Az időben felfedezett rosszindulatú bőrelváltozás gyógyulása és esztétikai eredménye teljes lehet.
Főoldal / Bőrdaganatok
menü

Bőrdaganatok

Kezelése és esztétikai helyreállítása

 Az időben felfedezett rosszindulatú bőrelváltozás gyógyulása és esztétikai eredménye teljes, ha gyorsan és megfelelő gyakorlattal rendelkező orvosi teamhez kerül a páciens.

Ehhez évi gyakorisággal történő szűrésre, és olyan specialistákra van szükség, akik között bőrelváltozások műtétére szakosodott plasztikai sebész, onkológus bőrgyógyász, valamint jelentős praxissal rendelkező szövettanász is megtalálható.

 

 

Kihez forduljon gyanú esetén?

A bőrdaganatok vizsgálata és kezelése nagyon összetett munka. Mindenekelőtt szükség van egy megfelelő onkológus-bőrgyógyászra, lehetőleg olyanra, akinek van onkológus szakvizsgája, és rendszeresen végez ilyen típusú vizsgálatokat. Az orvostudomány specializálódása miatt nem minden egyes bőrgyógyász szakorvos jártas mindenben a bőrdaganatok terén. Keressen egy specialistát! Erre a célra szívből ajánljunk a www.melanomamobil.hu professzionális szolgáltatását, vagy szaktudása miatt rendkívüli ismertségnek örvendő onkológus bőrgyógyászunkat, Dr.Hunyady János professzor urat.

 

Mi történik az orvosnál?

A bőrgyógyász-onkológus mindenekelőtt megmondja, hogy az elváltozás feltehetően jó- vagy rosszindulatú. Ez utóbbinak számos fajtája van, de három a leggyakrabban előfordulő: a basalioma, a spinalioma és a melanoma.

A pontos diagnózishoz önmagában azonban nem elég az egyszerű vizsgálat. Szükség esetén az orvos mintát vesz, esetleg azonnali műtétre küldi a beteget, az eltávolított szöveten pedig szövettani vizsgálatot végeznek.

 

Gyógyító műtét, ahol a gyorsaság és a szakértő tudás párosa életmentő lehet!

Mit jelent a gyorsaság? Érdekességképpen elmondjuk, hogy korábban a kórházak a műtéti tervben minden nap kihagytak egy műtétnyi helyet a sürgős beavatkozást igénylő beteg számára, hogy akár azonnal, de legkésőbb másnap meg tudják operálni. A mai állami egészségügyi viszonyok között sajnos erre nem minden esetben van lehetőség.

Azért kapcsolódik be a folyamatba kórházunk, mert itt a sürgős műtéteket várakozási idő nélkül el tudjuk végezni. Sok esetben a beteg élete múlhat ezen!

A szakértelem nem csak üres frázis ilyen esetekben! A műtétnél rendkívüli előny a páciens számára, ha a beavatkozást gyakorlott sebész végzi. Olyan, akinek számos hasonló eset volt már a praxisában. Nem elég csupán ismerni a műtéti technikát, hanem valódi, több tíz vagy több száz eseten begyakorolt látásmód és műtéti rutin szükséges. Eltérő módszerrel lehet megoldani egy lábszáron történő beavatkozást, mint például egy hónaljit. Ami jó a háton, az nem jó az arcon. Gyakran látunk rossz irányban metszett heget, ami nem gyógyul szépen.

Sajnos az is előfordul, hogy olyan betegek kerülnek hozzánk, akiken az elváltozásokat nem megfelelően diagnosztizálták, - feltehetően talán a gyakorlat hiányának következtében - vagy egyszerűen nem vették észre a felszínre belesimuló elváltozást.

 

A gyógyító műtét egyben esztétikai helyreállítás is lehet

További előny, ha az elváltozást operáló sebész egyben plasztika sebész is. Aki nem csupán arra figyel, hogy a daganatot százszázalékos biztonsággal és szakszerűen távolítsa el, hanem az esztétikai szempontokra is. A legtöbb esetben egyszeri altatásban, a műtéttel egyidőben elvégezhető a helyreállítás. Ez pedig a páciens további életminőségének szempontjából kulcsfontosságú.

Képzeljünk el egy arcról, szemről, orról vagy szájról eltávolított daganat helyét! Megfelelő helyreállítás nélkül komoly sérülés keletkezhet miatta a páciens önértékelésében.

A helyreállítás módjai közül a legegyszerűbb, ha a közvetlenül kimetszhető bőrdaganat esetében az orvos egyszerűen összevarrja a heget. Ha a műtét következtében túl nagy bőrhiány keletkezett, akkor a seb összevarrása eltorzítja az érintett testrészt. Ilyen esetekben az esztétikai helyreállításra többféle lehetőség kínálkozik. Az egyszerűbb módja a lebenysebészet, azaz ha a sebész a metszés közvetlen környezetéből pótolja a bőrt, azaz "lebenyt" képez.

A helyreállítás másik módja a bőrátültetés, amelynek során a test egyik részéről eltávolítanak egy egészséges bőrdarabot, és azt egy másik helyen beültetik. Ha ez az átültetés sem lehetséges, akkor donorból vagy állatból származó bőr nyújthat ideiglenes védelmet. Próbálkozások folynak arra, hogy az átültetéshez rendelkezésre álló bőr mennyiségét úgy gyarapítsák, hogy a beteg apró bőrdarabjait szövettenyészetben növesztik, sőt, a PLoS ONE című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint már kísérleteznek azzal is, hogy pókselymet alkalmaznának jó minőségű mesterséges bőr készítésére.

Eltökélt célunk, hogy a legkorszerűbb módszereket és technikákat biztosítsuk betegeinknek, amire csak szükség és lehetőség van.

A helyreállítás befejeztével, a megfelelő szövettan birtokában a bőrgyógyász - onkológus - sebész és szövettanász közösen határozzák meg az esetleges további tennivalókat.

 

Specialista sebész, onkológus és szövettanász – a biztos hármas

A bőrelváltozások kimetszését kórházunkban a nagy tapasztalattal rendelkező specialista, Dr. Gyarmati Csaba végzi. 

Bőrgyógyász onkológusunk Dr.Hunyady János, az Országos Onkológiai Intézet kiváló orvos professzora, aki Magyarországon a bőrdaganatok  diagnózisának és terápiájának egyik legelismertebb specialistája.

Kettejük közreműködésével a kórházunkban a bőrdaganatos beteg a legmagasabb szintű orvosi ellátásban részesülhet, ami elérhető az orvostudomány pillanatnyi állása szerint.

 

Jóindulatú bőrdaganatot is!

Nem csak a bőrrákokat, hanem olykor a jóindulatú bőrelváltozásokat is érdemes műtéti úton eltávolítani. A betegek sok esteben ecsetelőket, kenőcsöket alkalmaznak, ami bizonyos esetekben többet árt, mint használ.  Az orvos gyakran úgy ítéli meg, hogy még az égetés, fagyasztás, vagy lézeres kezelés is kockázatot jelenthet, ezért inkább a műtétet javasolja. Az ilyen beavatkozások is helyreállítást igényelhetnek, amelyre ugyanúgy lehetőséget biztosítunk kórházunkban. Arra törekszünk, hogy néhány hónap elteltével az egész csupán egy felejthető emlék legyen.

 

Mire kell figyelni?

Bármely elváltozásra, újonnan keletkezett anyajegyre, a régiek megváltozására, vagy bármiféle olyan jelre a bőrön, amely szokatlan. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy mielőbb kiderüljön, milyen beavatkozásra van szükség a gyógyuláshoz, és a helyreállítás is mielőbb megtörténhessen. Mindez annak érdekében, hogy a beteg minél rövidebb időn belül folytathassa a megszokott életét.

 

Kit veszélyeztetnek a bőrrákok?

Szakemberek szerint civilizált világunkban a környezeti hatások - az ultraibolya sugárzás, a vegyi anyagok - alapvetően hozzájárulnak ehhez a romló tendenciához. Óvatossággal azonban a kockázat jelentősen csökkenthető, leginkább azok veszélyeztetettek, akik nem elővigyázatosak. Akik túl sokat tartózkodnak a napon vagy a szoláriumban, akiknek bőre rendszeres irritációnak, vagy sérülésnek van kitéve, valamint akik nem figyelnek a saját testükre, és a gyanús jeleket figyelmen kívül hagyják. Persze vannak örökletes és elkerülhetetlen változatai is a betegségnek. Azonban a bőrdaganatok többsége gyógyítható - már ha időben felfedezik.

Ha az Ön a rizikófaktora jelentősebb az átlagosnál, például mert a szabad ég alatt dolgozik vagy sportol, világos bőrű és kékszemű, sok időt tölt napon vagy szoláriumban, esetleg sok a pigmentált elváltozás van a bőrén, feltétlenül menjen el félévente szűrővizsgálatra!

   

Kedves Páciensünk!

A gyanús bőrelváltozások túlnyomó többségéről kiderül, hogy jóindulatú. Amely azonban nem az, az nem csupán az egészséget, hanem az életet veszélyezteti.

Ha Ön bármiféle szokatlan elváltozást észlel, azonnal forduljon bőrgyógyász-onkológushoz! A korai felismerés megmentheti életét.


Esztétikai helyreállító sebészet szakértői

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Bőrgyógyász, klinikai immunológus

Dr. Gyarmati Csaba

Dr. Gyarmati Csaba

Plasztikai sebész szakorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.