Szénhidrát anyagcsere zavarainak diagnosztikája
Főoldal / Szakrendelések / Szénhidrát anyagcsere zavarainak diagnosztikája

Szénhidrát anyagcsere zavarainak diagnosztikája

A szénhidrát anyagcsere zavarainak időben való felismerése megelőzheti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását és olyan kezelési módszert teszi lehetővé, amely a normál életvitelt és életminőséget kevésbé befolyásolja. A legkisebb tünettel vagy gyanúval is azonnal forduljon főorvosunkhoz, Dr. Szigeti Sándor endokrinológushoz.

Csak egy szúrás, de azzal megelőzheti a nagyobb bajt, vagy megnyugodva fellélegezhet.

 

 

 JÖJJÖN EL A CUKORBETEGSÉG SZŰRŐVIZSGÁLATRA, HA

  • a családjában előfordult már cukorbetegség

  • túlsúlyos

  • mozgásszegény életmódot folytat

  • magas vérnyomás betegségben szenved, illetve magas vérzsírértéke ismert

  • szív-, érrendszeri megbetegedésről van tudomása

  • 45 éves életkort betöltötte

HOGYAN DIAGNOSZTIZÁLJUK A CUKORBETEGSÉGET?

Rutin laborvizsgálat során, legalább 8 órás éhezést követően mérjük a vér cukor tartalmát.

7 mmol/l fölötti vércukor esetén a mérést meg kell ismételni. Amennyiben a vércukor újra 7 mmol/lt meghaladó, akkor a cukorbetegség diagnózisa felállítható.

Ha az éhomi vércukor ismételten 6,1 és 6,9 mmol/l közé esik, akkor ún. orális vércukor-terhelés elvégzése indokolt. Ez esetben bizonyos anyagcsere-zavar állhat fenn, aminek a típusát pontosan meg kell határozni.

Ha az éhomi vércukor 6 mmol/l alatti, akkor a fenti esetekben megfontolandó az orális vércukor-terhelés elvégzése.

A cukorbetegség felfedezésére irányuló vizsgálatok igazolhatnak olyan anyagcsere-zavart is, melyek már eltérnek az egészségestől, de még nem tekinthetők a klasszikus értelemben vett cukorbetegségnek, és az életmód változtatásával, a testsúly csökkentésével reális esélye lehet ebben a stádiumban a folyamat megállításának és akár visszafordításának is.

KEZELÉSE

Az időben felfedezett szénhidrát-anyagcsere zavar vagy a cukorbetegség jól kezelhető. Az életmód és az étkezés előnyös változtatása mellett az esetlegesen szükségessé váló gyógyszeres vagy egyéb kezelések lehetővé teszik, hogy a jellegzetes vesét érintő, idegrendszeri vagy szemészeti szövődmények, ill. a felgyorsult érelmeszesedésből adódó következmények kockázata csökkenjen.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) korunk népbetegsége. Magyarországon becslések szerint a lakosság legalább 5-7%-át érinti. Ez azt jelenti, hogy 7-800 ezer ember érintett hazánkban.

Földünkön a cukorbetegek száma egyre nő, s míg az általában fiatal korban kialakult ún. 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegek száma csak mérsékelten emelkedik, addig a korábban időskorinak nevezett 2-es típusú cukorbetegek száma drámai mértékben nőtt.

Míg korábban valóban „időskori” elváltozás volt, napjainkban már a gyerekkorban is gyakori a megjelenése. Tekinthetjük civilizációs ártalomnak is, a tudomány és technika fejődése jelentette vívmányok mellett életünk mozgásszegénnyé, étkezésünk egészségtelenné vált, az elhízás népbetegség lett.

Ezen 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának oka az esetek több mint 90%-ában az elhízás (obesitas, angolul obesity). Egyes szakemberek obesitas világjárványról beszélnek, és a az elhízás és a cukorbetegség szoros kapcsolata miatt ún. „diabesity”-ről beszélnek. Az anyagcsere zavar fókuszában ugyan a kórosan magas vércukorszint áll, de a zsíranyagcsere zavarai is fellehetők, nem beszélve az elhízás okozta kedvezőtlen szív-érrendszeri eltérésekről, de említhetnénk akár a túlsúly okozta idült ízületi problémákat is.

Kapcsolódó szolgáltatások:

Terhességi cukorbetegség


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Szigeti Sándor

Dr. Szigeti Sándor
Endokrinológus

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.