Újszülöttek és csecsemők ultrahangos vizsgálata
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Csecsemőultrahang

Csecsemőultrahang

Mi van belül? – Ultrahangvizsgálat csecsemőkorban

A kisbabák közel négy százaléka olyan tünetmentes rendellenességgel él, amelyet ultrahang-vizsgálattal ki lehet szűrni csecsemőkorban. Ha nem fedezik fel időben a bajt, a baba lemaradhat a gyógyulás lehetőségéről. Csak egy húsz perces vizsgálat, és megnyugodhatunk.

 

 
 

Az ultrahang, mint vizsgálómódszer az a XX. század egyik legnagyobb ajándéka. Nem fájdalmas, nincs mellékhatása, és miközben feltérképezi a belső szerveket, a legkisebb eltéréseket is megtalálja. Ma már szinte minden várandós részt vesz néhány ultrahang vizsgálaton, amelyen a magzatról is számos információhoz juthat ő és orvosa. Ám ez még nem minden.

Az újszülött további titkokat rejt, amelyeket a magzati ultrahang vizsgálat nem tárhat föl teljesen. A koponya, a csípő és a hasi ultrahang vizsgálat segítségével felfedezhetők azok az apró eltérések, melyeket időben felismerve kezelhet, gyógyíthat az orvostudomány.  A vizsgálathoz semmiféle előkészület nem szükséges, de a legjobb, ha a baba jól lakott, mielőtt a vizsgálat elkezdődik. 

Kinek ajánljuk? 

Mivel sem fájdalomtól, sem mellékhatástól nem kell tartani, az ultrahang vizsgálatnak csak pozitív hatása van. Ezért valójában minden csecsemőnél ajánlható, lehetőleg már hat hetes kor körül. Vannak olyan kisbabák, akiknek nagyobb az esélyük arra, hogy a vizsgáló orvos eltérést fedez fel. A koraszülöttek, ikrek, farfekvésből született babák, a kis súlyú újszülöttek, minden csecsemő, aki az életét PIC-en kezdte. Akinek a születésénél valamilyen komplikáció volt, aki légzészavarral született, akit fertőzés ért akár magzat, akár újszülött korában, akinek izomtónus-eloszlás zavara van. Az átlagnál fontosabb a kora csecsemőkori ultrahang vizsgálat, akinek a közeli rokonai között van, aki csípőficammal, vagy anyagcserezavarral küzd.

A csípő vizsgálata 

Az ultrahang vizsgálat célja, hogy felfedezze a csípőízület fejletlenségét, és a csípőficamra utaló jeleket. Korai felismerés esetén lehet, hogy tornáztatással, megfelelően felkötött hordozókendőben hordozással, terpeszpelenka viselésével is helyre hozható az eltérés. Ha nagyfokú a vápa fejletlensége, vagy ficam alakul ki, akkor a korai kezelésre, ortopédiai beavatkozásra is lehetőség adódik.

A koponya vizsgálata 

Az ultrahang vizsgálat a kutacsra helyezett vizsgálófejjel történik. Így a vizsgáló jól „belát” a csontok mögé, és meg tudja figyelni az agykamrák tágasságát, az agyállomány állapotát, meszesedés, vérzés jeleit is felfedezheti.   Észreveszi a fejlődési rendellenesség, szülési sérülés, oxigénhiány, agyvérzés hatására létrejött eltéréseket. Így lehetőség adódik a korai gyógyításra, fejlesztésre.

A hasi ultrahang vizsgálat

Ha tele a babapocak, kiválóan látszanak a belső szervek. Az orvos felméri a máj, az epehólyag, a lép, a vese, a mellékvese, a húgyhólyag, a hasnyálmirigy állapotát. A nagy hangsúlyt fektet a vese és a mellékvese vizsgálatára. Ha már a korai időszakban fény derül a húgyúti rendszer eltéréseire, tágulatra, a vesemedence falának megvastagodására, megelőzhető, hogy további funkciózavar alakuljon ki, kezelhető az elzáródás, pangás, kivédhető a gyulladás. Felfedezhető a tünetmentes mellékvese-vérzés, és a mellékveséből kiinduló idegszövet daganat jelei is felismerhetőek.

Jó kezekben 

Ha nem találunk eltérést, az megnyugtató. Ha találunk, akkor az, hogy idejében fedeztük fel a bajt, és kiváló szakorvosaink útmutatásával elindulhat a család a gyógyulás felé vezető úton. 

Dr. Cseh Márta, gyermek ortopéd szakorvos

Prof. Dr. Harmat György, neonatológus


Kapcsolódó Munkatársak

Prof. Dr. Harmat György

Prof. Dr. Harmat György

Neonatológus, Gyermekgyógyász főorvos

Dr. Cseh Márta

Dr. Cseh Márta

Gyermek ortopéd szakorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.