Soha ne bagatellizálja a legenyhébb szokatlan tünetet sem az intim testrészein!
Főoldal / Intim zóna
menü

Intim zóna

Az intim zóna 

Vizeletcsepegés, széklettartási gondok, tátongó hüvely... Nem is sejtik, hány ember szenved olyan kínos problémáktól, amelyek ezen a  környéken találhatók…

Lehet, hogy Önnek is vannak hasonló panaszai, de nem tudja, hogy kitől kérjen segítséget. Inkább pótmegoldásokhoz fordul, amelyek viszont megnehezítik és megkeserítik a mindennapjait.

Ne érje be ezzel!

Az ilyen jellegű problémák nem függnek életkortól, fiatal nőknél éppen úgy jelentkezhetnek panaszok az intim zónában, ahogy az időseknél.

A kulcsmondat:

Soha ne bagatellizálja a legenyhébb szokatlan tünetet sem az intim testrészein!

A kialakult elváltozások maguktól általában nem rendeződnek, ellenben képesek hosszú ideig lappangani, és fokozatosan kialakuló komoly panaszokat okozni. Ebbe a körbe tartoznak az alábbi rekonstrukciós műtétek:

 

A hüvely helyreállítása 

Szülés után

Ez a klasszikus helyreállító műtét jellemzően a szülést követően válik aktuálissá, akár már az első gyerek után is, ha nagy volt az újszülött. A hüvely a szülést követően ugyanis nem mindig képes olyan mértékben összehúzódni, mint amilyen a szülés előtt állapota volt, és ez különféle panaszokat okozhat a nőknek. Egyrészt a szexualitásban, másrészt, ha a méhszalagok tartórendszere nagy mértékben megnyúlik, akár inkontinencia, vizelettartási probléma is felléphet.

De nem kell elfogadni ezt a változást, hiszen van megoldás!

A hagyományos nőgyógyászati plasztika során az orvos a megnyúlt hüvelyfalból kimetszi a felesleget, megemeli a hólyagot, alátámasztja a húgycsövet, és a gát izmainak egyesítésével a hüvely zárófunkcióját a szülés előtti helyzethez hasonlóvá teszi.

Esztétikai és funkcionális szempontból is visszaadja a páciensnek a korábbi állapotát! Ez a beavatkozás hagyományos nőgyógyászati plasztikával, vagy különféle speciális hálók beültetésével is elvégezhető.

Alkati sajátosság esetén

Szülés nélkül is meggyengülhetnek a szövetek, például ha valakinek veleszületett kötőszöveti gyengesége van. Árulkodó jel lehet, ha a páciensnek fokozatosan  kialakuló székletürítési problémái lépnek fel.

 

MŰTÉT NÉLKÜLI HÜVELYREKONSTRUKCIÓ

A Róbert Károly Magánkórház tervezi egy modern lézeres készülék megvásárlását, amellyel műtét nélkül, fájdalommentesen, rövid idő alatt meg lehet szüntetni a különböző, korral járó sorvadásos tüneteket, illetve az inkontinens panaszokat. A készülék úgy működik, hogy a hüvelybe vezetett eszköz lézersugár nyalábokat bocsát ki, ami a hüvelyfalban lévő kollagénrostokat átrendezi, így egy rövid beavatkozással, műtét nélkül érhető el ugyanaz az eredmény, mint ami a különféle műtéti technikákkal. A beavatkozás után a hüvelyfal rugalmassága hasonló lesz a fiatal kori állapotához!

A szülés után kialakult elváltozásokra ugyanúgy alkalmazható ez a módszer, mint a

sorvadásos, megnyúlásos, korral járó panaszokra.

Akkor is érdemes visszaállítani az eredeti állapotot, ha a páciensnek nincsenek kellemetlen tünetei, csak egyszerűen megváltozott a hüvelye, hiszen mindenkinek joga van a minőségi élethez.

 

Vizelettartási problémák kezelése

 A legtöbb ember, ha vizelettartási gondja adódik, első lépésként tüneti megoldást keres. Megpróbál beletörődni a megváltozott helyzetbe, és nedvszívó betétek, pelenkák viselését választja.

Mi, a Róbert Károly Magánkórház inkontinencia szakrendelésén fontos feladatnak tartjuk elterjeszteni a köztudatban, hogy az inkoninenciába nem beletörődni kell, hanem a kiváltó okát megkeresni, és gyógyszeres, vagy megfelelő, testre szabott műtéti megoldást választani.

A diszkomfort érzet, a vizeletcsepegés nem olyan dolgok, amelyeket el kell fogadni!

Ha Önnél inkontinens panaszok lépnek fel, feltétlenül jelentkezzen ambulanciánkon, ahol több szakterület specialistája (nőgyógyász, sebész, urológus) közösen döntenek arról, hogy melyik műtéti megoldás lenne a legmegfelelőbb. 

Intézményünkben több új műtéti eljárástvezettünk be, és igyekszünk minél több elváltozást laporoszkópos technikával, a has felvágása nélkül megoldani. Például  az inkontinenciát okozó, lecsúszott méhet, vagy hüvelycsonkot ezzel a kulcslyuk technikával, egy háló beültetésével tudjuk az eredeti helyzetébe visszaállítani, és a gerincoszlophoz rögzíteni. (Laporoszkópos promontofixáció.)

Bár maga a műtét hosszabb ideig tart, mint a hagyományos, lehetőség szerint mégis ezt választjuk, mert gyorsabb a gyógyulás, és kisebb a megterhelés jelent a páciens számára, aki egy-kétnapos bentfekvés után hazamehet, a végleges megoldás birtokában. 

Természetesen a beteg alkatán és életkorán is múlik, hogy ez a technika alkalmazható-e. Mindenkinél személyre szabottan állapítjuk meg, hogy melyik műtéti megoldás eredményezi - a legkisebb megterheléssel - a teljes gyógyulást.

 

Végbél-rekonstrukció és széklettartási probléma kezelése 

Egyre több gyerek születik nagy súllyal, ennek következtében sok végbél záróizom szakad el, hiszen a szülészek egyre inkább a természetes repedési folyamatot választják a gátmetszés helyett.  

A repedés sok esetben látszólag regenerálódik, mert a fiatal szervezetben más izmok átmenetileg átveszik a tartószerepet. Csak jóval később, 60 -70 éves korban derül fény a szakadt záróizomra, akkor, amikor a helyettesítő izom is gyengülni kezd, és általában széklettartási gond miatt jelentkezik a beteg. Ilyenkor már nehezebb a helyreállítás, de még ekkor sem lehetetlen! Ha pedig annyi idő telt el, hogy operálni már nem lehet, akkor is van lehetőség speciális gyógytornára, vagy ingeráram kezelésre, idegi stimulációra. Minden panaszra megkeressük a megoldást!

 

Kisajak műtétek 

Egész életen át tartó lelki konfliktust okozhat egy abnormális méretű, vagy aszimmetrikus kisajak. Túl azon, hogy zavaró a sportban, biciklizésben, kellemetlen látvány is, ami komoly szexuális zavarokhoz vezethet.

Ez az elváltozás nem életkori, hanem alkati sajátosság. Abban az esetben, ha valakinél pszichés problémát is eredményez, érdemes plasztikai műtéttel megoldani.

Ez többnyire ambuláns beavatkozás, amely során esztétikus, jól funkcionáló szeméremtájék alakítható ki. 

 

Miért éppen nálunk?

Amiben újdonságot tudunk adni a pácienseinknek az intim területek rekonstrukciójában, az a perinológia, a medencefenék elváltozásaival foglalkozó új, több szakmát érintő tudományág.  Bizonyos esetekben ugyanis egyszerre több szakember véleményére is szükség van: például sebészre, urológuséra, nőgyógyászéra, esteleg proktológuséra.

A Róbert Károly Magánkórházban - Dr. Rucz Árpád és Dr. Fülöp István nőgyógyászok, valamint Dr. Willner Péter hasi és proktológus sebész közreműködésével - egy olyan csapat dolgozik együtt, amelynek minden tagja megvizsgálja a pácienst, majd együtt döntik el, mi számára a legjobb megoldás. Szükség esetén a műtétet is együtt végzik el.

Ilyenfajta közös gondolkodásra és műtéti együttműködésre kevés más kórházban van példa.

 

Mi a teendő az elhatározást követően? 

Ha eldöntötte, hogy áldoz az életéből néhány hetet arra, hogy cserébe a hátra lévő életének egy sokkal jobb minőségét kapja, az alábbi telefonszámon kérjen tőlünk időpontot egy orvosi konzultációra:

+36 1 444 51 51

Orvosaink: teljes odafigyeléssel adnak tájékoztatást az Ön számára legmegfelelőbb megoldásról.


Esztétikai helyreállító sebészet szakértői

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Bőrgyógyász, klinikai immunológus

Dr. Gyarmati Csaba

Dr. Gyarmati Csaba

Plasztikai sebész szakorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.