Terhességi cukorbetegség
Főoldal / Szakrendelések / Terhességi cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség ambulanciánkon Dr.Egyházy László belgyógyász diabetológus kezeli azokat a várandósokat, akiknek a 24-28. heti cukorterhelés eredménye pozitív lett, vagy határérték körüli. Az ambulancia célja az, hogy a terhességi diabétesz speciális állapotát nagy tapasztalattal rendelkező specialista kezelje - a kismamák pedig biztonságban, várakozás nélkül kerüljenek szakértő kezekbe.

A szájon át történő cukorterhelés célja az, hogy kiderítse a cukorbetegség jelenlétét, vagy olyan anyagcsere károsodást, amely cukorbetegség kialakulásához vezethet.

 

 

A VIZSGÁLAT ÚTMUTATÓJA

 • A vizsgálat során 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó vizet kell elfogyasztania. Azt megelőzően, valamint azt követően, meghatározott időközökben történik a vér cukorszintjének mérése - vérvétel segítségével.

 • A vizsgálatra reggel, éhgyomorra, legalább 8-10 órás koplalás után érkezzen. Természetesen ezen időszak alatt és a vizsgálat alatt is szabad vizet fogyasztani, ám egyéb italféleséget nem.

 • A vizsgálatot megelőző napokban szokásos fizikai tevékenységet végezzen.

 • A terhelést megelőző 3 napon át korlátozás nélküli, de legalább napi 200 gramm szénhidrátot tartalmazó étrendet tartson.

 • A vizsgálatot nyugalmi körülmények között kell végezni! Előtte és alatta a dohányzás és a szeszes ital fogyasztása tilos. Fontos továbbá az, hogy vizsgálat 120 percét nyugalomban, ülve töltse. A vizsgálatról történő eltávozás, járkálás, mozgás a vizsgálat eredményét hamisan befolyásolja. Javasoljuk, hogy a vizsgálat idejére annak hasznos eltöltéséhez hozzon magával olvasnivalót.

 • Az értékeléshez szükséges annak ismerete, hogy szed-e rendszeresen gyógyszert, mert a szénhidrát- ill. zsíranyagcserét befolyásoló gyógyszerek alkalmazása hamis eredményhez vezet. Erről kezelőorvosával konzultáljon!

A CUKORTERHELÉS VIZSGÁLATOT NEM VÉGEZZÜK EL AZ ALÁBBI ESETEKBEN

 • akut betegségek fennállása (lázas állapotok, gasztroenteritiszek stb.)

 • magas vagy alacsony vércukor-szintet okozó gyógyszerek szedése esetén a vizsgálat elvégzése külön elbírálást igényel

 • műtét utáni vagy elhúzódó, megterhelő betegségeket követő lábadozás alatt

 • 7 mmol/l feletti, vénás vérvételt során mért éhomi vércukor érték esetén

A terhességi diabétesz oka az, hogy a várandósban olyan hormonok termelődnek, amelyek hatása ellentétes az inzulinéval.

Magyarországon a terhességek 3-5 százalékában tapasztalható a terhességi cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formája.

FOKOZOTT A HAJLAM AZ ALÁBBI ESETEKBEN

 • elhízás

 • az anya életkora 30+

 • a családban előfordul cukorbetegség

 • előző terhesség folyamán előfordult terhességi cukorbetegség

 • ismétlődő vetélés

 • terhességi magas vérnyomás

 • több alkalommal előforduló méhszájgyulladás

 • ismétlődő húgyúti fertőzések

 • fejlődési rendellenesség

A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG TÜNETEI

A terhesgondozás folyamán a betegséget még a tünetek megjelenése és az anyai és magzati szövődmények kialakulása előtt felismerik. Így a klasszikus tünetei - állandó szomjúságérzet, bőséges vizeletürítés - szerencsére alig fordul elő. Súlyosabb szövődményeire pedig (szem, vese, idegrendszeri eltérések) az idő rövidsége miatt egyáltalán nem kell számítani.

A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG KORAI FELISMERÉSÉNEK JELENTŐSÉGE

A várandós nő cukorbetegsége a magzatra is kihat. Kezelés nélkül nem a megfelelő ütemben fejlődik és tüdő- szív rendellenességek alakulhatnak ki. Előfordulhat, hogy a méhlepény nem képes a magzatot tápanyagokkal ellátni, ezért a magzat növekedése lelassulhat.

A cukorbeteg édesanyák újszülöttjei gyakran nagyobb méretű babák, ami a hüvelyi szülést megnehezíti.

A terhességi cukorbetegség szakértő kezelése szinte teljességgel kizárja a magzati szövődmények kialakulásának esélyét. Ezért annyira fontos a terheléses cukorvizsgálat, a megfelelő mozgás és táplálkozás, valamint az esetleges terápiás utasítások betartása.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Egyházy László

Dr. Egyházy László

Diabetológus, belgyógyász

Tarnai Irén

Tarnai Irén

Dietetikus

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.