az öregedés legszembetűnőbb jelei az arcon a szem környékének változásai, a szemhéj megereszkedésével járó fáradt, szomorú tekintet. A szemhéjplasztika látványosan megfiatalítja az arcot, visszaadja a szem fiatalságát, élénkké teszi a tekintetet.

 
 

MIÉRT VAN SZÜKSÉG SZEMHÉJPLASZTIKAI BEAVATKOZÁSRA?

A szem környékének életkori változásai jellegzetesek. A felső szemhéj megereszkedhet, idős korban, akár olyan mértékben, hogy a látást is zavarhatja.

Az alsó szemhéj bőrének extrém megereszkedése a szemrés zárását is nehezítheti, különböző problémák forrását okozva.

Az esztétika panaszok természetesen jóval előbb jelentkeznek. Az idősödő arcot jelentősen fiatalabbá alakíthatják a szemhéjplasztikák, gyakran arcplasztikával kombinálva.

A felső szemhéj esetében a zavaró bőrfelesleg gyakran a komplex probléma csak egyik összetevője, hiszem a szemöldök ív megereszkedése, zsírszövet felszaporodás is sokszor közrejátszik a kialakult helyzetben. A jó eredményhez ilyen esetekben nem elégséges csak a bőrtöbbletet eltávolítani, hanem szemöldökplasztikával zsírszövet eltávolítással kell kiegészíteni a beavatkozást.

MI TÖRTÉNIK A MŰTÉT SORÁN?

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, vékony, a bőr rétegein belül futó fonallal varjuk össze a sebet, melyet 5-6 nap múlva távolítunk el.

A beavatkozást követő órákban a műtéti terület jegelése javasolt. (A jegelés fogalmával sokan nincsenek tisztában. Ez alatt azt értjük, hogy a jegelendő területet ruhán keresztül zacskóba helyezett jéggel, óránkén 20 percet hűtjük. Az órákon át tartó jegelés, szünet nélkül, nagyon káros is lehet. A hűtőszekrénybe, nem a fagyasztóba helyezett jégzselével ez az idő hosszabb lehet) 1-2 hét elteltével a heg gyakorlatilag láthatatlanná válik.

Az alsó szemhéj műtéte kevésbé egyszerű, a komplikációk lehetősége jóval nagyobb. A szempilla váz alatt vezetett, a szem külső zugában, tompaszögben lefelé forduló metszésből a bőrt felpreparáljuk a szem körüli izom alsó részéről. Az izmot és az alatta elhelyezkedő kötőszöveti lemezt megnyitva, az alatta elhelyezkedő 3 fő rekeszből eltávolítjuk a felesleges zsírszövetet.

A felesleges bőr mennyiségének megítélése nagyon kritikus lépés, hiszen túl sok bőr eltávolítása esetén a későbbiekben a szemhéj kifordul, nem tud összezáródni, nagyon súlyos problémák forrása lehet, akár ínhártya fekélyt is okozhat. Elégtelen bőr eltávolítása pedig eredménytelenné teheti a műtétet.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az úgynevezett zsírmegtartó műtét. Ennek során a "táskákat" okozó zsírtöbbletet nem távolítjuk el, hanem szétterítjük, vagy mint egy sérv esetén a kidudorodó részt visszahelyezzük az eredeti helyére, és felette zárjuk a kötőszöveti rétegeket.

TÁSKÁS SZEM KORREKCIÓJA

Gyakran fordul elő, hogy az alsó szemhéjon "táskák" keletkeznek a bőr ráncosodása, megereszkedése nélkül. Ezt az elváltozást a szemgolyó körüli, annak kipárnázását szolgáló zsírszövet többlete okozza. Ilyen esetekben a szemhéjon bőrfelesleg nincs, a sebész bőrt kimetszeni nem tud, ezért csak a zsírszövet többletet távolítja el. Ahhoz azonban, hogy ezt a szövettöbbletet elérje, ugyan olyan metszést kell ejtenie az alsó szemhéj szempilla sora alatt közvetlenül haladva, mint a szokványos szemhéjműtéteknél, annak ellenére, hogy nem akar bőrt eltávolítani. Egy viszonylag új eljárás nagyon jó megoldást kínál. Az elérni kívánt területet a szemhéj belső, szemgolyó felöli, kötőhártyával borított területéről közelítjük meg, annak legalsó pontjánál. Ezt a "kötőhártya-zsákot" megnyitjuk, a zsírtöbbletet pedig eltávolítjuk. A beavatkozás után heg nem marad vissza, a gyógyulás is rendkívül gyors, 2-3 nap.

Hírek

Hétfőtől kártyázunk

Most tanuljuk az elektronikus beléptető rendszer működésétHónapok óta zajlik a recepció átalakítása.
Cél volt, hogy igényes, esztétikus környezet fogadja pácienseinket és az is, hogy a személyi és a vagyoni biztonságot megőrizzük.Hétfőtől minden kedves Páciensünk kap…

Úsztunk, csúsztunk, raftingoztunk

Az alábbi képek az első Robis csapatépítő hétvégén születtek, ami a rafting jegyében volt hivatott minket szórakoztatni, kikapcsolni és kötetlen környezetben - végre nem munka révén - közelebb hozni egymáshoz.
Jelentjük mindez nagyszerűen sikerült.
Az időjárás…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.