Cukorbetegség a gyermekeknél
Főoldal / Gyermekgyógyászat /

Gyermekkori cukorbetegség

A cukorbetegség olyan anyagcsere-betegség, amely tünetmentesen tartható, ha ismerjük és betartjuk a játékszabályokat. És nagy bajt okoz, ha nem. Sok kisgyermeket érint, értük a szülő a felelős. És a fölkészült gyermekorvos.

Évente 200-250 kisgyereknél diagnosztizálnak cukorbetegséget. A legjobb lenne, ha minden szülő ismerné a figyelmeztető jeleket, hogy a lehető leghamarabb orvos elé kerüljenek az érintett csecsemők és kisgyermekek.

Életen át

A gyermekkori cukorbetegség, más néven I-es típusú cukorbetegség lényege, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, és inzulin hiányában sejtjeink nem képesek felvenni a vérből a cukrot. Mivel az elpusztult hasnyálmirigy sejtek megújítása/pótlása még sajnos nem lehetséges, a betegeknek egész életükben kívülről kell pótolniuk a szükséges inzulint. A korai időszakban az inzulin adagolása természetesen a szülő felelőssége, majd a szülő csak felügyeli a gyermeket, míg végül már önállóan is elláthatja magát a kiskamasz, kamasz inzulinnal. Addig azért még rögös az út.

Korai jelek

Ha egy kisbaba, kisgyerek jól táplálható, de nem gyarapszik, esetleg fogy, illetve nagyon sokat pisil, és szinte állandóan szomjas, már jó okunk van az orvos felé jelezni aggodalmunkat. A cukorbetegek veséje a magas vércukorszint miatt a szokásosnál sokkal több vizeletet termel, és a folyadékvesztés miatt a beteg folyton szomjas. Akár 5-6 liter folyadékot is meginna a beteg. Előfordulhat, hogy a gyerek hirtelen veszít sokat a súlyából. Fáj a hasa, bágyadt, aluszékony. Ha még pelenkás, lehet, hogy a sok cukros pisi következtében gombás kiütés jelentkezik a pelenka alatt. Ha már nem pelenkás, lehet, hogy egyszer csak éjjel újra bepisil. Ezek közül a jelek közül néhány is elég ahhoz, hogy konzultálj gyerekorvosoddal!

Vérvétel? Kibírjuk!

Sajnos egy vérvételt ilyen esetben nem úszhat meg a gyermek, de lehet, hogy több is kell ahhoz, hogy kiderüljön a pontos diagnózis. Ha pedig kiderül, kezdetét veszi a tanulás. Meg kell tanulni, hogy mit ehet a gyerek, és mit nem. Amit ehet, abból mennyit és mikor. A szülőnek meg kell tanulnia ellenőrizni a vércukorszintet. Majd az is fontos, hogy a gyerek maga megtanulja, és tudja, hogy a különböző vércukorértékeknél mi a teendő. Az orvossal, dietetikussal és a gyerekkel a szülők „tanulócsoportot” alkotnak. A kis beteg egészsége függ attól, menyire jól alakítják ki a felnőttek a diétáját, a napirendjét, és mennyire tudnak vigyázni rá, ha sok gyerek között van, ahol bárki megkínálhatja csokival, cukorkával. Vigyáznia kell magára is.

És persze vigyáz rá az orvosa is, aki időről időre rendszeresen ellenőrzi, hogy jól van-e beállítva az inzulinadagolás és a diéta.

Hírek

UNICEF GYEREKHANG PROGRAM

Az 1989. november 20-án, az ENSZ által elfogadott Gyermekjogi egyezmény 28. évfordulóját ünnepeljük idén. Ez az az egyezmény, amelyben részletesen és lényegre törően fogalmazódnak meg azok a speciális jogok, amelyek a gyermekeket megilletik. Kevesebb mint egy éven belül, 1990…

CSAPATOT ÉPÍT A ROBI! – TÖRÖKMEZŐ

Néha nekünk is ki kell kapcsolódni! Tökéletesebb időjárásunk nem is lehetett volna a hétvégi csapatépítő kiránduláshoz! Gyönyörűen sütött a nap, az erdők sárgába és pirosba burkolóztak már. Hát mi lehetne ennél szebb? Idén ősszel a Törökmezei Turistaházat…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.