Rendszeres torokfájdalomnál érdemes fül-orr-gégészhez fordulni
Főoldal / Visszatérő torokfájdalom

Visszatérő torokfájdalom

Egyszer-egyszer fáj a torkunk? Jöhet a mézes tea, citromlé, elmúlik pár nap alatt. Ám, ha a torokfájdalom rendszeres és kitartó, nem segítenek a hagyományos gyógymódok, érdemes fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni.

A torokfájdalom járhat rekedtséggel, kaparó érzéssel, úgy érezhetjük, gombóc van a torkunkban. A nyelési nehézségek sem ritkák, de fáj, amikor ásítunk vagy köhögünk, nevetünk.  Van, amikor a fájdalom felerősödik, máskor csak enyhén jelentkezik, de szinte állandóan ott van a háttérben.

Idült mandulagyulladás

A fájdalom lehet fellángoló, de enyhe is. Gyakori, hogy egy pohár hideg sör vagy 1-2 gombóc fagylalt is napokig tartó torokfájást eredményez. Általános a rossz szájíz, a kellemetlen lehelet. A nyaki nyirokcsomó duzzadt lehet. Az orvos a vizsgálat során heges, a mandulaárokból alig kibillenthető mandulákat lát, esetenként világos foltokkal tarkítva. A mandula felszínén található mélyedésekből váladék folyhat.  A krónikusan beteg mandulában a baktériumok tartósan megtelepednek, ezért lángolhat fel újból és újból helyileg a gyulladás, sőt, a vérárammal távolabbi szervekbe eljutva a kórokozók a szívben, vesében is gyulladást okozhatnak. A krónikus mandulagyulladás bizonyos esetekben korábbi akut mandulagyulladásból alakulhat ki, ha a beteg hamarabb abbahagyja az antibiotikum szedését, mint ahogy az orvos elrendelte.   Ha célzott és tartós antibiotikum terápiától sem múlik, vagy évente három, lázzal járó mandulagyulladás jelentkezik, indokolt a mandula eltávolítása.

 

 

Mandulakő

Nem ritka, hogy a mandula felszínéből kesztyűujjszerűen a mélybe nyúló üregekben különböző anyagok rakódnak le (elhalt sejtek, ételmaradékok stb.), ez az elegy (detritus) nagyon jó táptalajul szolgál a kórokozóknak. Az orvos ilyenkor fehér foltokat, göböket lát a mandulán. A detritus besűrűsödhet, és az eleinte lágy, kinyomható anyag úgynevezett mandulakővé válhat. A probléma nem szüntethető meg antibiotikummal, mert az nem segíti a kő kiürülését a járatokból. Ha nem kíséri fájdalom, idegentest érzés vagy krónikus gyulladás a mandulakő jelenlétét, nincs tennivaló, ám ha kellemetlen tüneteket okoz, vagy tartósan mandulagyulladással jár együtt, javasolt a mandulaműtét.

Reflux

A reflux tünetei is okozhatnak fájdalmat, kaparást a garat-gége tájékon, a beteg gombócot érezhet a torkában, száraz köhögés, idegentest érzés, rekedtes hang is megjelenhet. A fül-orr-gégész feladata a differenciáldiagnosztika, vagyis vizsgálatai során elkülöníti a refluxot más olyan gége- és garatbetegségektől, amelyek hasonló tünetekkel járnak. Életmód-változtatást javasol, az alvási és táplálkozási szokások átalakítását, és ha ez nem elég, gyógyszeres kezelés is gyakran szükségessé válik.

Dr.Jósa Valéria Fül- orr- gégész szakorvos

Kapcsolódó szolgáltatások:

 

Kapcsolódó szolgáltatások a Róbert Rendelőintézetben:

 


szakértői

Dr.Jósa Valéria

Dr.Jósa Valéria

Fül- orr- gégész szakorvos

Dr. Benedek Pálma

Dr. Benedek Pálma PhD

Fül- orr- gégész, gyermek fül-orr-gégész, szomnológus főorvos

Hírek

KÖSZÖNET! :)

Kórházuk sebészeti osztályán feküdtem november 16 és 19-e között. Méheltávolító műtétem volt plasztikával. Mind az elővizsgálatok, a műtéti előkészítés és műtét, valamint az utógondozás során magasfokú hozzáértéssel, empátiával találkoztam az egész kórházi…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.