Testi, lelki szenvedést okozhat a testünkön található elváltozás
Főoldal / Törzs
menü

Törzs

TÖRZS 

Az arcunkkal és a kezünkkel ellentétben a testünket könnyű elrejteni a világ szeme elől. Olykor csak mi tudjuk, mi az, ami nem olyan rajta, amilyennek lennie kellene. Ám ez is bőven elég ahhoz, hogy megkeserítse a mindennapjainkat.

Nem elsősorban szépészeti kifogásokról van szó, hiszen nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is az, hogy bárhol a testünkön található-e olyan elváltozás, amely zavaró - akár fizikai, akár lelki nyugalmunk szempontjából.

 

Testi, lelki szenvedést okozhat egy régi baleset csúnyán gyógyult nyoma, egy korábbi műtét keloidos hege, egy égési sérülés, vagy egy nagy fogyás után maradt lógó bőrfelesleg, a szülés és szoptatás utáni zacskómellről már nem is beszélve...

A sokszor operált hasfal, vagy akár egy fájdalmasan összeérő, kidörzsölt comb, mind-mind olyan elváltozások, amelyekkel nem kell feltétlenül együtt élni!

 

Hogyan történik a műtét? 

A Róbert Károly Magánkórház sebészei a modern tudomány legkorszerűbb eszközeivel és nagy felkészültséggel várják Önt, hogy megszabadítsák frusztráló titkától.

A műtét előtt kivizsgálásra, laborvizsgálatokra és EKG-ra van szükség, de olykor - az Ön biztonsága érdekében - egyéb vizsgálatokat is elrendelhet az orvosa.

Nálunk minden műtét technikailag jól felszerelt műtőben történik. Ha a beavatkozás lehetővé teszi, akkor csupán  egynapos sebészet keretében, ám a döntés a probléma természetétől és a beteg kondíciójától is függ. Indokolt esteben a páciens minden kényelemmel felszerelt, egyágyas kórteremben töltheti el nálunk a szükséges megfigyelési időt.

Ide tartoznak az alábbi elváltozások

 • A nagy fogyás következményei
 • Hegkorrekciók
 • Égési sérülések utólagos korrekciója
 • Összeérő combok
 • Hasfali sérvek

 

A nagy fogyás következményei

 • jelentős bőrfelesleg karon
 • jelentős bőrfelesleg combon
 • kötényhas
 • zacskómell

A nagy testsúlycsökkenés okozta örömöt gyakran beárnyékolja az, hogy a fogyás a test arányainak megváltozását eredményezi, és ez akár súlyos lelki válságot is okozhat a páciensnek. Helyreállító műtéttel azonban az egész test visszaalakítható az eredeti állapotába! A sebész ilyenkor kimetszi a felesleges bőrrészt, majd megfeszíti és összezárja az optimális méretű maradékot, ha pedig indokolt, megerősíti a meggyengült izomzatot is.

A vágás minden testrészen olyan helyre kerül, ahol a legkevésbé van szem előtt. A kar és a comb esetében a belső oldalra, T vagy L alakban, a mellnél az alsó hajlatba, has esetén pedig a bikinivonalba, hogy később nyugodtan viselhessen akár kétrészes fürdőruhát is a páciens. A műtét után hetekig szorítókötés - nadrág vagy haskötő - viselendő. A plasztikai sebész által ejtett vágás, a speciális technikának köszönhetően hajszálvékony, az idő múlásával pedig szinte láthatatlan heggé halványul.

 

Hegkorrekciók 

 • baleseti hegek
 • régi műtétek csúnya hegei. (Például császármetszés, vakbélműtét, epeműtét)
 • sokszor operált hasfal rekonstrukciója 

Bizony jó lenne, ha minden egyes műtétnél jelen lehetne egy plasztikai sebész is, aki felügyeli a metszések irányát és elhelyezését, ám erre viszonylag kicsi az esély. Vakbélgyulladás, császármetszés, vagy bármiféle komolyabb betegség, elváltozás operációja  alkalmával az esztétikai szempontok általában háttérbe szorulnak, hiszen az orvos legfőbb dolga ilyenkor a gyógyítás. Egy súlyos hasműtétnél például a vészhelyzet elhárítása a cél, nem a beteg megjelenésének javítása vagy szinten tartása. Ezért aztán gyakran megesik, hogy a gyógyult páciens nincs megelégedve a kialakult heg esztétikai állapotával. Szerencsére azonban ezek mind olyan jellegű szépséghibák, amelyek utólag jól helyrehozhatók. A csúnya műtéti hegek kimetszése a legtöbb esetben egynapos sebészet keretében történik, a beavatkozás utáni új heg pedig gyorsan és szépen gyógyul.

 

Égési sérülések 

A legnehezebben felejthető traumák közé tartoznak a súlyos égési sérülések. Nemcsak a lélekben hagyhat egész életre szóló nyomot egy tűzeset, hanem a bőrön is, amelyet később sem egyszerű eltüntetni. A Róbert Károly Magánkórházban az ilyen pácienseket egy olyan orvos - Dr. Awil Matanus - operálhatja, aki - köszönhetően egy hibás benzines öngyújtónak - gyerekkorában maga is csúnyán megégett. A doktor egész fiatalságát a sérülésből visszamaradt hegek miatti szorongásban töltötte, és azt mondja, minden bizonnyal emiatt választotta a mostani szakterületét is, amelyet egyébként éveken át egy nagy kórház égési plasztikai sebészeti osztályán gyakorolt.

 

Dr. Awil Matanus azt mondja, egy műtéttel nemcsak a páciens testét, hanem a lelkét is meggyógyítja.

 

Összérő combok 

Nem mindenki szánja rá magát az önkínzó, nagy fogyókúrára. Akad, aki el tudja fogadni önmagát olyannak, amilyen, súlyfelesleggel együtt. Hiába barátkozott azonban meg a jelentős többletsúllyal, ha valami minden lépésnél mégis emlékezteti rá.  A szorosan összeérő combok ugyanis olyan fájdalmas elváltozást képesek eredményezni a bőrön, amely már kifejezett egészségügyi kockázatot jelent.

A kipirosodott bőr először begyullad, majd kisebesedik, és a sebnek nincs lehetősége meggyógyulni, hiszen járás közben újra és újra ki van téve az irritációnak, pokoli kínokat okozva ezzel. A jó hír az, hogy van rá megoldás! A zsír és bőrfelesleg egy lépésben történő eltávolításával, a comb felső részének karcsúsításával könnyen lehet segíteni rajta!

A  sebész ilyen esetben a belső combot T alakban bemetszi, majd eltávolítja a zavaró, felesleges zsírmennyiséget és bőrt. A heg a hétköznapokban - a combok helyzeténél fogva - szinte teljesen rejtve marad, az idő múlásával pedig hajszálvékony, halvány csíkká alakul, mintha csak a harisnya gyűrődése hagyott volna nyomot a bőrön.

 

Sérvek 

Ha a szervek részben vagy egészben előtolulnak a testüregből a bőr alatt, sérv alakul ki. Akár velünk született, akár szerzett elváltozás, egyaránt sok kellemetlenséget okoz.  A test különböző részein tűnhet fel: van lágyék-, köldök-, hasfal-, comb-, hasrekeszsérv, leggyakoribbak mégis a hasfal környékén kialakulók. Statisztikai adatok szerint több férfi, mint nő szenved tőle.

A kizáródás megszüntetésére az egyetlen megoldás, ha az orvos a kiszorult sérvet a sérvkapun át visszahelyezi az eredeti helyére. A műtét előtt kivizsgálásra van szükség, az érzéstelenítés módját pedig az orvos és a beteg közösen választják ki. Újabban az elváltozások többségénél lehetőség van egy szövetbarát, nem felszívódó úgynevezett "háló" beültetésére, amely tizedére csökkenti - az egyébként nem ritka - kiújulás veszélyét.

 Mennyi időt vesz igénybe a helyreállítás? 

A sérvműtét a legtöbb esetben nem túlzottan komplikált beavatkozás, viszonylag rövid idő alatt elvégezhető, és ideális esetben a beteg kísérővel akár néhányórás megfigyelés után hazamehet.

A műtét után egy hét kíméletre van szükség, amit többnyire fekve kell tölteni. A teljes gyógyulási idő körülbelül egy hónap. Cserébe a páciens egy új, fájdalommentes, megváltozott életminőséget kap.

 

Mi a teendő az elhatározást követően? 

Ha eldöntötte, hogy belevág, és áldoz az életéből néhány hetet arra, hogy cserébe a hátralévő életének egy sokkal jobb minőségét kapja, kérjük, az alábbi telefonszámon kérjen tőlünk időpontot egy orvosi konzultációra:

+36 1 444 51 51

 Dr. Awil Matanus plasztikai sebész teljes odafigyeléssel adnak tájékoztatást az Ön számára legmegfelelőbb megoldásról.

 

Miért éppen nálunk? 

A Róbert Károly Magánkórházban a felkészült orvosok, az elérhető legkorszerűbb eszközökkel állnak a páciensek rendelkezésére.

Nincs várólista.

Egyágyas, kellemes szobáink - amelyek árát a műtét díja magában foglalja - teljes kényelemmel szolgálják az Ön lábadozását.

Nincs hálapénz, nincs rejtett költség.

Elemi érdekünk, hogy Ön elégedett legyen mindazzal, amit tőlünk kap, és máskor is megtiszteljen bennünket a bizalmával.

 


Esztétikai helyreállító sebészet szakértői

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Bőrgyógyász, klinikai immunológus

Dr. Gyarmati Csaba

Dr. Gyarmati Csaba

Plasztikai sebész szakorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.