Köhög, krákog, rekedt vagy már nincs is hangja és lázas is ? jó, ha fül-orr-gégész szakorvos látja.
Főoldal / Lázas torokgyulladás
menü

Lázas torokgyulladás

 

Lázas torokgyulladás

Köhög, krákog, rekedt vagy már nincs is hangja. Ráadásul lázas is szegény gyerek. Ha nem múlik pár nap alatt, vagy visszatér a torokgyulladás, jó, ha szakorvos látja.

 

 

Nyilván mindenki azt szeretné, hogy a beteg gyerek amint lehet, meggyógyuljon, de legalább a fájdalom és a láz múljon el minél előbb. Gyógytea, meleg kendő nem mindig elég, a vaktában adott antibiotikum pedig gyakran felesleges, és egyben ártalmas. A legjobb szakorvoshoz vinni a kicsit, aki alapos vizsgálat után el tudja különíteni a kórokozót, és ennek alapján meg tudja hozni a legjobb javaslatokat a kezeléshez.

Vírus vagy baktérium?

Pusztán a tünetek alapján nem lehet eldönteni, hogy garatgyulladásról, vagy mandulagyulladásról van-e szó. Mindkét esetben a torokfájás a vezető tünet. Az orvos tehát ezt is ellenőrzi, és a vizsgálat alapján meg tudja mondani, hogy vírus, vagy baktérium okozza a betegséget. Az esetek túlnyomó többségében vírus a ludas. Ilyenkor fáj a gyerek keze, lába, magas láza van, elesett. A vírusos betegséget javarészt a szervezetünk maga győzi le, nem kell semmiféle gyógyszert szedni, főleg antibiotikumot nem. Segíthetünk a kis beteg saját immunrendszerének torokfertőtlenítővel, C-vitaminnal, mézes teával, illetve a bátrabb szülők fokhagymát is nyomhatnak mézbe, ez valódi bomba a kórokozók ellen. Az a vállalkozó kedvű gyerek, aki ezt hajlandó lenyelni, egy nap múlva már nem is érzi csípősnek.

Ha baktérium okozza a torokgyulladást, akkor is fölmegy a gyerkőc láza, az orvos azonban pöttyöket lát a mandulán. Az antibiotikum adása nem elkerülhető. Emellett nagyon jó, ha a szülő alkalmazza a vírusos torokgyulladásnál ajánlott házi praktikákat, meggyorsítja a gyógyulást! Ha gyakran kap bakteriális gyulladást a gyerek, az orvos javasolhatja a mandula eltávolítását., ugyanis ebben az esetben a kórokozók tartósan megtelepedhetnek a mandula szövevényes állományában, és már antibiotikummal sem lehet megszabadulni tőlük. Sajnos előfordulhat, hogy a baktériumok a véráramba kerülve más szerveket is megbetegítenek. Kialakulhat szívbillentyű-gyulladás vagy vesebetegség.

 Az is előfordul, hogy a mandulán tályog alakul ki. Ilyenkor a műtét elkerülhetetlen, mert a tályog bármilyen kis megfázásnál újra visszatérhet.

Mandulakő?

A mandula felszíne nem sima. Kesztyűujj-szerű járatok vezetnek a mélyére. Ide bejuthat bármi, ami elég kicsi: nyál, ételmaradékok, kórokozók. Ez az anyag összesűrűsödhet. Alapesetben a „kesztyűujjak” spontán kiürülnek, de előfordulhat, hogy nem. Ekkor akár idegentest érzést is kelthet, rossz szagú leheletet okoz. Ha a mandulakő miatt visszatérő panaszok alakulnak ki, megfontolandó a mandulák eltávolítása.

 

Mi történik az orvosnál

Szakorvosaink alapos kikérdezéssel kezdik a munkát: szeretné megtudni, mi történt a kis beteggel megszületése óta, milyen betegségei voltak, hogyan fejlődött. Utána jön a fizikális vizsgálat: bekukucskál az orrba, fülbe, és megnézi a gyerkőc torkát. Megsimogatja a kis beteg nyakát, érez-e bárhol megnagyobbodott nyirokcsomót. Előfordulhat, hogy laboratóriumi vizsgálatra is szükség lesz. Az így kapott eredmények alapján eldönti, hogy elegendő-e otthon szelíd gyógymódokkal kezelni a beteget, gyógyszeres kezelésre, esetleg műtétre lesz szükség. Kórházunkban nagy gyakorlattal rendelkező fül-orr-gégész végzi az orrmandula, garatmandula műtétet, krónikus savós középfül-gyulladás esetén pedig a fülkürtöt szellőztető grommet tubus behelyezését. A műtét előtt a szülők és a gyermek is bőséges információt kap a beavatkozás menetéről, a teendőkről, a lábadozásról. A műtét utáni kórházban töltött idő alatt fül-orr-gégészeti szakápolók vigyáznak a kis beteg egészségére, szükség esetén az operáló orvos is behívható.

 

 

 

Dr.Jósa Valéria Fül- orr- gégész szakorvos


Fül- orr- gége betegségek szakértői

Dr.Jósa Valéria

Dr.Jósa Valéria

Fül- orr- gégész szakorvos

Dr. Benedek Pálma

Dr. Benedek Pálma PhD

Fül- orr- gégész, gyermek fül-orr-gégész, szomnológus főorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.