Főoldal / Urológia, Andrológia / Férfi meddőség

Férfi meddőség

MIKOR BESZÉLÜNK MEDDŐSÉGRŐL?

Meddőségről akkor beszélünk, ha 1 év rendszeres nemi élet esetén sem következik be terhesség. A párok kb. 15%-a esik ebbe a kategóriába. 30%-ban férfi, 30%-ban női ok húzódik meg a háttérben, 20%-ban férfi és női ok együttesen, a maradék 20% pedig ismeretlen eredetű marad.

 

MIK LEHETNEK A FÉRFI OKOK?

Leggyakrabban a hímivarsejt képzési zavarai. Például a spermiumok számának csökkenése (oligozoospermia), a spermiumok teljes hiánya (azoospermia), a spermiumok alaki eltérése (teratozoospermia) vagy a hímivarsejtek ürülési eltérései.

HOGYAN TÖRTÉNIK A FÉRFI MEDDŐSÉG KIVIZSGÁLÁSA?

A kezdeti kivizsgálás egyszerűen kivitelezhető. Első lépés a spermatogram vizsgálat. Az esetek 70%-ban elegendő is a spermium vizsgálatot, fizikális vizsgálatot és hormon (FSH, LH, tesztoszteron prolaktin, TSH) eredményeket vizsgálni.

De fontos az előző betegségek kikérdezése is - gyermekkori here és hasi műtétek, hereleszállási zavarok, mumpsz, serdülőkor késése, különböző szedett gyógyszerek, erekciós problémák kiderítése, nemi vágy csökkenés, együttlét megfelelő ideje, esetleges síkosítók használata, húgycső és hólyag műtétek, szexuális úton terjedő betegségek.

Fontos ismerni bizonyos betegségek miatt szedett gyógyszerek mellékhatásait.

Az elhízás is oka lehet a meddőségnek, mivel hormonális eltéréseket okoz, a zsírban fokozódik a tesztoszteron ösztrogénné alakulása, csökken az agyalapi mirigy LH termelése így csökken a spermium termelés.

Máj, vesebetegségek, vérképző szervi betegségek szintén meddőséget okoznak.

Lázas betegségek után 1-3 hónap múlva lesz rosszabb a spermakép.

Krónikus betegségek szintén csökkentik a férfi nemi hormon csökkenést így okoznak meddőséget.

A tesztoszteron készítmények szedése - elsősorban a testépítők által szintén csökkenti, de akár le is állíthatja a spermafejlődést.

A férfi meddőség leggyakoribb oka a herevisszér tágulat, fertőzések gyulladások, genetikai okok, spermium termelési és ürülési problémái.

Sajnos az esetek kb. 30-40%-ban nem tudunk magyarázatot adni a meddőség okára, ezekben az esetekben a mesterséges megtermékenyítés segít.

 

Férfi meddőség kivizsgálásáról bővebben >>>

Férfi meddőség kezeléséről bővebben >>>

Speciális spermavizsgálatokról bővebben >>>

Hírek

A portál is újjáépül...

A közönségtől több, mint háromszáz szavazatot kapott a Róbert Károly Magánkórház – a legtöbbet a pályázó 220 intézmény közül. A szakma is minket választott, hiszen a magánkórházak közül a szakmai díjat mi hozhattuk el.

Épülünk, szépülünk

Megújulunk, megszépülünk...

KÉRJÜK SZÍVES MEGÉRTÉSÜKET ÉS TÜRELMÜKET AZ ÉPÜLETÜNK FELÚJÍTÁSÁVAL JÁRÓ MUNKÁLATOK OKOZTA KÉNYELMETLENSÉGEK MIATT!

Gyorsan és hatékonyan dolgoznak vállalkozóink, és a legnagyobb figyelemmel vannak az Önök pihenésére, igényeire... Ha mégis nagyon zavarja valami, kérjük, hogy jelezze!

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.