A végbél sipoly kíméletes kezelése sebészeti úton
Főoldal / Sebészet / Végbél sipoly

Végbél sipoly

HOGYAN ALAKUL KI?

A végbélsipoly egy rendellenes járat, amely a végbél üregéből indul ki. Kialakulásához az vezet, hogy a bélfal izomrétegei között található mirigyek begyulladnak. A gyulladás következményeképp felgyülemlő genny pedig igyekszik eltávozni a végbél körüli szövetekben, és eközben járatokat alakít ki. Amikor felszínre tör, akkor általában egy tályog formájában jelentkezik, ami egy fájdalmas csomó a végbélnyílás mellett. A végbéltályog általában lázzal jár. Azonnali sebészi beavatkozást igényel.

 

A TÁLYOG MŰTÉT

A műtét során széles nyílással biztosítunk utat a váladéknak, és kitisztítjuk a tályog üregét. Gyógyulása elhúzódó lehet. Sajnos az időben, a legnagyobb szakértelemmel végzett feltárás után is az esetek jelentős részében (80% felett!) sipoly marad hátra, mely időnként csak évek múlva jelentkezik. Tünetei pattanás-szerű felületes tályog, véres-gennyes váladékozás, fájdalom, a nyílás körüli bőr gyulladása.

VÉGBÉLSIPOLY KEZELÉSE

A sipolyok ritkán gyógyulnak maguktól, megoldásuk sebészi úton lehetséges. A végbélsipoly operációjának módozata és kimenetelének sikere nagyban függ attól, hogy a járat hol fut a végbél záróizmaihoz képest, ezért a gyógyítás kulcsa a járatok felderítése. A felületes fisztulák megoldása egyszerű.

Az izmokat magasan átfúró járat műtéte viszont igen nehéz is lehet. Ilyenkor a betegség gyógyítása komoly szakértelmet, körültekintést, a beteg részéről nagy türelmet igényel! Minthogy a végbélsipoly kezelése azon múlik, milyen pontosan látja az orvos a járatok lefutását, ezért elsőként fonalat vezetünk a járatba, melyet akár fél évig is ott hagyunk. Ez semmiféle kellemetlenséggel nem jár. Eközben MRI-vel vagy ultrahanggal tisztázzuk a járatok viszonyát az izmokhoz. Tornagyakorlatokat végeztetünk páciensünkkel a műtét utáni időszakra felkészítés céljából. Majd a műtét következik, melynek során a sipolyt az izmok átvágása nélkül távolítjuk el, majd nyálkahártya plasztikát végzünk. Eredményeink nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltóak, legfeljebb 5% körüli a kiújulás veszélye. Módszerünkről nemzetközi konferenciákon számolunk be.

Szemben a végbélsipoly kezelésre hazánkban gyakran alkalmazott „fonal átvágásos” módszerrel, ahol a záróizmok átvágása miatt a műtétet követően 40% a széklettartási zavar, ez a Róbert Károly Magánklinikán végzett újszerű, kombinált kezelés a lehetséges legjobb eredményeket biztosítja a pácienseknek.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Willner Péter

Dr. Willner Péter
Részlegvezető sebész főorvos

Dr.Csók Viktor

Dr.Csók Viktor
Sebész főorvos

Hírek

Az év első lombikbébije! - KÖSZÖNET

A mi kis történetünk a meddőségi osztályon kezdődött alig egy évvel ezelőtt. Miután rátaláltunk Tekse István Doktor Úrra pár hét leforgása alatt megállapította, hogy lombikbébi beültetéssel lehet gyermekünk. Ez első hallásra nagyon ijesztő, és nagyon hosszú folyamatnak…

EndoMeetUp I. alkalom összefoglalója

Autentikus forrás szemben az internet kérdéses minőségű információval.
Ezzel az üzenettel és céllal szervezzük az EndoMeetUp eseményeinket havonta egyszer.
Szeptember 20-án lezajlott az első kiscsoportos személyes beszélgetés az endometriózisról, amit - a résztvevők…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.