Tejcukorézékenység
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Tejcukorérzékenység

Tejcukorérzékenység

Fáj a hasa, rosszkedvű, hasmenéssel küszködik. Szegény gyerek, hogy segítsünk rajta? Egyre több csecsemőről, kisgyermekről derül ki, hogy szervezete nem tudja lebontani a tejcukrot. A jó diagnózis alapján megfelelő terápia kezdődhet, így pár nap alatt jelentősen csökkenhetnek a tünetek. Forduljon gyermek-gasztroenterológusunkhoz.

 

A laktóz, vagy tejcukor minden emlős tejében megtalálható. Nagyon fontos a növekedő agy számára, de energiaforrás az egész testnek. Ahhoz, hogy a laktóz hasznosuljon, laktáz enzimnek kell rendelkezésre állni. Ezt az enzimet a vékonybél falán található hámsejtek termelik. Természetes körülmények között minden emlősfaj kölyke addig találkozik laktózzal, amíg az anyja szoptatja. Az elválasztás után már nincs szüksége laktózbontó-enzimre, mert nem fogyaszt tejet. Ez alól az ember kivétel. Mi a szoptatási időszak végeztével is adunk tejet a kicsinyeinknek, színtej vagy tejtermék formájában. Természetes körülmények között az elválasztás valahol kettő és öt éves kor között következne  be, szervezetünk többnyire erre készül. A laktáz enzim termelése újszülött korban a legintenzívebb, és az idő múlásával csökken. Valójában az a különös, ha valaki élete végéig képes úgy tejet inni, hogy ne fájduljon meg a hasa tőle!

Sok víz, sok gáz

Ha egyáltalán nincs laktáz enzim, vagy csak kevés termelődik, tej fogyasztása után a picinek fájni kezd a hasa, puffad, híg lesz a széklete, és akár hányingere is lehet. Ennek az az oka, hogy a tejcukor nem bomlik le a vékonybélben egyszerű cukrokká, hanem lassan tovább halad, és vizet von magához. A vastagbélbe jutva erjedni kezd, széndioxid és hidrogéngáz termelődik a folyamat során. Ettől a pocak fölpuffad, fáj, és a széklet híggá válik.

De hova tűnt a laktáz? Ritkán előfordul, hogy egy gyermek szervezete egyáltalán nem termel tejcukorbontó enzimet. Ebben az esetben speciális tápszer segíthet a kicsin. Gyakoribb a szerzett laktázhiány, melynek az az oka, hogy fertőzés, gyulladás vagy más alapbetegség miatt a vékonybél laktázt termelő sejtjei elpusztulnak. Szerencsére a legtöbb esetben a vékonybél hámja könnyen regenerálódik az alapbetegség gyógyulása után.

Fújjunk zacskóba!

Orvosunk alaposan megvizsgálja a kis beteget, és a szülőkkel is beszélget a gyerekről és a tünetekről. Ha tejcukorérzékenységre gyanakszik, akkor kilégzéses tesztet ír elő. Tudjuk, hogy ha nem bomlik le a tejcukor a vékonybélben, akkor széndioxid és hidrogén szabadul fel. A hidrogén felszívódik, a vérbe kerül, majd onnan a tüdőn át kilélegezzük. A kilélegzett hidrogén mennyisége mérhető. A vizsgálat elején tejcukoroldatot kell innia a betegnek, majd három óra alatt félóránként egy-egy steril, üres nylonzacskóba kell lélegezni. A laborban megvizsgálják, hogy az átlagosnál több hidrogént tartalmaz-e a kilélegzett levegő.  Ha igazolódik a laktózérzékenység, az orvosnak már csak az a dolga, hogy felderítse, mi okozza ezt az állapotot. A legfontosabb, hogy az alapbetegség meggyógyuljon, és az, hogy amíg a vékonybél nem regenerálódott, addig ne fogyasszon a gyerek laktóz tartalmú élelmiszereket.

Laktózmentesen

Ma már nem olyan nagy kihívás laktózmentes diétát tartani, mint régebben. Szerencsére szinte minden bolt polcain megtalálhatók a laktózmentes tejtermékek, de remek tejmentes recepteket is talál, aki keres. Szinte semmi finomságot sem kell nélkülöznie a kis betegnek a gyógyulás érdekében, csak a bevásárlásnál kell odafigyelni.

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.