Főoldal / Urológia, Andrológia / Férfi meddőség

Férfi meddőség

MIKOR BESZÉLÜNK MEDDŐSÉGRŐL?

Meddőségről akkor beszélünk, ha 1 év rendszeres nemi élet esetén sem következik be terhesség. A párok kb. 15%-a esik ebbe a kategóriába. 30%-ban férfi, 30%-ban női ok húzódik meg a háttérben, 20%-ban férfi és női ok együttesen, a maradék 20% pedig ismeretlen eredetű marad.

 

MIK LEHETNEK A FÉRFI OKOK?

Leggyakrabban a hímivarsejt képzési zavarai. Például a spermiumok számának csökkenése (oligozoospermia), a spermiumok teljes hiánya (azoospermia), a spermiumok alaki eltérése (teratozoospermia) vagy a hímivarsejtek ürülési eltérései.

HOGYAN TÖRTÉNIK A FÉRFI MEDDŐSÉG KIVIZSGÁLÁSA?

A kezdeti kivizsgálás egyszerűen kivitelezhető. Első lépés a spermatogram vizsgálat. Az esetek 70%-ban elegendő is a spermium vizsgálatot, fizikális vizsgálatot és hormon (FSH, LH, tesztoszteron prolaktin, TSH) eredményeket vizsgálni.

De fontos az előző betegségek kikérdezése is - gyermekkori here és hasi műtétek, hereleszállási zavarok, mumpsz, serdülőkor késése, különböző szedett gyógyszerek, erekciós problémák kiderítése, nemi vágy csökkenés, együttlét megfelelő ideje, esetleges síkosítók használata, húgycső és hólyag műtétek, szexuális úton terjedő betegségek.

Fontos ismerni bizonyos betegségek miatt szedett gyógyszerek mellékhatásait.

Az elhízás is oka lehet a meddőségnek, mivel hormonális eltéréseket okoz, a zsírban fokozódik a tesztoszteron ösztrogénné alakulása, csökken az agyalapi mirigy LH termelése így csökken a spermium termelés.

Máj, vesebetegségek, vérképző szervi betegségek szintén meddőséget okoznak.

Lázas betegségek után 1-3 hónap múlva lesz rosszabb a spermakép.

Krónikus betegségek szintén csökkentik a férfi nemi hormon csökkenést így okoznak meddőséget.

A tesztoszteron készítmények szedése - elsősorban a testépítők által szintén csökkenti, de akár le is állíthatja a spermafejlődést.

A férfi meddőség leggyakoribb oka a herevisszér tágulat, fertőzések gyulladások, genetikai okok, spermium termelési és ürülési problémái.

Sajnos az esetek kb. 30-40%-ban nem tudunk magyarázatot adni a meddőség okára, ezekben az esetekben a mesterséges megtermékenyítés segít.

 

Férfi meddőség kivizsgálásáról bővebben >>>

Férfi meddőség kezeléséről bővebben >>>

Speciális spermavizsgálatokról bővebben >>>

Hírek

2014. Karácsonyi Parti

Ha egy szóban kellene leírni 2014-et, az a szó az lenne - VÁLTOZÁS.Név, logó, honlap. Felújított negyedik emelet, felújított recepció, biztonsági rendszer, irányító táblák. Új orvosszakmák, új munkatársak hosszú sora...Ami nem változott - leültünk egy este szinte…

Hétfőtől kártyázunk

Most tanuljuk az elektronikus beléptető rendszer működésétHónapok óta zajlik a recepció átalakítása.
Cél volt, hogy igényes, esztétikus környezet fogadja pácienseinket és az is, hogy a személyi és a vagyoni biztonságot megőrizzük.Hétfőtől minden kedves Páciensünk kap…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.