A fej rekonstrukciója nem pusztán esztétikai kérdés, hanem önképünk meghatározója is
Főoldal / Fej és nyak
menü

Fej és nyak

A  fej 

A fej testünknek az a része, amely személyiségünkhöz is kapcsolódik, karakterünk része. Rekonstrukciója nem pusztán esztétikai kérdés, hanem önképünk meghatározója. Azért is megkülönböztetett figyelmet érdemel, mert a legtöbb olyan szervünk is itt található, amely kiemelt funkciót tölt be - a táplálkozás, a beszéd, a látás, a hallás, a nyelés és a légzés. Az életminőségünket alapvetően meghatározza, hogy ezek hogyan működnek.

Az arcot ráadásul nehéz eltakarni, palástolni, helyettesíteni.

Ha Ön bármi olyan problémával küzd, ami rontja az életminőségét, és szívesen megszabadulna tőle, keresse fel kórházunkat, ahol két rendkívül felkészült és nagy tapasztalattal rendelkező orvos: Dr. Koltai Pál fej- és nyaksebész és Dr. Awil Matanus plasztikai sebész várja, hogy segíthessen megtalálni az Ön számára legjobb megoldást.

 

A fej-nyak helyreállító sebészetének területei

 • arc
 • szem
 • fül
 • nyak
 • orr
 • haj, fejbőr

Az arc helyreállító beavatkozásai 

 • kelloidos, csúnya hegesedések
 • arc-aszimmetria                                     
 • húzóheg a száj, az orr, vagy a szem körül
 • eltorzult arc (betegség vagy idegbénulás következtében)

Nagyon szigorú szabályai vannak annak, hogy az arcon milyen metszésvezetéssel, milyen műtéti technikákkal kell dolgoznia az orvosnak ahhoz, hogy a későbbiekben a lehető legkisebb funkcionális és esztétikai hátránnyal járjon egy-egy beavatkozás.

Miért vannak mégis olyan helyzetek, amikor nincs mód erre figyelni. Mert ha például ha egy baleset történik, akkor nincs idő esztétikai szempontokat előtérbe helyezni, hiszen az életmentés és a gyors ellátás az elsődleges, bármi áron. Az ilyen körülmények között végzett beavatkozások így gyakran később korrekcióra szorulnak.

De nyomot hagyhat az arcon egy nem kellőképpen átgondolt műtét is, mert az orvosok sem feltétlenül ismerik minden esetben ezeket a - főleg a plasztikai sebészetben használatos - szabályokat. Ha ez később pszichés vagy funkcionális zavart okoz, érdemes élni a helyreállító sebészet lehetőségeivel. Hiszen ma már léteznek kedvező műtéti technikák, amelyekkel a nem megfelelő hegeket úgy lehet átalakítani, hogy azok szépen gyógyuljanak.

A beavatkozásokhoz nem szükséges feltétlenül altatás, a többségük helyi érzéstelenítésben is elvégezhető.

 

A szem és környékének helyreállító beavatkozásai 

 • abnormálisan lelógó szemhéj
 • szemöldök aszimmetria vagy hiány
 • dülledt szem                                             

A szem a lélek tükre - mondják, mégis olykor belső világunktól teljesen független dolgok történnek vele. A legtöbb elváltozás azonban jól helyreállítható.

 Abnormálisan lelógó szemhéj

Néha olyan nagy a felesleg, hogy ha nem lenne szempillája a páciensnek, ami megtartja, talán nem is látna. A sebész ilyenkor kimetszi a felesleges bőrt a felső szemhéjból, esteleg eltávolítja a zsírt a szem alatti árokból. A hajszálvékony hegek a szempillák közvetlen közelében, szinte láthatatlanul helyezkednek el. Helyi érzéstelenítésben, ambuláns műtétként is elvégezhető ez a beavatkozás.

 Szemöldök asszimetria vagy hiány

Ki gondolná, hogy egy jelentős szemöldök aszimmetria kihatással lehet egy ember sorsának alakulására? Pedig akad rá példa, hogy az ezáltal jelentősen megváltozott arckifejezés komoly félreértésekre ad okot, ami aztán számos helyzetben befolyással lehet a dolgok kimenetelére. 

A baleset vagy betegség következtében kialakuló szemöldökhiány pedig hajátültetéssel pótolható.

 A bazedóv-kórt kísérő dülledt szem

Ennél a betegségnél gyakran a szemgolyó mögötti kötőszövet vizet köt meg, ez okozza a jellegzetes duzzanatot: a szem kidomborodik üregéből, kidülled.

Tökéletesen helyreállítható sebészi úton.

 

A fül elváltozásainak helyreállító beavatkozásai                                                

 • baleseti vagy égési sérülés miatti hiányok
 • születési, fejlődési rendellenességek
 • túl nagy, vagy elálló fül
 • lelógó fülcimpa 

 

Németországi orvoskonferenciákon olykor megtréfálják az orvosokat. Kiállítanak eléjük egy pácienst, és azt kérik, találják ki, mi az, ami nem valódi rajta.

Mi a protézis?

A füle?

Az orra?

Netán az arcának egy részlete?

Nem szabad hozzányúlniuk, csak közelről nézhetik. Általában senki nem ismer fel semmit, a páciens pedig mosolyog, és váratlanul leveszi az egyik fülét...                                

Az utóbbi években ugyanis határozottan abba az irányba mozdultak el a helyreállító műtétek, hogy a sebészek nem élő hússal, hanem jó minőségű szilikon protézissel pótolják a sérült vagy elveszített testrészt.

A protézis annyira hű mása az eredetinek, hogy még az orvosok sem igen tudják a viselőjén megkülönböztetni a valóditól.

Természetesen hagyományos műtétekkel is szép eredmények érhetők el korrekciók, kisebbítések, formázások esetén. A fülkorrekciós beavatkozások végezhetők altatásban vagy helyi érzéstelenítésben.  

 

A nyak helyreállító beavatkozásai 

A toka eltávolítása

Nyaki korrekciós műtétre nem csak esztétikai okból lehet szükség. Az elhízás vagy a jelentős fogyás egyik kellemetlen velejárója a megereszkedett toka, azaz a "második áll". amely olyan méretet is ölthet, amitől a páciensnek már a feje mozgatása is nehézséget okoz. Az orvos ilyenkor - altatásban - kimetszi a fölösleges bőrmennyiséget, és eltávolítja a felgyülemlett zsírmennyiséget. A zárás rejtett varratokkal történik, a lehető legkisebb látható heggel.

A műtét után egynapos kórházi tartózkodás indokolt, a lábadozási idő körülbelül 10-14 nap.

 

Az orr helyreállító beavatkozásai                      

 • orrsövény-ferdülés,
 • beszűkülés okozta légzési nehezítettség
 • csontdeformitás
 • többszöri gyulladásból kialakult heges szövet 
 • polipózis                             
 • bibircsókok
 • jóindulatú daganatok 

 

Az orr elváltozásai rendkívüli módon meghatározzák az életminőséget. Egy visszatérő orrmelléküregi gyulladás utalhat arra, hogy a háttérben sebészileg is kezelendő elváltozások lehetnek. Ilyen esetekben először célszerű megpróbálni a problémát konzervatív módon kezelni. Ha az nem vezet eredményre, műtéti megoldásra, csontkorrekcióra, a járatok tágítására lehet szükség. Ha a levegő minden lélegzetvételnél átjárja az orrmelléküreget, akkor nem gyullad be. Ezt az állapotot kell - ha másképp nem sikerült, akkor - műtéti úton előállítani. A műtétet képalkotó vizsgálat előzi meg, és ha beigazolódik a szűkület, vagy elváltozás, akkor a sebész helyi érzéstelenítésben helyreállítja vagy kitágítja a járatokat, eltávolítja vagy korrigálja az elváltozásokat. Régen szörnyű műtéteket végeztek ilyen esetekben, például az arcüreg kikaparását. Ma már egyszerűen csak a váladék levezetését oldják meg.

      

Hajhiány és fejbőrsérülések korrekciója

 • baleset, égési sérülés okozta hajhiány
 • jóindulatú tumorok
 • sugárkezelés okozta bőrelváltozások
 • veleszületett hajhiány 

Vigyázat, nem a divatos hajpótlásról van szó, hanem a valamilyen betegség vagy baleset következtében kialakult bőrproblémáról és részleges hajhiányról. Az ilyen műtéteket jobb, ha eleve plasztikai sebész végzi, mert ő sok esetben egy altatásban, azonnal elvégzi a szükséges helyreállítást, így szükségtelenné válik egy utólagos korrekció.

A komplikáltabb, bonyolultabb műtétek azonban olykor több lépésben történnek, és néha hosszú időt vesznek igénybe. Hajhiány esetén a legegyszerűbb megoldás a hajhagymák átültetése, feltéve, hogy a bőr alkalmas rá. Ha alkalmatlan, például egy daganatos betegség, vagy sugárkezelés következtében végleg kipusztultak a hagymák, magát a fejbőrt is lehet bőrátültetéssel cserélni, pótolni, a beültetést megelőzően.

Vannak a hajas fejbőrnek olyan speciális területei, ahonnan a bőr alatt képzett kis alagúton a fejbőrből csíkot lehet hasítani, és azt áthelyezni.

A klasszikus műtéti megoldás helyett másik lehetőség az úgynevezett expanderes variáció. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy lufihoz hasonló tömlőt ültetnek a fejbőr alá, azt fokozatosan, egy kis csövön át töltögetik, azért, hogy kíméletesen és lassan tágítsa, nyújtsa a bőrt. Majd amikor megfelelő méretre tágult fejbőr, az orvos kimetszi a rossz területet és pótolja az expander segítségével keletkezett ép bőrre.

                

Mi a teendő az elhatározást követően?

 Ha eldöntötte, hogy belevág, és áldoz az életéből némi időt arra, hogy cserébe a hátralévő életének egy sokkal jobb minőségét kapja, az alábbi telefonszámon kérjen tőlünk időpontot orvosi konzultációra:

+36 1 444 51 51

Orvosaink: Dr. Koltai Pál és Dr. Awil Matanus teljes odafigyeléssel adnak tájékoztatást az Ön számára legmegfelelőbb beavatkozásról.

 

Miért éppen nálunk?

A Róbert Károly Magánkórházban a legfelkészültebb orvosok, az elérhető legkorszerűbb eszközökkel állnak a páciensek rendelkezésére.

Nincs várólista.

Egyágyas, kellemes szobáink - amelyek árát a műtét díja magában foglalja - teljes kényelemmel szolgálják az Ön lábadozását.

Nincs hálapénz, nincs rejtett költség.

Elemi érdekünk, hogy Ön elégedett legyen mindazzal, amit tőlünk kap, és máskor is megtiszteljen bennünket a bizalmával.

        


Esztétikai helyreállító sebészet szakértői

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Bőrgyógyász, klinikai immunológus

Dr. Gyarmati Csaba

Dr. Gyarmati Csaba

Plasztikai sebész szakorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.