Endokrinológiai szakrendelésünk célja súlyos tüneteinek enyhítése
Főoldal / Szakrendelések / Endokrin szakrendelés

Endokrin szakrendelés

Karmester

A karmester szerepét az emberi szervezet harmonikus összhangja érdekében – a neurohormonális rendszer látja el.

A hormonrendszer – másképpen endokrin rendszer – termeli a hormonokat, amelyek az egyes szervek közötti összehangolt információáramlást biztosítják. Az endokrin rendszer (belső elválasztású mirigyek) eltéréseivel foglalkozó orvosi szakterület az endokrinológia.

A folyamatok áramlása

Részben hormonok szabályozzák a növekedést és a fejlődést. Befolyásolják reakcióinkat, temperamentumunkat. Részt vesznek a szaporodás és az anyagcsere folyamataiban. Meghatározzák, hogy testünk hogyan hasznosítja a bevitt táplálékot.

Az endokrin rendszer szervei a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a hipotalamusz, nőknél a petefészek, férfiaknál a herék.

Eltérések

Az endokrin rendszer komplexitása miatt egy-egy panaszokat okozó kórkép rendkívül összetett és gyakran több szervet is érint.

A betegségek egy része szorosan összefügg endokrinológiai eltéréssel. Ilyen például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.

Az anyagcserezavarok – kóros elhízás vagy éppenséggel rohamos fogyás – hátterében is igen gyakran a belső elválasztású mirigyek zavara áll.

Előfordulhat a mirigyeket érintő daganatos megbetegedés is.

A nőgyógyászati panaszok egy részének az oka is endokrin jellegű – a változó kor tüneteivel együtt járó csontritkulás, a meddőséget okozó PCOS betegség, vagy a vérzészavar.

Finomhangolás

Az endokrinológus célja az, hogy helyreállítsa a megbillent egyensúlyt, optimalizálja a megbetegedett belső elválasztású mirigy(ek) működését. Ehhez a páciens alapos kikérdezését, tüzetes vizsgálatokat és gondosan felépített kezelések sorát alkalmazza.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Szigeti Sándor

Dr. Szigeti Sándor
Endokrinológus

Hírek

CSAPATOT ÉPÍT A ROBI! – TÖRÖKMEZŐ

Néha nekünk is ki kell kapcsolódni! Tökéletesebb időjárásunk nem is lehetett volna a hétvégi csapatépítő kiránduláshoz! Gyönyörűen sütött a nap, az erdők sárgába és pirosba burkolóztak már. Hát mi lehetne ennél szebb? Idén ősszel a Törökmezei Turistaházat…

ÚJRA FÁJDALOM NÉLKÜL ÉLEK – EGY GERINC-CISZTA TÖRTÉNETE

Elég egy rossz mozdulat ahhoz, hogy nehezen visszafordítható változások történjenek egy korosodó gerincben. Egy laikus számára még az okok kiderítése sem egyszerű, hiszen a folyamatos hasogatás, az időnkénti belenyilallás sokszor nem ott jelentkezik, ahol a baj van. Így aztán…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.