Asztma
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Asztma

Asztma

Sajnos az asztma nem ritka betegség ma már. Ha elhanyagoljuk, főleg, ha fel sem fedezzük, hogy mi áll a tünetek mögött, a test és a lélek egyaránt megsínyli. A gyakorlott szakember, a korszerű vizsgálómódszerek, és a hatásos gyógyszerek ma már teljes életet ígérnek az asztmás gyerekeknek.

  

Az asztma valójában örökletes hajlam a krónikus hörgőgyulladásra.  A hörgők külső hatásra (allergén, felső légúti betegség, hideg, meleg, fizikai terhelés, stressz) "belobbannak". A beteg nehezen tudja kilélegezni a széndioxidban dús, elhasznált levegőt. Ennek oka, hogy a hörgőket körülölelő simaizmok görcsösen összehúzódnak, illetve a hörgőcskék nyálkahártyája megduzzad, és nyákot termel.

Nehézlégzés, köhögés, sípolás

A beszűkült hörgők miatt a kis beteg úgy érzi, nem kap levegőt. A felszaporodó nyák köhögést okoz, ami tovább fokozhatja a nehézlégzést. Minden lélegzetvétel sípolással jár, a tüdő „muzsikál”. A gyerek ülve jobban érzi magát, van, aki inkább hason fekszik, a lábát maga alá húzva, így segíti a kilégzést ösztönösen. Az asztmások állapota általában éjjel rosszabb, mint nappal. Természetesen, ha allergiás asztmáról van szó, a legrosszabb a helyzet az allergénnel való találkozáskor. Az asztma életre szóló betegség, bár vannak látszólag minden ok nélkül bekövetkező tünetmentes időszakok (például tizenéves korban), sőt a gyermekek kétharmadánál a tünetek a kamaszkorral egy életre megszűnnek.

Valóban asztma?

A gyakorlott orvos már „első hallásra” gyanút fog, amikor fonendoszkóppal vizsgálja a gyereket. Ám nagyon fontos, hogy pontos diagnózist kapjon, hiszen az életmódra és a gyógyszerezésre, a rohamok megelőzésére és kezelésére irányuló tanácsok mindig egyediek. A hallgatózást és a gyerek fizikai vizsgálatát természetesen a szülő alapos kikérdezése előzi meg. Fontos tudni a közeli rokonok krónikus betegségeiről, a csecsemőkor történéseiről, allergiás tünetek megjelenéséről, és így tovább. Mellkasröntgen, és fül orr gégészeti vizsgálat is szükséges az állapot felméréséhez. Fel kell göngyölíteni azt is, mi váltja ki a kicsinél az asztmás tüneteket. Allergia? Vagy más hatások? Négy éves kor fölött az orvos általában elrendeli a Prick-teszt (bőrpróba) elvégzését, amely kimutatja, hogy mire allergiás a kicsi. Allergiateszt vérből is végezhető. Fontos a légzésfunkció vizsgálat, melynek során a belélegzés mélységét (belélegzési vitálkapacitás), valamint az erőltetett kilélegzés mértékét (forszírozott vitálkapacitás) mérik.

Helyben ható gyógyszerek

Ma már olyan gyógyszerek és olyan beviteli eszközök állnak rendelkezésre, amelyek túlnyomórészt képesek megelőzni a roham kialakulását, mások, ha kell, akár néhány perc alatt is megszűntetik az asztmarohamot. A legjobb a helyileg ható, a hörgőkbe juttatható gyógyszerek használata, mivel ezek nem terhelik az egész szervezetet, és gyorsan hatnak. Az inhalátorok használatához némi ügyességre van szüksége a betegnek, hiszen a gyógyszer adagolását szinkronizálni kell a mély belégzéssel. Piciknél ehhez a művelethez ötletes „toldalékot” használhatnak a szülők, melyből szokásos lélegzéssel is bejut a hatóanyag a baba tüdejébe. Bizonyos esetekben szájon át szedett gyógyszer, vagy kúp használatára is szükség lehet.

Rendszeres ellenőrzés

Az asztmás tünetek megjelenése az élet bizonyos szakaszaiban súlyosabbak, más időszakokban teljesen el is maradhatnak. A pulmonológus szakorvos a kontrollvizsgálatok során meg tudja állapítani, hogy szükség van-e gyógyszerváltásra vagy éppen a használt gyógyszerek mennyiségének csökkentésére, esetleg elhagyására. Fontos, hogy orvosunk életmódra való tanácsait is megfogadjuk, hiszen az asztma kiváltó okainak elkerülése, bizonyos sporttevékenységek, táplálkozási ajánlások betartása sokat javíthat a kis beteg állapotán!

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.