A csontritkulásnak leggyakrabban csonttörés a vége. Előzze meg!
Főoldal / Szakrendelések / A csontritkulás hormonális háttere

A csontritkulás hormonális háttere

 A csontritkulásra többnyire akkor derül fény, amikor már nagy a baj. Törik a csont, nehezen gyógyul, óvatosan kell élni, és félni a következő balesettől. A diagnózis és a gyógyulás egyik kulcsa a hormonrendszer vizsgálata.

 

 

Szűrés és diagnózis

 Aki a veszélyeztetett korosztályba tartozik, érdemes szűrésre mennie: speciális röntgen vagy ultrahang vizsgálat segít megítélni a csontsűrűséget. A csontritkulás hormonális okai vérvizsgálattal is kimutathatók. Az endokrinológus a csontritkulás pontos mértékének meghatározásához a labortól a vérszérum kálciumszintjének, foszforszintjének és parathormon szintjének meghatározását kéri.

 Csonttörés a vége

A csontritkulásnak eleinte nincsenek tünetei, és ez elég nagy baj. A változó korban lévő nők, és az idősebb férfiak veszélyeztetettek elsősorban, mert ilyenkor csökken a nemi hormonok mennyisége, így nő a kalciumvesztés a csontokból. Ekkor a kisebb balesetek is csonttöréshez vezetnek, elsősorban a csukló, a combnyak és a csigolyák kerülnek veszélybe. Másodlagos csontritkulás fiatalabb korban is létrejöhet ugyanilyen tünetekkel, ha a kálciumbevitel vagy felszívódás akadályozott: anorexia nervosa, prolaktin-túltermelés, pajzsmirigy működési zavar, mellékpajzsmirigy működési zavar, mellékvesekéreg túlműködés, emésztési és felszívódási zavarok, csontvelő betegségek, autoimmun betegségek, alkoholizmus, reumatoid artritis, mozgásképesség elvesztése vagy szteroid-kezelés hatására.

Csontritkulás és a hormonok

 Az emberi szervezetben egész hormonális arzenál foglalkozik azzal, hogy csontjaink az életmódunknak megfelelősen elég erősek legyenek. A csontszövet – ugyanúgy, mint az izmok – folyamatosan változik, az adott időszak megterhelésének megfelelően. Ha sokat sportolunk, erősebbek lesznek bizonyos izmaink, és csontjaink. Ha keveset mozgunk, akkor gyengül a mozgásrendszer. A mozgáson kívül a kálciumbevitel, a D-vitamin ellátottság és a kálciumfelszívódás, valamint a vérben keringő foszfor mennyisége is befolyásolja csontjaink állapotát. És itt kerülnek a képbe a hormonok. A legfontosabb szereplők a mellékpajzsmirigyben termelődő parathormon, amely minden áron növelni igyekszik a vérben keringő kálcium mennyiségét, még csontok gyengítése árán is. A parathormon arra sarkallja a csontfalósejteket, hogy bontsák le a csontszövetet, így a lebontott csontból kálcium kerüljön a véráramba. Segíti a kalcium visszaszívását a vesében, és a bélből való felszívódását is. Szerencsére a parathormon ellenfele, a kalcitonin is működésbe lendül. A kalcitonint a pajzsmirigy termeli, ez a hormon pontról pontra az ellenkezőjét műveli, mint a parathormon. Megkönnyebbülhetünk tehát, nem fog egyszer csak elfogyni a csontszövet. Az ám, de vannak még ellenlábasok. Például az ösztrogének (nagyjából harmincan), melyek a petefészekben termelődnek, és a csontsűrűséget fokozzák.  Ugyanígy a nők szervezetében is fellelhető férfi nemi hormon, a tesztoszteron. Amíg a kálcitonin, a parathormon és a nemi hormonok működése kiegyensúlyozott, addig legföljebb komoly kálciumhiáyos állapotban, vagy D-vitamin hiány esetén romlik a csontok állapota. Ám a változó korban csökken a nemi hormonok mennyisége, ilyenkor megnő az esély a csontritkulásra. Hacsak nem sportolunk intenzíven.

 A gyógyulás felé

Mozgás, mozgás, mozgás! Természetesen gyógytornász segítségével és útmutatásával. Gyógyszeres támogatásként kálcium pótlás, D-vitamin pótlás, valamint a különböző hormonok pótlása a jól járható út.   

 


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Szigeti Sándor

Dr. Szigeti Sándor
Endokrinológus

Hírek

Újévi kisbaba

2017. első kisbabája Lili Alma. Szülei a Szilveszter éjjelt jógás barátaikkal töltötték, és éjfél után értek haza. Kipihenten, derűsen ébredtek Újév reggelén, amikor Lili Alma úgy döntött, hogy útnak indul. Nóra, Lili Alma édesanyja, nevetve meséli, hogy amikor…

"Egy ilyen hír érthető módon lélekfacsaró.." - Gyógyulástörténet!

Dr. Rucz Árpád, Dr. Szakonyi Tibor és minden kórházukat választani akaró páciens részére!November legvégén kezdődött az egész, amikor is bekerültem Önökhöz a Róbert Kórházba.Férjemmel hosszú hónapok óta gyermeket terveztünk, ami ( bár még vizsgálatok nem erősítették…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.