Az orrcsepp nem elég? Dr. Jósa Valéria megnézi és kezeli a bajt
Főoldal / Arcüreg betegség
menü

Arcüreg betegség

Allergiás nátha, orrpolip, orrmelléküreg-gyulladás

Állandó nátha, tüsszögés, orrdugulás – az orrmelléküregek krónikus gyulladásos betegségei képesek hónapokra tönkretenni a közérzetünket. A rossz hír az, hogy ez az állapot magától nem javul. Csakis akkor, ha szakorvoshoz fordulunk, hogy kiderítse, mi a pontos ok és mi a megfelelő terápia. 

A tünetek persze hasonlók: gyulladás hatására az orrmelléküregek nyálkahártyái megduzzadnak, váladékot termelnek, eldugul az orr, fáj a fej, utáljuk az egészet. Nem javul egy hét alatt.  Az orrcsepp nem elég? Nézzük, mi lehet! 

Allergiás nátha

A szénanátha valójában krónikus orrmelléküreg-gyulladás, jellegzetes tünetekkel: orrdugulás, vízszerű orrfolyás, viszkető orr, tüsszögés, néha a szem allergiás reakcióival kísérve. Nem csak a zsebkendő fogy, sajnos aludni sem könnyű ilyen állapotban, csökken a koncentrációs képesség, nehezen megy a tanulás, a munka. A szénanátha lehet szezonális, amikor csak bizonyos időszakokban jelennek meg az allergének. Ilyen a parlagfű-allergia nyár végén, de van, akit a tiszafa virágpora „támad” koratavasszal. Sajnos vannak allergének, amelyek szinte folyamatosan jelen vannak. Ilyen lehet az állatszőr, a poratka, a penész. Az allergiás gyulladást fül-orr-gégészünk allergiateszttel mutatja ki. Javaslatokat tesz életmódváltozásra, segít az akut tünetek csillapításában, de felajánlja a végleges gyógyulás lehetőségét is.

 

 

Allergén-specifikus immunterápia

A megoldás az allergén-specifikus immunterápia. Régen, ha valaki immunterápiát akart igénybe venni, kórházba kellett vonulnia. Ma már az új módszer (SLIT) a nyelv alá csöppentett allergénnel dolgozik, mellyel a beteg az orvostól távol is folytathatja a terápiát. A gyógyszert orvosi utasításnak megfelelően kell használni. Szezonális allergia ellen a szezon kezdete előtti hónapokban javasolt a terápia megkezdése. Ebben az esetben már az első szezonban érzi a beteg, hogy enyhültek a tünetei. A teljes terápia legalább három, legföljebb öt évig tart, de igen hamar érezni a javulást. Három év elteltével a korábban használt tablettát, orrsprayt le tudja tenni a beteg, és többé nem is lesz szüksége rá, hogy panaszmentes legyen. Nagy előnye, hogy ilyen kezeléssel meg lehet előzni újabb allergiák vagy akár asztma kialakulását, amit sajnos a hagyományos, tüneti kezelés nem old meg.

Orrpolip

Sajnos előfordul, hogy a hosszas nátha hatására az orrnyálkahártya már nem gyógyul, inkább burjánzani kezd. Kis csepp alakú, majd szabálytalan formájú kocsonyás göböcskék keletkeznek az orrjáratban, később onnan az arcüregbe nyúlnak. Gennyes orrfolyás, orrdugulás, a szaglás romlása, ízérzési zavar léphet fel. Sajnos a göböcskék teljesen elzárhatják az orrjáratot, a belül felgyűlt folyadék pedig gyorsan elfertőződhet. Polipózisról akkor beszélünk, amikor szinte az egész orrmelléküreg rendszert kitöltik a göbök.  Kezdeti stádiumban előfordulhat, hogy szteroid tartalmú orrspray hatására visszahúzódik, de az sem ritka, hogy csak műtéttel lehet eltávolítani.

Krónikus arcüreggyulladás

Előfordul, hogy nem kezelt régi betegség okozza a tüneteket, vagyis az akut arcüreggyulladás válik krónikussá. Ritkán, de előfordul, hogy fogászati okok miatt alakul ki a betegség. A foggyökerek nagyon közel helyezkednek el az orrmelléküregekhez, esetenként be is lóghatnak oda. Lyukas fog, foggyökérgyulladás irritálhatja az arcüreg nyálkahártyáját. Szélsőséges esetben foghúzás után átjárhatóvá válik a szájüreget és az orrmelléküreget elválasztó csont, és a szájüregből kórokozók és ételmaradékok kerülhetnek az arcüregbe. Ebben az esetben műtétet javasol a fül-orr-gégész a rés zárására, és a gyulladás megszüntetésére.

 

Dr.Jósa Valéria  Fül- orr- gégész szakorvos

Dr.Jósa Valéria - Fül- orr- gégész szakorvos


Fül- orr- gége betegségek szakértői

Dr.Jósa Valéria

Dr.Jósa Valéria

Fül- orr- gégész szakorvos

Dr. Benedek Pálma

Dr. Benedek Pálma PhD

Fül- orr- gégész, gyermek fül-orr-gégész, szomnológus főorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.