Arcüreggyulladás
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Arcüreggyulladás

Arcüreggyulladás

Náthaként kezdődik, ám néhány nap alatt nagyon kínzó betegséggé fajulhat a dolog. Az arcüreggyulladás, és testvére, a homloküreg-gyulladás nagyon kellemetlen tünetekkel jár. És, ha nem kezelik, sajnos elhúzódó, krónikus betegséggé válhat, veszélyes szövődményekkel. Az idejében felállított diagnózis és a szakszerű kezelés elengedhetetlen!

  

Az arckoponya csontjaiban üregek helyezkednek el, melyeknek belső felületét mirigyhám béleli. A hám sejtjei váladékot termelnek, hogy az üregek ki tudjanak tisztulni az orrjárat felé. Az üregek tehát az orrjáratba nyílnak. Baj akkor van, amikor egy egyszerűnek tűnő kis nátha miatt az orrjárat és az arcüregek közötti átjáró szövetei megduzzadnak, és a folyadék az arcüregben és/vagy a homloküregben reked. Itt felgyülemlik, és a finom meleg, nedves, sötét helyen vidáman elszaporodnak azok a kórokozók, amelyek békés körülmények közt, ártalmatlanul kis létszámban fordulnak elő.

Jajj, de fáj!

Az orrmelléküreg- gyulladás tünetei nagyon kellemetlenek, megterhelik a kisgyerekeket, de még a nagyobbakat is. Az orrdugulás, a szinte folyamatos köhögés a leginkább látványos. Ez persze egy egyszerű náthánál sem ritka. Az arc és/vagy homloküreg gyulladását az jelzi biztosan, ha a kis beteg lüktető fájdalmat érez az arcában, homlokában, illetve, ha előrehajol, hirtelen éles fájdalom hasít az arcába, homlokába. Van, aki ilyenkor fogfájásra is panaszkodik, hiszen a gyulladt arcüreghez nagyon közel helyezkednek el a felső fogak gyökerei. Nagyon gyakori, hogy az orrmelléküreg- gyulladás lázzal, levertséggel is jár.

A beszélgetés, vizsgálat, röntgen

A szakorvos először meghallgatja a szülőt, és kikérdezi a betegség eddigi lefolyásáról, az előzményekről. Utána meghallgatja a kis beteg tüdejét, megvizsgálja a nyirokcsomók nagyságát, majd megnyomkodja az arcot, homlokot, ott, ahol alatta a gyulladást sejti. Ha a páciens felszisszen, szinte biztos, hogy orrmelléküreg-gyulladásról van szó.  A pontos diagnózishoz arcüregröntgenre és laborvizsgálatra is szükség lehet.  

A gyógyulás felé

A legfontosabb, hogy a beteg orrának nyálkahártyája lelohadjon, és ne zárja el az üregek kivezető nyílásait. Ezt orrcseppel, orrspray segítségével lehet elősegíteni. Fontos még az orrváladék eltávolítása, ha még nem tudja hatékonyan kifújni az orrát, akkor orrszívóval kell rajta segíteni. Ha otthon nem sikerül az orrürege kitisztítása, klinikai körülmények között átöblítheti az orvos. Ha elhúzódó gyulladásról van szó, amely nem javul a gyógyszeres kezelésre, arcüregöblítést írhat elő, végső esetben endoszkópos műtétre is sor kerülhet. Sajnos nem érdemes várakozni hatékony gyógyító eljárás bevetésével, mert az arcüreggyulladás krónikussá is válhat. A gyógyuláshoz  - ha bakteriális fertőzésről van szó – megfelelő antibiotikum szedésére is szükség van, az orvos által előírt adagban és ideig.

Anya segít

Segíti a gyógyulást, ha a kis beteg sok folyadékot fogyaszt, ha párásítunk, ha az életkorának megfelelő orrkenőcsöt, mellkas-kenőcsöt vagy illóolajat használunk. A rég bevált infralámpa is jó szolgálatot tehet. És persze a jó levegő a szabadban, ha a kicsi már nem lázas.

Kapcsolódó szolgáltatások:

Pulmonológia

Tápláléallergia

Asztma

Krupp

Tüdőgyulladás

 

Hírek

KÖSZÖNET! :)

Kórházuk sebészeti osztályán feküdtem november 16 és 19-e között. Méheltávolító műtétem volt plasztikával. Mind az elővizsgálatok, a műtéti előkészítés és műtét, valamint az utógondozás során magasfokú hozzáértéssel, empátiával találkoztam az egész kórházi…

UNICEF GYEREKHANG PROGRAM

Az 1989. november 20-án, az ENSZ által elfogadott Gyermekjogi egyezmény 28. évfordulóját ünnepeljük idén. Ez az az egyezmény, amelyben részletesen és lényegre törően fogalmazódnak meg azok a speciális jogok, amelyek a gyermekeket megilletik. Kevesebb mint egy éven belül, 1990…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.