Fülkürt tágítás
Főoldal / Fülkürt tágítás
menü

Fülkürt tágítás

Tompa vagy éles fájdalom a fülben, a hangok távolivá válnak. Jó esetben pár percen belül kidugul az ember füle, de ha valami oknál fogva szűkebb a fülkürt, nem tud kiegyenlítődni a nyomás a dobhártya két oldalán. Ha ez az állapot vissza-visszatér, megkeserítheti az ember életét. Szerencsére ma már van megoldás.

 

 

A dobhártya a külső fül és a középfül határán helyezkedik el. A középfül szellőzését és a nyomáskiegyenlítést a középfülből az orrjáratba torkolló fülkürt vagy Eustach-kürt biztosítja. A fülkürt nyálkahártyával borított szűk járat, mely gyulladás, allergia hatására elzáródhat, de alkatilag is lehet szűkebb a kelleténél. Ha a fülkürtön keresztül nem tud megfelelően áramlani a levegő, nyomáskülönbség keletkezik a dobhártya két oldalán. Ez fájdalmat és tompa hallást okozhat. A jól képzett, gyakorlott szakorvos kezében ott a megoldás: a fülkürt ballonos tágítása, ami akár már a beavatkozás idején, de pár héten belül szinte biztosan jelentősen javítja a helyzetet. 

 

Búvárok, utazók, gyerekek

 Vannak, akik hétköznapi helyzetben is küzdenek azzal, hogy nem tud megfelelően kiegyenlítődni a nyomás a dobhártya két oldalán. Mikor van erre szükség? Ha repülünk, ha alagúton vezet keresztül az út, vagy csak egy dimbes-dombos területen megyünk keresztül, ahol relatíve gyors a nyomásváltozás. Mindig a leszállás a legnehezebb a repülőn utazóknak. Ha valakinek ilyen gondja csak megfázásnál van, az kvázi természetes, de az emberek egy részének ez komoly problémát okozhat egészségesen is. Bedugul a füle, ami akár hetekig megmaradhat, rosszabb esetben akár szédülni is elkezd, erős fájdalom jelentkezik, nem ritkán savó alakul ki a középfülben. Ennek felszívódása még tovább tart, mint egy egyszerű füldugulás megszűnése (3-4 hét). Kellemetlen a helyzet azoknak, akik búvárkodni szeretnének, de nem megy a kiegyenlítés. Egyre nagyobb az igény erre a szabadidős tevékenységre. Sajnos, már a medencei gyakorlásnál felmerülhet, hogy valakinek nehezen megy a kiegyenlítés, de ha a nyílt terepen kicsit lejjebb merül, mint két méter, akkor egyértelműen ki is derülhet.

Vannak gyermekek, akiknek, bár kivették az orrmanduláját, mégis újból folyadékgyülem alakul ki a fülükben. Ilyenkor hagyományosan egy ventilációs tubust raknak a dobhártyába, ami pótolja a fülkürt működését (szellőzteti a középfület, kiegyenlíti a nyomást a dobhártya két oldala között). Ez magától kiesik fél-egy éven belül. A tubus némileg korlátozza a kisgyerek szabadságát: víz nem mehet a fülébe, mert akkor a kis tubuson keresztül a középfülbe juthatna és ott gyulladást okozna. Léteznek méretre készített füldugók, amik többé-kevésbé óvják a hallójáratot attól, hogy víz menjen bele, de ilyenkor rosszabbul hall a gyermek vízben (mivel be van dugva a füle), másrészt sajnos a zárás nem mindig tökéletes.

Mindegyik esetben az áll a háttérben, hogy a fülkürt anatómiája, az esetlegesen korábban lezajlott számos gyulladás miatt a funkciója nem jó. Csak erőltetve megy a kiegyenlítés, és amikor relatív rövid idő alatt kellene nagyobb nyomáskülönbséget kiegyenlíteni, azzal már nem birkózik meg. Gyakran előfordul, hogy a beteg ilyen panaszokkal jelentkezik a fül-orr-gégészeten, ahol teljesen normális nyomásértékeket mérnek a középfülben, és a hallásban sincs eltérés. Ilyenkor a fül-orr-gégészek széttárják a kezüket és azt mondják, itt bizony nincs is semmi baj.

 

Előkészületek

Ha szűkebb a fülkürt és gyakran vagy tartósan bedugul a fül, a szakorvos első feladata, hogy megtalálja a probléma okát. A kivizsgálás az anamnézis felvételével kezdődik, vagyis orvosunk megtudakolja, hogy mik a tünetek, pontosan mikor jelentkeznek, milyen betegségei voltak, vannak, illetve az életmódjáról is kérdez. A füldugulás oka lehet kezeletlen allergia, tehát érdemes allergiavizsgálattal kezdeni, majd, ha ez beigazolódott, allergia ellenes szerekkel, orrspray-el kezelni a beteget. Szükség lehet orrendoszkópos betekintésre, mellyel kiderül, hogy van-e az orrüregben polip, illetve nem a megnagyobbodott orrmandula okozza-e a problémát. Ezekben az esetekben műtétre lehet szükség. Ha kiderül, hogy nincs más elhárítandó akadály, az orvos  fülkürt tágítást javasol. A fülkürt tágítását rövid, tubusos altatás (intubációs narkózis) közben végzik. A beavatkozás előtt tehát a betegnek találkoznia kell az altatóorvossal, ahova EKG és tüdőröntgen leletet kell vinnie. Ha az aneszteziológus szabad utat enged, megbeszélheti az orvosával a műtét időpontját.

 

Néhány perc, és kész

 A beavatkozás során az orvos a fülkürtbe vezet egy kis ballont, amelyet nagy nyomással felfújnak, és két percig így hagyják.  Ennek hatására a fülkürt tartósan tágabb lesz, ha esetlegesen kis összenövések voltak benne, azok oldódnak.  Ébredés után nem érez fájdalmat. Néhány órás megfigyelés után távozhat a kórházból, természetesen csak kísérővel, hiszen az altatás után nem biztonságos egyedül közlekedni.

 

Gyakorlatok otthonra

Otthon ajánlatos három – négy hétig naponta többször kiegyenlítést végezni, vagyis csukott szájjal és befogott orral próbáljuk a levegőt kifújni. Ez a Valsalva manőver. Más tennivaló már nincsen: élvezhetjük a fájdalom nélküli búvárkodást, úszást, repülést.  A hatás tartós, a beavatkozás után a betegek nagy része már rögtön érzi a javulást, de néhány esetben egy hónap is eltelhet, míg ez kialakul.

Dr. Jósa Valéria, fül-orr-gégész


Fül- orr- gége betegségek szakértői

Dr.Jósa Valéria

Dr.Jósa Valéria

Fül- orr- gégész szakorvos

Dr. Benedek Pálma

Dr. Benedek Pálma PhD

Fül- orr- gégész, gyermek fül-orr-gégész, szomnológus főorvos

Hírek

“Nagyon hálás vagyok, hogy megismertem a csodás Jósa Valéria Doktornőt”

Kedves Hölgyem/Uram, szeretnék visszajelezni Jósa Valéria Doktornőről. Pajzsmirigy műtétem utáni kórházban tartózkodásom során ismertem meg a Doktornőt. Bár akkor a betegét, egy kislányt látogatott, csak remélni mertem, hogy felnőttekkel is foglalkozik, így ha…

Szülés után 3 héttel később mehettünk haza először, Nimród ekkor már stabil volt :)

Tisztelt Róbert Kórház! Évek óta a Magánklinika egyik állandó ügyfele vagyok. Azért írok most Önöknek – remélve a Vezetőséghez is eljut a levelem – mert szeretném itt is kifejezni hálámat! 2018. július 16-án azonnali császármetszéssel megszületett első…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.