Magyarországon a lábfájás népbetegség. Minden korosztályt érint, és igencsak változatosak a megjelenési formái.
Főoldal / Láb
menü

Láb

LÁB 

Magyarországon a lábfájás népbetegség. Minden korosztályt érint, és igencsak változatosak a megjelenési formái.

Szerencsére nem minden elváltozást kell megoperálni, van olyan, amely betéttel, gyógyszerrel vagy speciális cipővel kezelhető. Azt a lábat azonban, amely állandó panaszt, fájdalmat okoz, vagy funkcionális nehézséget jelent, célszerű mielőbb műtéttel helyreállítani.

 

Az ortopédsebészet azonban óriási területet!

Mit gondol, ha Önnek szüksége lenne rá, vajon kit kérne fel a műtét elvégzésére? Azt az orvost, aki mindenhez ért, vagy azt, aki többszázat elvégzett már ugyanabból az egy-kétféle műtétből?

Dr. Szikora Gyula ortopéd sebész kórházunk orvosai között egy olyan lábfej- és térdspecialista, aki annak idején Németországban volt ösztöndíjas. Egy neves lábsebész mellé osztották be, és ott fedezte fel a szakterület szépségét, ott sajátította el magas szintű tudását és a speciális műtéti technikákat. Az elmúlt évtizedben megszámlálhatatlan mennyiségű lábműtétet végzett el, itthon és külföldön egyaránt, és azt mondja, már nem is szeretne többé mást csinálni...

Ide tartoznak az alábbi elváltozások: 

 

A lábfej elváltozásai: bütyök és kalapácsujj 

A bütyök és a kalapácsujj általában az életkor előrehaladtával jelenik meg, de előfordulhat fiatal korban is. Oka lehet a szűk, kényelmetlen lábbelik viselése, vagy az évek múlásával a szervezetben természetes módon bekövetkező változások. 40-50 éves kor fölött ugyanis éppen azok a kis tartóizmok gyengülnek meg, amelyek a láb harántboltozatát tartják.

De közrejátszhat a probléma kialakulásában a súlynövekedés is.

Mindezektől a lábboltozat lesüllyed és deformitást okoz: bütyköt és/vagy kalapácsujjat, amelyek rendkívül fájdalmas, a mindennapi életet megkeserítő elváltozások. Az ilyen lábfej deformitások feltétlenül rekonstrukcióra szorulnak, hiszen nem lehet egy életen át minden lépésnél elviselni a fájdalmat! Ilyenkor tehát sebészre van szükség, aki helyreigazítja a csontot, és eltávolítja a fölösleges kinövéseket.

Mert például a bütyök esetében nem elégséges pusztán a meszes felrakódást leszedni, az esetek kilencven százalékában tengelyt is kell korrigálni ahhoz, hogy a lábujj visszakerüljön az eredeti helyzetébe.  A kalapácsujjnál szintén a csontok eredeti formába történő visszahelyezésére van szükség. A műtétet altatásban végzik, és néhány hét után fájdalommentesen folytatódhat az élet, tökéletes funkció mellett.

 

Sérülésből adódó térdproblémák, artroszkópos térdműtétek

A térd betegségeinél nagyon fontos időben észrevenni a figyelmeztető jeleket. Azt az állapotot, amikor a betegnek már dagadt a térde, és alig, vagy egyáltalán nem tud járni,    - akut sérüléseket, baleseteket leszámítva - mindig megelőzi egy terhelésre, vagy terhelés nélkül is jelentkező lábfájdalom, duzzanat, térdkattogás, enyhe mozgáskorlátozottság, ami nagyon fontos jelzés!

Ne törődjön bele, ha nincs rendben a lába, hiszen a kor önmagában nem okoz fájdalmat

 

Ízületi és porckopások 

A többnyire a nagy lábujjnál jelentkező fájdalom nem csak deformitás következménye lehet. Előfordul, hogy a probléma hátterében ízületi károsodás, porckopás áll. (hallux rigidus, arthrosis)

Az ilyen elváltozások esetében nem alakul ki látványos bütyök, legfeljebb kisebb duzzanat, ellenben a nagy ujj mozgása merev és fájdalmas. A magas sarkú cipő viselése szinte lehetetlenné válik, de a kialakult gyulladástól akár nyugalmi helyzetben is érezhet fájdalmat a beteg.

Kétféle műtéti megoldás lehetséges erre a problémára.

Az egyik esetében minden ízület megmarad, de merev, rugalmatlan lesz a nagylábujj. Ezért csak olyan páciensnek javasolt, aki nem sportol vagy táncol, illetve vállalja a kizárólag lapos cipők viselését.

A másik típusú beavatkozás eredményeként megmarad a lábujj hajlékonysága, azonban némiképp megrövidül, mert a kopott részt a sebész eltávolítja.

Korábban az orvosok próbálkoztak protetikával megoldani az efféle problémákat, de nem vált be a módszer, a protézis gyakran kilazult, hiszen nagy erők dolgoznak a lábujjízületben.

A műtéten kívül létezik gyógyszeres kezelés is erre a lábbetegségre: a szteroid, vagy a hiarulon sav injekció kitágítja a rést, amitől jobb közegben mozoghat az ízület, nem ér annyira össze, illetve nem súrlódik. Használhatók porcerősítők is, évenként egyszer-kétszer érdemes tartani egy 3 hónapos kúrát.

A végső megoldás legtöbbször mégis az operáció.

 

Születési deformitások 

Ahogy az összes testrészünkkel, a lábunkkal is előfordulhat, hogy nem az ideális formában "kapjuk" őket a születés pillanatában. Megtörténhet például, hogy a csontok nem olyan formában vagy irányban  fejlődnek az anyaméhben, ahogyan az természetes lenne. Ez akár már gyerekkorban, de legkésőbb huszonévesen kellemetlen, és nem csak esztétikai panaszt okozó lábdeformitást eredményezhet. Az ilyen esetekben - az elváltozás eredetének és állapotának függvényében - ugyanazok az eljárások jöhetnek szóba, mint a szerzett deformitásoknál. Itt is érvényes, hogy minél korábban kezdődik meg a helyreállítás, annál inkább garantált a siker, és a gyógyulási idő is annál rövidebb. Egyes deformitások esetében a helyreállítást követően szükség lehet esztétikai változtatásra is. Például a dongaláb műtét után - ha az egyik láb lényegesen vékonyabb lett, mint a másik, vádli-implantátum beültetésével csodálatos eredményt lehet elérni.

 

Mi az első lépés? 

A Róbert Károly Magánkórházban türelmesen végighallgatják a panaszait, és a végső diagnózis felállítása előtt elvégzik az összes fontos vizsgálatot, amelynek része a röntgen felvétel, és szükség esetén az MR-vizsgálat.

Kezdeti stádiumban a műtétet gyógyszeres terápia előzheti meg, szükség lehet porcerősítők szedésére, injekciós kezelésekre, fizioterápiára, amelyekkel az esetleges gyulladások, folyadék felgyülemlések csökkenthetők. Mivel azonban anatómiai elváltozásról van szó, nem lehet konzervatív terápiával visszafordítani a folyamatot, sőt! Ami deformálódott, az krémektől, tablettáktól nem fog teljesen helyreállni! Ellenben minél több idő telik el, és minél több terhelés éri a deformálódott csontot vagy ízületet, annál nehezebb lesz a helyreállítás. Ám még olyankor sem reménytelen!

 

Hogyan történik a műtét? 

Kórházunkban a térdsérüléseket, deformitásokat  elsősorban artrorszkópos műtétekkel állítjuk helyre.

Ilyenkor nem használunk szikét, nem nyitjuk fel a lábat, hanem a megfelelő helyre egy nagyon vékony optikát juttatunk be, ami kamerával és monitorral van összekötve. Ezek segítségével történik az operáció. Az eljárás lehetővé teszi, hogy vágás nélkül vegyük szemügyre az térdízületet.

Ilyen módszerrel az elszakadt keresztszalag is pótolható.

A beavatkozás után csupán egy-két kicsi heg marad vissza, amely az idő múlásával szinte láthatatlanná halványul. Az artroszkópos műtétek másik nagy előnye, hogy a gyógyulási idő lényeges rövidebb, mint a hagyományos műtéti technikák után. A beteg hamar lábra állhat, bár néhány hétig kíméletre és gyógytornára van szüksége.

Az operáció altatásban történik, mert egy teljes ízületet nem lehet elérzésteleníteni. Az orvos a probléma súlyosságától függően határozza meg a kórházi tartózkodás időtartamát, ami az egynapos sebészettől az egy-kétnapos kórházi tartózkodásig terjedhet.

 

Mi a teendő az elhatározást követően? 

Ha Ön eldöntötte, hogy áldoz az életéből néhány hetet arra, hogy cserébe a hátralévő életének egy sokkal jobb minőségét kapja, kérjük, az alábbi telefonszámon kérjen tőlünk időpontot egy orvosi konzultációra:

+36 1 444 51 51

Dr. Szikora Gyula ortopédsebész teljes odafigyeléssel ad tájékoztatást az Ön számára legmegfelelőbb beavatkozásról.

 

Miért éppen nálunk?

A Róbert Károly Magánkórházban a legfelkészültebb orvosok, az elérhető legkorszerűbb eszközökkel állnak a páciensek rendelkezésére.

Nincs várólista.

Egyágyas, kellemes szobáink - amelyek árát a műtét díja magában foglalja - teljes kényelemmel szolgálják az Ön lábadozását.

Nincs hálapénz, nincs rejtett költség.

Elemi érdekünk, hogy Ön elégedett legyen mindazzal, amit tőlünk kap, és máskor is megtiszteljen bennünket a bizalmával.

 


Esztétikai helyreállító sebészet szakértői

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Bőrgyógyász, klinikai immunológus

Dr. Gyarmati Csaba

Dr. Gyarmati Csaba

Plasztikai sebész szakorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.