Terhességi cukorbetegség
Főoldal / Szakrendelések / Terhességi cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

Ambulanciánkon Dr.Egyházy László belgyógyász diabetológus kezeli azokat a várandósokat, akiknek a 24-28. heti cukorterhelés eredménye pozitív lett, vagy határérték körüli. Az ambulancia célja az, hogy a terhességi diabétesz speciális állapotát nagy tapasztalattal rendelkező specialista kezelje - a kismamák pedig biztonságban, várakozás nélkül kerüljenek szakértő kezekbe.

A szájon át történő cukorterhelés célja az, hogy kiderítse a cukorbetegség jelenlétét, vagy olyan anyagcsere károsodást, amely cukorbetegség kialakulásához vezethet.

 

 

A VIZSGÁLAT ÚTMUTATÓJA

 • A vizsgálat során 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó vizet kell elfogyasztania. Azt megelőzően, valamint azt követően, meghatározott időközökben történik a vér cukorszintjének mérése - vérvétel segítségével.

 • A vizsgálatra reggel, éhgyomorra, legalább 8-10 órás koplalás után érkezzen. Természetesen ezen időszak alatt és a vizsgálat alatt is szabad vizet fogyasztani, ám egyéb italféleséget nem.

 • A vizsgálatot megelőző napokban szokásos fizikai tevékenységet végezzen.

 • A terhelést megelőző 3 napon át korlátozás nélküli, de legalább napi 200 gramm szénhidrátot tartalmazó étrendet tartson.

 • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között kell végezni! Előtte és alatta a dohányzás és a szeszes ital fogyasztása tilos. Fontos továbbá az, hogy vizsgálat 120 percét nyugalomban, ülve töltse. A vizsgálatról történő eltávozás, járkálás, mozgás a vizsgálat eredményét hamisan befolyásolja. Javasoljuk, hogy a vizsgálat idejére annak hasznos eltöltéséhez hozzon magával olvasnivalót.

 • Az értékeléshez szükséges annak ismerete, hogy szed-e rendszeresen gyógyszert, mert a szénhidrát- ill. zsíranyagcserét befolyásoló gyógyszerek alkalmazása hamis eredményhez vezet. Erről kezelőorvosával konzultáljon!

A CUKORTERHELÉS VIZSGÁLATOT NEM VÉGEZZÜK EL AZ ALÁBBI ESETEKBEN

 • akut betegségek fennállása (lázas állapotok, gasztroenteritiszek stb.)

 • magas vagy alacsony vércukor-szintet okozó gyógyszerek szedése esetén a vizsgálat elvégzése külön elbírálást igényel

 • műtét utáni vagy elhúzódó, megterhelő betegségeket követő lábadozás alatt

 • 7 mmol/l feletti, vénás vérvételt során mért éhomi vércukor érték esetén

A terhességi diabétesz oka az, hogy a várandósban olyan hormonok termelődnek, amelyek hatása ellentétes az inzulinéval.

Magyarországon a terhességek 3-5 százalékában tapasztalható a terhességi cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formája.

FOKOZOTT A HAJLAM AZ ALÁBBI ESETEKBEN

 • elhízás

 • az anya életkora 30+

 • a családban előfordul cukorbetegség

 • előző terhesség folyamán előfordult terhességi cukorbetegség

 • ismétlődő vetélés

 • terhességi magas vérnyomás

 • több alkalommal előforduló méhszájgyulladás

 • ismétlődő húgyúti fertőzések

 • fejlődési rendellenesség

A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG TÜNETEI

A terhesgondozás folyamán a betegséget még a tünetek megjelenése és az anyai és magzati szövődmények kialakulása előtt felismerik. Így a klasszikus tünetei - állandó szomjúságérzet, bőséges vizeletürítés - szerencsére alig fordul elő. Súlyosabb szövődményeire pedig (szem, vese, idegrendszeri eltérések) az idő rövidsége miatt egyáltalán nem kell számítani.

A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG KORAI FELISMERÉSÉNEK JELENTŐSÉGE

A várandós nő cukorbetegsége a magzatra is kihat. Kezelés nélkül nem a megfelelő ütemben fejlődik és tüdő- szív rendellenességek alakulhatnak ki. Előfordulhat, hogy a méhlepény nem képes a magzatot tápanyagokkal ellátni, ezért a magzat növekedése lelassulhat.

A cukorbeteg édesanyák újszülöttjei gyakran nagyobb méretű babák, ami a hüvelyi szülést megnehezíti.

A terhességi cukorbetegség szakértő kezelése szinte teljességgel kizárja a magzati szövődmények kialakulásának esélyét. Ezért annyira fontos a terheléses cukorvizsgálat, a megfelelő mozgás és táplálkozás, valamint az esetleges terápiás utasítások betartása.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Egyházi László

Dr. Egyházi László

Diabetológus, belgyógyász

Tarnai Irén

Tarnai Irén

Dietetikus

Hírek

CSAPATOT ÉPÍT A ROBI! – TÖRÖKMEZŐ

Néha nekünk is ki kell kapcsolódni! Tökéletesebb időjárásunk nem is lehetett volna a hétvégi csapatépítő kiránduláshoz! Gyönyörűen sütött a nap, az erdők sárgába és pirosba burkolóztak már. Hát mi lehetne ennél szebb? Idén ősszel a Törökmezei Turistaházat…

ÚJRA FÁJDALOM NÉLKÜL ÉLEK – EGY GERINC-CISZTA TÖRTÉNETE

Elég egy rossz mozdulat ahhoz, hogy nehezen visszafordítható változások történjenek egy korosodó gerincben. Egy laikus számára még az okok kiderítése sem egyszerű, hiszen a folyamatos hasogatás, az időnkénti belenyilallás sokszor nem ott jelentkezik, ahol a baj van. Így aztán…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.