Endokapszulás vastagbéltükrözés
Főoldal / Gasztroenterológia / Endokapszulás vastagbéltükrözés

Endokapszulás vastagbéltükrözés

Vastagbéltükrözés, ami nem kínos és nem fáj

Ha nem szeretné oldalfekvésben találni magát egy sebész vizsgálóasztalán, hanem inkább lenyel egy kapszulát, majd egy kényelmes szobában olvasgat néhány órát, az dönthet a vastagbéltükrözés ezen módja mellett. Budapesten kizárólag nálunk endokapszulás vastagbéltükrözés, Dr. Tolmácsi Balázs gasztroenterológussal ! 

 

50+ kötelezővé tennénk, ha rajtunk múlna!

Magyarországon a nők között a második, a férfiaknál a harmadik leggyakoribb halálozási ok a vastagbélrák. Miközben megelőzhető!!! Pusztán az kell hozzá, hogy aki betöltötte az 50 évet, vagy akinek a családjában előfordult vastagbél daganat, az minden évben szánja rá magát egy szűrővizsgálatra. Ez egy kicsit kellemetlen vizsgálat, vagy egy kissé költséges.

Ha a legolcsóbb formáját választja valaki, akkor altatás nélkül egy rendkívül rutinos és kíméletes specialista végzi a kolonoszkópiás vizsgálatot.

Ha szeretné átaludni a beavatkozást, akkor altatásos kolonoszkópiára is lehetőség van.

A legkényelmesebb az endokapszulás megoldás, amihez csupán le kell nyelni egy miniatűr kamerát tartalmazó picike kapszulát.

A cél a rákot megelőző állapot felismerése

A kialakult vastagbél rák enyhe tünetekkel indul, amelyeket simán ráfoghatunk az ünnepi vacsorára, vagy allergiás reakciónak tekinthetjük, és még akár hónapokig is halogathatjuk a szakorvosi vizsgálatot. A rákmegelőző állapot, vagyis a vastagbél polipózus elváltozása, könnyen felismerhető a kolonoszkópos vizsgálattal. Ha már megjelennek a rákos sejtek, sajnos radikális műtétre is szükség lehet, mely a legtöbb esetben komoly életmódváltoztatást követel meg a betegtől.

A szűrővizsgálat hagyományos módszere a vastagbél- és végbéltükrözés, melynek során a beteg előkészítése után endoszkópos műszert vezetnek be a végbélen keresztül, ez a kolonoszkópia. Nagyjából tíz perces beavatkozás, előzetes hashajtás után. Bár a vizsgálat általában nem fájdalmas, mégsem feltételezzük, hogy az átlagember erről álmodozna.

És most lenyeljük ezt a kapszulát!

Szerencsére évről évre egyre jobb és kíméletesebb vizsgálóeljárásokat fejlesztenek ki a szakemberek. A legújabb, és a kolonoszkópia eredményességével vetekedő vizsgálati módszer a kapszula-endoszkópia. Egy apró kapszulát kell csupán lenyelnünk, amelyben fényforrás, elem, kamera és kommunikációs modul található. A kapszula természetes módon végigjárja emésztőrendszerünket, és közben jól értékelhető felvételeket készít a bélrendszer belsejéről. Az eljárás semmiképpen nem fájdalmasabb vagy kínosabb, mintha más emberek előtt kellene bevennünk a napi vitaminkapszulánkat. Időben természetesen elhúzódik, hiszen az endokapszulának végig kell járnia a kedvenc ételeink szokásos útját a szájunktól a vécécsészéig. De ezt a pár órát kényelmes helyen tölthetjük, végre békében olvashatunk vagy megnézhetünk néhány régen vágyott filmet, senki sem fog zavarni.

A kapszula 4-35 felvételt készít másodpercenként, ezeket továbbítja az adatrögzítő készülékhez, majd természetes módon, széklettel távozik. Minden kapszula egyszer használatos, a fertőzésveszély, fájdalom, vérzés, sérülés kizárt. A vizsgálat célja, hogy a kapszula felmérje a bélrendszer nyálkahártyájának belső felületét, felfedezze, ha gyulladás, polip, vérzésforrás, diverticulum (kiöblösödés), vagy daganat található az adott bélszakaszban.

Felkészülés az endokapszula lenyelésére

A kapszula természetesen csak azt láthatja, ami körülveszi. Ezért kiemelten fontos, hogy tiszta és átjárható környezetbe érkezzen. A szakorvos javaslatokat fog adni a felkészülésre, általában már a vizsgálat előtti második naptól rostszegény diétát ír elő. A vizsgálat előtti nap a folyadéknap: a páciens vizet, teát, szűrt gyümölcslét ihat, délutántól pedig a béltisztítás első lépései következnek az orvosa tanácsai alapján, hashajtással. A vizsgálat reggelén a béltisztítás és a bélmozgatás folytatása szükséges.  Ezután egy övvel a páciens testére rögzítik a kapszulából érkező jeleket érzékelő készüléket, majd a beteg lenyeli a kapszulát. Megkezdődik a kapszula utazása és a képek továbbítása. Ha szükséges, további bélmozgatószerrel segítik a kapszula előrehaladását. A vizsgálat a kapszula távozásáig, vagy lemerüléséig tart. A vizsgálat során több ízben ellenőrizni kell, hogy működik-e az adatrögzítő. Ez apró fény felvillanása igazolja. Ha bármilyen rendellenességet lát, vagy érzékel, értesítse munkatársainkat! A vizsgálat megkezdése 8 órakor történik, kilenckor már le is nyeli a páciens a kapszulát, mely nagyjából öt órán át küldi a jeleket. A páciens kora délután már szabad, folytathatja mindennapi tevékenységeit, ehet, ihat, ha az esik jól neki.

Több ezer kép

A képek kiértékeléséhez idő kell, beszélje meg kezelőorvosával, mikor számíthat a leletre. A lelet tartalmazza az egészséges vastagbél egyes szakaszainak képét,  az esetleges kóros elváltozások képeit, illetve egy szöveges elemzést.

A lelet alapján lehet, hogy csak kontrollvizsgálatra kell visszatérnie hónapok múlva, de az is lehet, hogy mielőbb szüksége lesz valamilyen beavatkozásra az egészségének megőrzése érdekében.

Jelentkezzen nálunk, ha a kínos és kellemetlen vizsgálat helyett inkább a kapszula lenyelését választaná!

 


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Tolmácsi Balázs

Dr. Tolmácsi Balázs

Gasztroenterológus szakorvos

Hírek

KÖSZÖNET! :)

Kórházuk sebészeti osztályán feküdtem november 16 és 19-e között. Méheltávolító műtétem volt plasztikával. Mind az elővizsgálatok, a műtéti előkészítés és műtét, valamint az utógondozás során magasfokú hozzáértéssel, empátiával találkoztam az egész kórházi…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.