Krupp
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Krupp

Krupp

Talán az egyik legijesztőbb betegség, amely csecsemő és gyermekkorban előfordulhat a vírusos légcsőgyulladás, pesudokrupp, vagy ma elterjedt nevén: krupp.  Hirtelen, váratlanul lép fel az éjszakai ugató köhögés. Tapasztalt orvos útmutatásait betartva megszelídíthetjük a rémet.

 

A kruppos roham nem ritka a kisgyerekek körében. Nagyjából 10- 15 százalékot is érinthet. A kicsi nappal még szinte egészségesnek tűnik, ám éjjel egyszer csak arra ébredünk, hogy ugatva köhög, sír és nehezen kap levegőt. Sajnos a krupp komolyabb előzmények nélkül csap le a picikre. Vírus támadja meg a légcső nyálkahártyáját, amelyen a hangszalagok alatt duzzanat jön létre. A pici gyereknél amúgy is szűk légutak még jobban beszűkülnek, alig eresztik át a levegőt. Három éves kor alatt a legveszélyesebb ez az állapot, utána kevésbé az, hiszen ahogy nő a gyermek, úgy nő a légutak tágassága. Tíz - tizenkét éves korra szinte eltűnik minden érintett gyerek életéből a kruppos roham.

Ugató köhögés

A krupp száraz ugató köhögéssel, rekedtséggel, nehezített belégzéssel jár. Ha nem teszünk semmit, súlyosan beszűkülhetnek a légutak, a gyerek életveszélybe kerülhet. Ha a pici három éven aluli, hívjunk orvost! De amíg megérkezik, addig is van tennivalónk. A legfontosabb, hogy a gyereket ülő helyzetben tartsuk, mert ahogy lefekszik, tovább nőhet a duzzanat. Emellett itassunk vele néhány korty hideg vizet, és vigyük hideg közegbe. Még a legnagyobb télben is érdemes ilyenkor ablakot nyitni, és takarókba burkolózva kiülni az ablakba, erkélyre a beteg gyerekkel az ölünkben. A hideg, párás levegő csökkenti a duzzanatot.  Ha erre nincs lehetőség, a szobában bekapcsolt hideg párásító használata is jó, sőt, van, aki kinyitja a mélyhűtő ajtaját, és az elé ül a gyerekkel.

Szinte ugyanilyen fontos, hogy nyugtassuk meg a gyereket. Ez nem egyszerű feladat az ijedt szülő számára, mégis fontos, hiszen a sírás tovább ronthatja a kruppos gyerek állapotát.

Végre itt az orvos!

Az orvos a gyerek vizsgálata és a szülők kikérdezése után nyálkahártya- lohasztó inhalálható szert fog javasolni, illetve szteroid tartalmú kúpot ír elő a legközelebbi roham esetére. A roham elmúltával szükség van a gyerek kivizsgálására, hiszen a jellegzetes kruppos tünetek álcájában más betegségek (gégefő-gyulladás vagy anatómiai eltérés) is megjelenhetnek. Előfordulhat, hogy a kis beteget kórházba kell szállítani, és csak ott, az infúzióban és lélegeztetve is beadott gyógyszerek segítik csak a duzzanatot lelohasztani. Többnyire egy-két nap kórházi bent fekvésre van szükség, ahol a gyermek bizonyos időnként újra és újra porlasztott gyógyszert kap egyenesen a légutak alsóbb régióiba.

A kruppos rohamok bizonyos gyerekeknél nem ismétlődnek, sokaknál igen. Nagyon fontos, hogy a családot a következő roham felkészülten érje, el legyenek látva tanácsokkal és megfelelő gyógyszerekkel, melyeket jól tudnak adagolni.  Ami bíztató: évről évre egyre enyhébb lesz, és iskolás korában kinövi!

 

Hírek

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.