Krupp
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Krupp

Krupp

Talán az egyik legijesztőbb betegség, amely csecsemő és gyermekkorban előfordulhat a vírusos légcsőgyulladás, pesudokrupp, vagy ma elterjedt nevén: krupp.  Hirtelen, váratlanul lép fel az éjszakai ugató köhögés. Tapasztalt orvos útmutatásait betartva megszelídíthetjük a rémet.

 

A kruppos roham nem ritka a kisgyerekek körében. Nagyjából 10- 15 százalékot is érinthet. A kicsi nappal még szinte egészségesnek tűnik, ám éjjel egyszer csak arra ébredünk, hogy ugatva köhög, sír és nehezen kap levegőt. Sajnos a krupp komolyabb előzmények nélkül csap le a picikre. Vírus támadja meg a légcső nyálkahártyáját, amelyen a hangszalagok alatt duzzanat jön létre. A pici gyereknél amúgy is szűk légutak még jobban beszűkülnek, alig eresztik át a levegőt. Három éves kor alatt a legveszélyesebb ez az állapot, utána kevésbé az, hiszen ahogy nő a gyermek, úgy nő a légutak tágassága. Tíz - tizenkét éves korra szinte eltűnik minden érintett gyerek életéből a kruppos roham.

Ugató köhögés

A krupp száraz ugató köhögéssel, rekedtséggel, nehezített belégzéssel jár. Ha nem teszünk semmit, súlyosan beszűkülhetnek a légutak, a gyerek életveszélybe kerülhet. Ha a pici három éven aluli, hívjunk orvost! De amíg megérkezik, addig is van tennivalónk. A legfontosabb, hogy a gyereket ülő helyzetben tartsuk, mert ahogy lefekszik, tovább nőhet a duzzanat. Emellett itassunk vele néhány korty hideg vizet, és vigyük hideg közegbe. Még a legnagyobb télben is érdemes ilyenkor ablakot nyitni, és takarókba burkolózva kiülni az ablakba, erkélyre a beteg gyerekkel az ölünkben. A hideg, párás levegő csökkenti a duzzanatot.  Ha erre nincs lehetőség, a szobában bekapcsolt hideg párásító használata is jó, sőt, van, aki kinyitja a mélyhűtő ajtaját, és az elé ül a gyerekkel.

Szinte ugyanilyen fontos, hogy nyugtassuk meg a gyereket. Ez nem egyszerű feladat az ijedt szülő számára, mégis fontos, hiszen a sírás tovább ronthatja a kruppos gyerek állapotát.

Végre itt az orvos!

Az orvos a gyerek vizsgálata és a szülők kikérdezése után nyálkahártya- lohasztó inhalálható szert fog javasolni, illetve szteroid tartalmú kúpot ír elő a legközelebbi roham esetére. A roham elmúltával szükség van a gyerek kivizsgálására, hiszen a jellegzetes kruppos tünetek álcájában más betegségek (gégefő-gyulladás vagy anatómiai eltérés) is megjelenhetnek. Előfordulhat, hogy a kis beteget kórházba kell szállítani, és csak ott, az infúzióban és lélegeztetve is beadott gyógyszerek segítik csak a duzzanatot lelohasztani. Többnyire egy-két nap kórházi bent fekvésre van szükség, ahol a gyermek bizonyos időnként újra és újra porlasztott gyógyszert kap egyenesen a légutak alsóbb régióiba.

A kruppos rohamok bizonyos gyerekeknél nem ismétlődnek, sokaknál igen. Nagyon fontos, hogy a családot a következő roham felkészülten érje, el legyenek látva tanácsokkal és megfelelő gyógyszerekkel, melyeket jól tudnak adagolni.  Ami bíztató: évről évre egyre enyhébb lesz, és iskolás korában kinövi!

 

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.