Ma már a leggyakoribb rekonstrukciós műtét, az emlő helyreállítása.
Főoldal / Mell
menü

Mell

A MELL 

Nem is olyan régen még a kiváltságosok privilégiuma volt, ma már hétköznapi beavatkozásnak számít a talán leggyakoribb rekonstrukciós műtét, az emlő helyreállítása. Nem a manapság oly népszerű esztétikai mellműtétekről van szó, hanem arról a helyzetről, amikor a páciens 

 • Daganatos betegséggel, mellrákkal együtt járó beavatkozás, vagy egy baleset következtében elveszíti azt, amit legtöbben a nőiség legfontosabb szimbólumaként tartunk számon
 • Szülés, szoptatás után jelentős változás állt be a mell állagában és térfogatában
 • Veleszületett fejlődési rendellenesség esete
 

Daganatos betegség vagy baleset után

Adódhat olyan helyzet az életben, amikor az a kisebb rossz, ha lemondunk róla. Egy daganatos betegség, egy súlyos égési vagy baleseti sérülés esetén fontosabb az életmentés, mint az esztétikum. Régebben ilyenkor még az orvosok is azt erősítették a páciensben: örüljön, hogy életben maradt, és tanuljon meg együttélni a veszteséggel. Bár néhány évtizede változni kezdett ez a szemlélet, sajnos manapság sem egyértelmű és természetes része a daganatos műtéteknek a helyreállítás azonnali megkezdése. Sokszor akkor sem, ha nincs egészségügyi akadálya. Sokezer tásunk él ma is úgy, hogy bár állapota lehetővé tette volna, nem történt meg a rekonstrukció, utólag pedig már nem volt ereje belevágni a halasztott műtétbe. Helyette melltartóba helyezhető protézissel éli a mindennapjait, amelyet csak este, villanyoltás után vesz le, amikor már senki nem láthatja.

 

Szülés és szoptatás után

Talán az előző csoportnál is többen vannak azok, akik a gyerekszülés és szoptatás következtében veszítik el mellük eredeti formáját. A legtöbb édesanya a kisbaba szempontjait tartja elsődlegesnek, ám a melle sajnos nincs tekintettel erre az önfeláldozásra. Vannak, akik már az első, mások a második, harmadik gyerek után kénytelen búcsút inteni mellük szépségének, és sok nő számára okoz komoly frusztrációt a szexualitásban az igencsak udvariatlan elnevezésű "tarisznyamell".

Ne fogadjuk el, hogy az emlőknek egyedüli feladatuk a szoptatás! Az egészséges pszichés állapothoz hozzátartozik az énkép helyreállítása.

 

Fogyókúra után 

A nagy fogyás is okozhat jelentős térfogatcsökkenést. Tíz, húsz, harminc, vagy akár annál is több kiló mínusz - a test egyéb tájaihoz hasonlóan - bizony a kebleket sem kíméli. Ahogy a gravitáció sem...

 

Veleszületett rendellenesség 

A testarányoktól jelentősen eltérő, vagy aszimmetrikus emlő gyakran okoz komoly szorongást, önbizalomhiányt. Az emlő kifejlődésének elmaradása (agenesia), vagy csökkent fejlettsége (hypoplasia) nők tízezreinek keseríti meg az életét. 

Persze ha valaki átgondoltan elfogadta a megváltozott külsejét, és nincs semmi hiányérzete, azt mindenkinek tiszteletben kell tartani. Mi most azokhoz szólunk, akik sokszor gondolnak arra, milyen jó lenne, ha a tükörbe nézve újra azt láthatnák, amit azelőtt...

 

Miből áll a műtét? 

Daganat utáni rekonstrukció esetén az attól függ, hogy milyen mértékű a hiány, részleges vagy teljes csonkításon esett át a beteg, és csak az egyik, vagy két oldalon.

Ha az emlőállomány 1/8 része került eltávolításra, az a saját szövetéből még éppen helyreállítható.

Ha az emlő 1/4, vagy több, mint 1/4 részét távolították el, az már jelentős térfogatcsökkenést okoz, amelyet pótolni szükséges.

Az emlőállomány 50%-ának eltávolítása esetén viszont egyszerűbb az egész emlőt egyben pótolni.

Ha a műtét következtében jelentős bőrhiány keletkezett, a pótlás kétféle módon történhet:

 • ha a bőrszövet ép, a maradék bőr tágítása beültetett szövettágító expanderrel (fiziológiás sóoldattal fokozatosan feltöltött tömlő)
 • a test közeli vagy távolabbi részéből történő bőrátültetéssel. (A sugársérült szöveteket is el kell távolítani és ép szövetekkel pótolni.)

Az eltávolított mirigyállomány helyére kerülhet:

 • idegen anyag (az ép mellel megegyező méretű és formájú szilikon implantátum)
 • saját anyag (a test más részéből nyert saját zsír)
 • a kettő kombinációja

 

A mellbimbó helyreállítása

Amennyiben a műtétnek a mellbimbó is áldozatául esett, ezt követi a bimbó és a bimbóudvar helyreállítása, amely történhet:

 • Az emlő bőréből képezett lebennyel
 • Bőrszövet szabad átültetésével más testrészből, pl combból
 • A bőr alá átültetett porc graft segítségével
 • Esetleg az ép bimbó megfelezésével

Az emlőbimbóudvar kialakításának legegyszerűbb módja a tetoválás, de lehetőség van más testrész bőrének átültetésére is.

 

Az utolsó (opcionális) fázis

Megtörténhet, hogy a rekonstruált mell mérete, állaga, helyzete némiképp eltér az ép mellétől. Ilyenkor lehetőség van a két mell egymáshoz igazítására, az ép oldali emlő méretcsökkentésére vagy éppen nagyobbítására.

 

Szülés utáni rekonstrukció esetén azt kell eldöntenie a páciensnek, hogy:

 • az eredeti mérettel megegyező  helyreállítást szeretne (szilikon implantátum vagy saját testzsír beültetésével)
 • vagy mellkisebbítő műtétet (a felesleges bőr eltávolításával)

 

Fejlődési rendellenesség esetén

 • szilikon implantátum vagy saját zsír beültetése a lehetséges megoldás (esetleg eltérő méretű, aszimmetria esetén).

 

Milyen eredményre lehet számítani? 

Orvosaink minden részletet igyekeznek tökéletesen helyreállítani. A végeredmény nagy eséllyel teljesen valóságszerű lesz. Ám a műtéti metszések és hegek nem küszöbölhetők ki a beavatkozások során, ezek azonban mindig szakszerűen, a megfelelő irányban haladva történnek, hajszálvékonyak, és a korszerű varróanyagoknak köszönhetően gyorsan gyógyulnak.

És van egy jó hírünk: az emlő a helyreállító beavatkozás után akár sokkal szebb is lehet, mint amilyen valaha volt!

 

Mi a teendő az elhatározást követően?

Ha Ön eldöntötte, hogy belevág, és áldoz az életéből néhány hetet erra, hogy cserébe a hátralévő életének egy sokkal jobb minőségét kapja, az alábbi telefonszámon kérjen tőlünk időpontot egy orvosi konzultációra:

+36 1 444 51 51

Dr. Awil Matanus plasztikai sebész teljes odafigyeléssel adnak tájékoztatást az Ön számára legmegfelelőbb beavatkozásról.

 

Miért éppen nálunk?

A Róbert Károly Magánkórházban a legfelkészültebb orvosok, az elérhető legkorszerűbb eszközökkel állnak a páciensek rendelkezésére.

Nincs várólista.

Egyágyas, kellemes szobáink - amelyek árát a műtét díja magában foglalja - teljes kényelemmel szolgálják az Ön lábadozását.

Nincs hálapénz, nincs rejtett költség.

Elemi érdekünk, hogy Ön elégedett legyen mindazzal, amit tőlünk kap, és máskor is megtiszteljen bennünket a bizalmával.

 

 


Esztétikai helyreállító sebészet szakértői

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Bőrgyógyász, klinikai immunológus

Dr. Gyarmati Csaba

Dr. Gyarmati Csaba

Plasztikai sebész szakorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.