Sárga a baba, de meddig?
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Sárga a baba – de meddig?

Sárga a baba-de meddig?

Sokan tudják, hogy az újszülöttek jó része „besárgul”, ami általában nem okoz komoly problémát. Ám van olyan baba, akinek a bőre akár hetekig sárga marad. Őt mindenképpen gyermekgyógyász szakorvosnak kell ellenőriznie.

 

Az újszülöttek 70%-a a születés utáni harmadik napra egy kicsit, vagy akár látványosabban sárga lesz. A baba bőre és a „szeme fehérje” sárgás árnyalatot kap. Ez önmagában még nem baj, de ha a sárgaság erőteljes, és a kisbaba aluszékonnyá, nehezen táplálhatóvá válik, akkor kórházi kezelésre lehet szükség. Az orvos vérvételt rendel el, és a vér bilirubin szintje, és a tünetek súlyossága alapján dönt róla, hogy kell-e kezelni a babát, illetve, ha kell, milyen beavatkozásra lesz szükség.

Élettani sárgaság

 A méhen belül olyan sok vörösvértestre van szükség, mintha a Mont Everesten lenne az ember, ahol sokkal alacsonyabb az oxigénszint. Amint a baba megszületik, és lélegezni kezd, a fölösleges vörösvértestek lebomlanak. A folyamat végterméke a bilirubin (vérfesték), amelyet a máj választana ki, de sokszor nem tudja fölvenni a ritmust, ezért a bilirubin lerakódik a bőrben. A már kiválasztott vérfesték a széklettel ürül, vagyis minél több anyatejhez jut a baba, annál többet kakil, tehát annál kisebb az esély a fiziológiás sárgaságra.

Ha az orvos nem lát okot a kezelésre, akkor az anya dolga egyedül az, hogy sokszor tegye mellre a kisbabát. Ha aluszékony, akkor ébressze, legalább naponta 8 alkalommal. Fontos, hogy a baba szoptatás alatt valóban jusson tejhez, mert az éhezés fokozza a sárgaságot. Ha szoptatás közben a baba jól rátapad a mellre, és hallhatóan nyel percekig, akkor biztosan elég anyatejhez jut. Ha nem, akkor javítani kell a technikán, esetleg lefejt tejjel, vagy ha az nem áll rendelkezésre, a baba korának és súlyának megfelelő mennyiségű tápszerrel kell pótolni. Csak víz vagy cukros víz itatása nem javít, hanem inkább ront a baba állapotán, hiszen a víztől a baba nem fog gyakrabban kakilni. Az orvos ítélheti úgy, hogy a baba állapota kék fény kezelés hatására fog javulni. Ebben az esetben sem kell felfüggeszteni a szoptatást, a babát kezelés mellett is gyakran meg kell szoptatni. Súlyosabb esetben vércserére is szükség lehet, de ez ma, a kékfény kezelés, és a kékfény ágyak elterjedésével már nagyon ritka.

Sárgaság az első nap

Előfordul, hogy a baba néhány órával, vagy egy nappal a szülés után sárgulni kezd. Ebben az esetben a sárgaságot többnyire vércsoport-összeférhetetlenség okozza: a magzati vörösvértestek ellen ellenanyagok képződnek, a sejtek elkezdenek szétesni. Így nagyon gyors a bilirubinszint emelkedés. Ebben az esetben, ha a baba nem reagál más kezelésre, előfordulhat, hogy vércserére lesz szükség.

Anyatejes sárgaság

Nem ritka, hogy a baba akár hetekig is enyhén sárga marad. Az utóbbi évtizedek kutatásai igazolták, hogy az anyatej tartalmaz egy olyan összetevőt, amely lassítja a sárgaság oldódását. Ha a baba bilirubin szintje nem ér el egy kritikus értéket, nincs semmi tennivaló, főleg, ha a csecsemő amúgy nem mutatja betegség jeleit: jól gyarapszik, jól eszik, és vannak éber időszakai. Erőteljesebb, de kitartóan fennálló sárgaságnál az orvos bizonyos vizsgálatokat rendel el, hogy megtudja, nem valami speciális ok van-e a sárgaság mögött. Ilyen lehet néhány anyagcsere-betegség (pajzsmirigy alulműködés, galaktozémia), vagy valamilyen fertőzés. Ha a sárgaság erőteljes, sötét a vizelet, és világos, agyagszerű a széklet, ez epeút-elzáródásra utalhat, mihamarabbi sebészeti beavatkozás szükséges.

Régebben a más tünetet nem mutató sárga babáknál rendszeresen alkalmaztak anyatejmegvonást a sárgaság csökkentésére. Ma már csak az igen magas bilirubinszint esetén (340-425 µmol/l)  javasolják ezt az eljárást: a baba egy vagy két napig hidrolizált tápszert kap, az édesanya pedig lefeji az anyatejet. Ez az idő elég arra, hogy a problémát okozó vérfesték kiürüljön. A kisbaba ezután szopizhat kedvére, ameddig az édesanyjának és neki is jól esik.

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.